Térdműtétem lesz. Én az altatástól félek. Melyik a jobba az altatás vagy a gerinc melletti érzéstelenítés?
MINDENKÉPPEN az altatás.
Én tuti összesz*rnám magam attól, hogy beletúrnak a gerincem mellé egy adag cuccot, amitől jó 3-4 órára tulképpen deréktól lefelé megbénulok - és mindezt ébren.
1. A gerincközeli érzéstelenítés esetén megszúrják a hátad egy vékony tűvel és speciális érzéstelenítőt adnak a gerincedbe. Fektetéssel lehet szabályozni, hogy milyen magasságig zsibbadjon el. Van ahol adnak egy kis nyugtatót is van ahol csak kérésre. Kb 3-4 óráig hatásos. Előnye, hogy valódi fájdalomcsillapítás, több óráig kitart, kevesebb gyógyszert használnak, műtét után ehetsz, ihatsz. Előnye még, hogy ha nem sikerül (nagyon kis százalékban) és fáj, lehet folytatni altatással.Leggyakoribb szövődménye a fejfájáf, amit pihenéssel és sok folyadék ivásával igyekeznek elkerülni. Az esetek nagy részében , ha fel is lép néhány napon belül elmúlik.
2. Altatásnál több fajta gyógyszert kapsz. Ma már ilyen műtét esetén nem a légcsövedbe dugnak tubust, hanem speciális, a gégére illeszkedő laryngealis maszkot használnak (kevesebb szövődmény). Műtét során adnak fájdalomcsillapítót, és valamilyen altatószert (legtöbbször gázt) Hátránya, hogy többfajta gyógyszert adnak (allergia lehetősége), légút biztosítás nem mindig sikerül LMA-val, ilyenkor izomrelaxánsra és intubálásra van szükség). Műtét után a leggyakoribb szövődmény a hányinger, hányás, rossz közérzet, zavartság.
Ma mindkét módszer rutinnak számít és nagy biztonsággal alkalmazzák, a szövődmények ritkák, általában enyhék, de egyik sem teljesen veszélytelen (de a zebrán átmenni sem :))
Neked kell eldönteni. Az aneszteziológusok a gerincközelit ajánlják, de ha ragaszkodsz hozzá elaltatnak.
Köszönöm mindegyik válasz hasznos volt.
Altatni akarnak, de én épp ez a hányàs, hànyinger miatt félek.
Altatást javallom én is.
A gerinc érzéstelenités után ha nem fekszel, akkor erős fejfájás a jellemző utána
Én epe műtét elött majréztam nagyon az altatástol, mert sok évtizeddel azelötti műtétröl rossz emlékeim maradtak
Elmondtam az altató orvosnőnek, aki megértő és megnyugtató volt.
Műtét elött adnak valami "lazitó" injekciót, olyan minden mindegy lesz a hangulatod.
Lazán az ágyban ébredtem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!