Sürgis orvos van itt? Szeretnék a munkáról kérdezni!
Fizetés olyan-amilyen, de egügyben hol kapsz normális fizut?! Oda hivatásként megy az ember :)
Eléggé átfogó ismereteik vannak kb mindenről, szerintem a legjobb, pont azért, mert "változatos", viszont tény, hogy gyomor néha kell hozzá, meg kötélidegek :)
Az orvosok oldaláról nem tudok mit mondani, de volt "szerencsém" többször is sürgősségin kikötni. Na, ez minden, csak nem sürgősség. Rengeteg a beteg, volt, hogy több, mint fél napot vártam, mire rám néztek, de egész éjjel fenn voltam és közel a nővérpulthoz, órákig traccsoltak és nevetgéltek, miközben én összehánytam az ágyat is, amire felraktak. Hallottam ahogy rajtam röhögnek éjjel, hogy majd a reggelesek foglalkoznak velem. Éjjel 3-tól másnap késő délutánig dekkoltam, mire megvizsgáltak és mentőt kértek a továbbszállításhoz.
Másik esetben kb. este 6-tól másnap reggel 6-ig ültem, ezalatt igaz, hárman is megvizsgáltak, de a mentő csak akkor érkezett.
Nem akarok általánosítani, a dolgozók nagy része biztosan becsületesen gürizik, találkoztam ilyen nővérrel, aki nagyon rendes volt velem.
A probléma az, hogy ezt nem szerencsés "sürgősséginek" nevezni, mert a beteg azt hiszi, hogy rögtön ellátják. Hát, ez nem így van, fél nap a minimum, mire történik valami.
Kedves utolsó válaszoló!
Az embereknek az sbo azt sugallja magáról, hogy bemész és ellátnak. Azonban van a triage rendszer, amiben osztályozzák a betegeket az állapotuk alapján. Pl. Hogyha valaki T1-et kap, akkor az életveszélyes, azonnali ellátást kell kapnia. Mivel sok a beteg, kevés az orvos, ezért muszáj egy ilyen rendszerben osztályozni a betegeket.
Fura, én a sürgősségiről már gyerekként arra asszociáltam, hogy ha valami nagyon nagy kebasz van és odáig eljut az ember, akkor ott már tuti nem hagyják meghalni :D Lehet, hogy ott vársz órákig, de legalább van a közelben orvos.
Amúgy én orvostanhallgató vagyok, és nem az oxiológiáról, hanem inkább ortopéd-traumatológiáról van tapasztalatom.
De a kettő alapjaiban hasonlít, csak traumára inkább a vázrendszer károsodásával kerül az ember, sima SBO-ra meg minden mással. Ami baleseti sürgősségire igaz, és szerintem oxira is:
- változatos, pörgős munka. Értelemszerűen kell egyfajta megszállottság és heroikus beütés, hogy az ember ezt szeresse
- a társszakmák által lenézett ágak ezek. Régen nem értettem, hogy miért (a balesetis szakorvosok mondták), most már kezdem érteni (bár nem értek egyet).
Egyrészt a orttraumásonak olyan átfogó tudásuk nincsen. Ők csak összerakják valamennyire a beteget ( jó esetben teljesen meg tudják gyógyítani), de minden más dolgot a megfelelő szakorvos intéz (pl. belgyógyász jár át a mozgásszervi osztályra átnézni, hogy amúgy belgyógyászatilag rendben vannak-e).
Másrészt henteseknek gondolják őket, legalábbis én még belgyógyászt nem hallottam elismerőleg beszélni traumásról. A sebészeket sem szeretik, de a tramuásokat egyenesen semmibe nézik, dilettánsoknak hiszik őket.
Az oxiológiát sem tartják sokra, mivel ők is a szakma tűzoltói, de igazán elmélyült tapasztalataik nincsenek egy-egy szakterületet illetően sem. Jó esetben felismerik, mi a beteg baja, ha SOS be kell avatkozni, megteszik, aztán küldik tovább az illetékeseknek.
Amiért az orvosok (és a többi dolgozó) szeretnek itt dolgozni:
- iszonyat jó a légkör, általában nagyon jó a csapatmunka. Általában igaz, hogy ahol pörgés van, gyorsan kell dolgozni, ott muszáj összehangolódni, nincs idő arra, hogy a másikat b*szogasd keverd a sz*rt (jó, ilyen mindenhol van, de nem mindegy, hogy milyen mértékben van jelen). Én voltam már egy oxin, két balesetiben (mindhárom hely nívós kórházban volt), és nagyon-nagyon jó volt a csapatban lenni. A megterhelő munka ellenére állandóan ment a poénkodás, általában nagyon jófejek voltak egymással az emberek.
Nem jellemző az ezen szakterületen dolgozókra a nagyképűség sem, nem úgy, mint egyes specializálódott szakmákban. Legalábbis velem, mint hallgatóval sosem bunkóztak, míg ezt sok belgyógyászról és más sebészekről nem mondhatom el.
- érzed, hogy fontos dolgot csinálsz. Nem az van, hogy bejön a 85 éves nőbeteg, mert két hete nem szedi a gyógyszereit és elszállt a vérnyomása meg a cukra. Mert az átlag belgyógyászati beteg átlag osztályon ilyen (tudom, mert ápoló vagyok belgyógyászaton).
Hanem sürgős, sokszor életveszélyes problémákkal érkeznek a betegek, gyors beavatkozásra van szükség, és általában az eredmény is gyorsan elkezd látszódni. Nagyon hálás tud lenni, mind a beteg, mind a hozzátartozó részéről (na nem mindig :/ )
Az ember nagyon könnyen munkaholista lesz, ha sürgősségin dolgozik.
Nagyjából ennyi jutott most eszembe. Én ilyenekre lazán rákérdeztem amúgy, nem tartottam személyesnek :) A zsebükben viszont nem turkáltam
Még annyi szubjektív véleményt fűznék hozzá, hogy szerintem azért is jók ezek a szakmák, mert a férfiak vannak többségben :) Velük egyszerűbb jól kijönni, mint nőkkel (legalábbis nekem, én is az vagyok).
Ahol sok a nő, ott több az áskálódás.
Igen, 6-7 is én voltam.
Hányadéves vagy, és hogy jött a képbe az oxi nálad? :)
Amúgy nem nyilatkoztam a belgyógyászokról sehogy, csak leírtam a tapasztalataimat azzal kapcsolatban, hogy ők sokszor hogy látják a sürgősségin dolgozókat.
Amúgy sok jófej és okos belgyógyásszal találkoztam már, szóval őket sem kell lehurrogni :) Alapból én is belgyógyászati beállítottságú vagyok, mert magát a (differenciál)diagnosztikát és a kardiológiát imádom, csak az a gond, hogy a betegek 85%-a rutinbajjal jön. Unalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!