Az orvos látja azt, hogy kiváltottam-e az általa írt receptet?
"Nekem kellett felvilágosítanom, pedig nem is vagyok orvos."
Hát az látszik, hogy nem vagy orvos. A kefír egy probiotikum, de ez csak annyit jelent, hogy segíti helyrehozni az antibiotikum által tönkretett bélflórát. Az antibiotikum hatását nem csökkenti.
Az viszont már igen, ha a bátyád csak ímmel-ámmal szedte, amikor eszébe jutott. Azt az orvosnak el kellett volna valóban mondania, hogy addig kell szedni, amíg el nem fogy. Habár lehet, hogy el is mondta, csak a bátyád hozzád hasonlóan baromi okos és vagy nem figyelt, vagy jobban tudta, mint az orvos.
"Hát milyen orvosok vannak Magyarországon, hogy ennyire alapvető dolgokat nem közölnek a páciensekkel?"
Milyen betegek vannak, akik ennyire alapvető dolgokat nem tudnak? Amúgy egy nap megvizsgálsz X beteget, lehet, hogy egyszer valóban nem hangsúlyozta ki, de értelmes ember elolvassa a gyógyszer betegtájékoztatóját, vagy legalábbis a fontos részeit. Még én is el szoktam olvasni, pedig orvos vagyok.
"Csoda, ha lassan teljesen hatástalanok lesznek az új szuperbaktériumok miatt a gyógyszerek?"
Mondjál már pár ilyen szuperbaktériumot... :-D Egyébként azok nem a bátyádban fognak kitenyészni, hanem a tipikus intenzíves betegekben.
"Szinte már az van, hogy az orvosok hoznak létre betegségeket, ami azelőtt nem is létezett!"
Nem kötelező orvoshoz járni. Meg lehet dögleni otthon is. Ez pedig amit te csinálsz semmi több, mint aljas és primitív rágalmazás. És sok ezer becsületesen dolgozó, és életeket mentő ember munkájának sárba döngölése.
Megjegyzem amennyire az átlag magyar ember megbecsüli az orvosait, baromira örülhettek, hogy van még pár idióta mazochista orvos itthon, aki ellátja a betegeket.
#11: Na ja. megragadtam az alkalmat, hogy egy kicsit offoljak. De! A kefirrel kapcsolatban vitatkoznék egy sort. Igaz, a kefir probiotikum. De nem csak az. A kefir egy élő baktériumkultúra, és itt a baktériumkultúrán van a hangsúly. Elvileg! Elvileg pontosan szabályozva van, hogy milyen erjesztő baktériumkultúrával oltják be a tejszármazékot. Mire a vásárlókhoz kerül a termék, addigra már a bacik elvégezték a dolgukat, és kellemesen savanyúvá varázsolták a kefirt. De jelentős baktériummennyiség ott marad a tejtermékben. És ez így van mindegyik erjesztéssel előállított élelmiszerrel. Ha ilyen kajával együtt veszi be valaki az antibiotikumot, akkor igenis csökkenteni fogja a hatását, hacsak nem annyira specifikus az antibiotikum, hogy csak bizonyos fajta baktériumok jelenlétére reagál.
A betegtájékoztatóról annyit, hogy szinte semmit se érnek. Szinte kizárólag olyan adatok vannak csak rajta, amivel a gyógyszergyárak védik a hátukat. A gyógyszer szedésével kapcsolatban általánosságokat tartalmaznak, a hatásmechanizmusával kapcsolatban pedig alig valamit. Elismerem, hogy a munkájukat tisztességesen végző orvosok se mindig tudják elmondani a betegnek a gyógyszerrel kapcsolatos tudnivalókat, de én elvárnám, hogy ne csak a markukat tartsák. (Az a pár mazochista orvos, aki még mindig itthon dolgozik, lassan már rá se néz a betegre, amíg pénzt nem lát. Sajnos az én anyagi helyzetemben nem tudom megengedni magamnak, hogy pénzt adjak a dokinak, miközben én magam is csak tengődök.) Ami azt illeti, évekig szedtem gyógyszert magas vérnyomásra, mikor egyszer csak hopp, a doki egy alkalommal véletlenül helyes vérnyomás értéket mért nálam. Na, azóta a doki szerint nincs szükség a gyógyszer szedésére. Igaz, hogy azóta voltam egyszer munkaalkalmassági vizsgálaton, ahol ismét magas volt a vérnyomásom. Nem mentem el a dokihoz, mert már a tököm tele van azzal, hogy orvoshoz járjak minden hónapban. Úgyhogy, kedves doktor úr, igen. Az van, hogy meg lehet dögleni otthon is. És egyáltalán nem rágalmazásként írtam az előzőeket, hanem keserű tapasztalatból. Ha ezzel sárba döngölök valakiket, az magára vessen.
...
Hogy jön ide az eredeti kérdés? Amíg az orvos-beteg között olyan viszony van, mint amit az előzőekben leírtam, és amit a kedves, magát orvosnak nevező válaszoló írt, addig édesmindegy a beteg állapotát tekintve, hogy látja-e, hogy kiváltotta-e a receptet, vagy sem.
Hogyan tudja az orvos ellenőrizni azt, hogy valaki kiváltotta-e a felírt gyógyszert? Milyen rendszerben néz utána?
Ha az elektronikus praxisnyivántartó rendszere alkalmas lenne erre, akor nem kell külön utánanézegetnie, mert - logikusan - maga a praxisnyilvántartó rendszer automatikusan kidobná az erre vonatkozó információt, ha megnyitja az adott beteg elektronikus kartonját - pl. kontroll vizsgálatkor.
Tehát ha tényleg külön "utána kell néznie" (ha tudni akar róla)a kiváltás tényének, akkor nem a praxisnyilvántartó rendszer az, amelyen keresztül a kiváltási információhoz hozzájuthat. Ha nem az akkor, melyik rendszer?
"Megjegyzem amennyire az átlag magyar ember megbecsüli az orvosait, baromira örülhettek, hogy van még pár idióta mazochista orvos itthon, aki ellátja a betegeket."
Hát amilyen primitív orvosok vannak mint te, aki szakemberek munkáját rágalmazza és mond el mindennek a tudatlansága miatt.. Meg is érdemled, hogy ne becsüljenek a betegek... Te Rockafeller gyógyszerlobbis orvos... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!