KATÁ-s vállakozó TAJ kártyája sárga állapotú lesz vagy zöld?
Egyéni vállalkozóként most tervezek KATA-ra váltani és kicsit olvasgattam a témában.
Elvileg a KATA esetén vállakozónak külön be kell jelentkeznie a NAV-hoz a TB ellátásokra, mintha megállapodás útján fizetne járulékot magánszeményként.
Viszont azt is olvastam, hogy megállapodásos biztosítási jogviszony esetén az orvos a rendszerben sárga színű állapotban látja a TAJ kártyát, ami egy nem teljes, korlátozott jogviszony. Ez egy új, 2016-os változás.
Továbba a megállapodás megkötése után van egy 24 hónapos türelmi időszak, amíg a biztosított nem vehet igénybe térítésmentes egészségügyi ellátást!
Ezek most tényleg vonatkoznak a KATÁ-s vállakozóra?
Két évig nem lesz érvényes biztosításom és utána is csak korlátozott? Vagy én értettem valamit félre?
Főállású kisadózó esetében
- a főállású kisadózó e jogállásának időtartama alatt biztosítottnak minősül;
- a Tbj.-ben és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhet: nyugdíj, álláskeresési járadék stb.;
ellátások számításának alapja havi 81 300 forint (erre a fiktív alapra azért van szükség mert tétele az adó).
Forrás: [link]
Köszönöm a segítséget!
Időközben találkoztam a könyvelőmmel és átbeszéltük a dolgot.
Megerősítette, hogy alaptalan a félelmem, nincs ilyen dolog, a KATÁ-s vállalkozó teljes értékű biztosított lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!