Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » KATÁ-s vállakozó TAJ kártyája...

KATÁ-s vállakozó TAJ kártyája sárga állapotú lesz vagy zöld?

Figyelt kérdés

Egyéni vállalkozóként most tervezek KATA-ra váltani és kicsit olvasgattam a témában.

Elvileg a KATA esetén vállakozónak külön be kell jelentkeznie a NAV-hoz a TB ellátásokra, mintha megállapodás útján fizetne járulékot magánszeményként.

Viszont azt is olvastam, hogy megállapodásos biztosítási jogviszony esetén az orvos a rendszerben sárga színű állapotban látja a TAJ kártyát, ami egy nem teljes, korlátozott jogviszony. Ez egy új, 2016-os változás.

Továbba a megállapodás megkötése után van egy 24 hónapos türelmi időszak, amíg a biztosított nem vehet igénybe térítésmentes egészségügyi ellátást!

Ezek most tényleg vonatkoznak a KATÁ-s vállakozóra?

Két évig nem lesz érvényes biztosításom és utána is csak korlátozott? Vagy én értettem valamit félre?

2017. jan. 19. 11:24
 1/3 anonim válasza:

Főállású kisadózó esetében

- a főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül;

- a Tbj.-ben és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet: nyugdíj, álláskeresési járadék stb.;

ellátások számításának alapja havi 81 300 forint (erre a fiktív alapra azért van szükség mert tétele az adó).

Forrás: [link]

2017. jan. 22. 13:42
 2/3 anonim válasza:

Itt is olvashatsz:

[link]

2017. jan. 22. 13:44
 3/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a segítséget!

Időközben találkoztam a könyvelőmmel és átbeszéltük a dolgot.

Megerősítette, hogy alaptalan a félelmem, nincs ilyen dolog, a KATÁ-s vállalkozó teljes értékű biztosított lesz.

2017. jan. 26. 12:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!