Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Félelem mandulaműtéttől?

Félelem mandulaműtéttől?

Figyelt kérdés

Holnap veszik ki a torokmanduláimat altatásban (krónikus mandulagyulladás miatt) és nagyon félek! Mennyi az esély rá, hogy nem ébredek fel, esetleg megfulladok, elvérzek, stb? Sajnos elég sok rosszat olvastam :( Helyi érzéstelenítésben semmi pénzért nem vállaltam volna, mert szörnyen ideges/pánikolós/ájulós vagyok, szerencsére ezt az orvos is megértette. Friss tapasztalatokra lennék kíváncsi, kérlek nyugtassatok meg :(

24/L

2015. dec. 7. 06:51
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

Ne pánikolj! Ez ma már egy rutinműtét, baromi kevés az esély arra, hogy bármi történjen! Direkt olvasol rossz tapasztalatokat, hogy legyen miért jobban félni?

Nekem 7 éve vették ki a torokmandulámat, 11 voltam. Pontosan 25 percig tartott a műtét, vègig komplikáció nélkül, nemsokára felébredtem és ennyi. 2 éjszakát kellett bent lennem, az első nap nem volt kellemes, mert fájt a torkom, de ki lehetett bírni (11 évesen is).

Gondolj inkább arra, hogy nem lesz több mandulagyulladásod, megszabadulsz egy tehertől. Nekem addig évente többször volt több hetes mandulagyulladásom, mindenfèle betegséget elkaptam, azóta évente 1x vagyok beteg és az se komoly. Szóval mindenképp megéri a műtét és jobb lesz neked!

2015. dec. 7. 07:33
 2/16 A kérdező kommentje:

köszönöm :) azért szoktam olvasgatni, mert kíváncsi vagyok mi a legrosszabb, ami történhet...

Sajnos nekem is nagyon sok gondot okoz a mandulám, gyakorlatilag folyamatosan be van gyulladva, antibiotikum nem hat (mindig kimutatható a baci), ízületeimre is kezd rámenni, ekcémás lettem és egy éve hullik a hajam. Szóval nekem megéri kivetetni, csak a komplikációktól tartok :/

2015. dec. 7. 07:41
 3/16 anonim ***** válasza:

Szia! Nekem tavaly októberben vették ki a mandulámat. Úgy kezdődött hogy valami nyugtató szurit kaptam a fenekem alsó részébe. Ott hagytak, eltelt egy kis idő (hatóidő) aztán jöttek vissza, toltak a műtőbe. Át kellett feküdnöm a műtőágyra, de úgy estem át botladozva attól a hülye nyugtatótól amit belém szúrtak :D. Felhelyezték az infúzióhoz szükséges kütyüt, közbe lekötöztek. Végignéztem ahogy összekészülődtek, és amikor készen voltak, akkor jöttek oda hozzám, valamit kérdeztek, de már nem tudom mit, aztán beállították az altató adagot, aztán rámrakták a maszkot, és mélyeket kellett lélegeznem.

Amikor megébredtem altatás után, akkor nekem nagyon fájt. De ez természetes, ahogy megébredtem egyből hozták a Cataflam-ot, vízben oldódó fájdalomcsillapító ami nagyon erős. Persze van tablettás változata is, de fenének lenne kedve, ereje mandulaműtét után lenyelni a folyadékon kívül akármit is.

Négy órás időközönként ihattam a fájdalomcsillapítót. Célszerű sok-sok jégkrémet enni. Lehetőleg olyat, amiben se darabka nincs, se valami öntet, mert azok csípnék a torkodat. Aztán ha minden szépen alakul (gyógyul a heg) akkor 3-4 nap után hazaengednek, legalábbis én pénteken bekerültem, vasárnap mehettem is. Nagyon vigyázni kell, hogy semmi nehezet ne emelj az elején, még egy válltáskát se (azt a csajosat, ami jól meg van tömve), mert bevérezhet a heg. Venni kell olyan vízben oldódós Cataflamot, mert kelleni fog, hidd el. Én éjjel nappal ittam, amíg rendbe nem jöttem, majd szép fokozatosan, ahogy gyógyultam, csökkentettem az adagokat. Én kb. fél deci vízbe raktam, hogy húzóra meg tudjam inni, mert fájt a nyelés.

Kérdésedre válaszolva egyébként: Ha nincs semmi szívproblémád, ha jól állítják be az adagokat, jól végzik a munkájukat, akkor semmi baj nem lesz. Ez egy egyszerű műtét -nekik-, nem szokott probléma lenni, mert tudják, hogy mit hogyan kell csinálniuk. Ne félj, nem lesz baj, 10.000000 emberből 1-nél van valami gond (lehet nagy volt az arány, bocsi... nem tudom pontosan). A lényeg, hogy nagyon ritka. Túl leszel rajta, minden rendben lesz.

20/L

2015. dec. 7. 07:42
 4/16 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, nekem nagyon nehéz volt időpontot találni, mert mire eljött a kiírt nap, mindig újra begyulladt a mandulám, és úgy nem műthetnek. Szinte folyamatosan gyulladásba volt. Max 1-2 nap kihagyással volt normális állapotban, és úgy kellett elcsípni a műtétet, hogy jó időzítésben legyek.
2015. dec. 7. 07:45
 5/16 A kérdező kommentje:

köszi a választ! 3-4 nap? nekem azt mondta az altatóorvos, hogy másnap délelőtt kiengednek :O Cipekedni biztos nem fogok, jönnek majd értem. Viszont ha tovább kell maradni, nem nagyon tudnak majd látogatni, mert Pesten műtenek és a családom-rokonaim kb. 3 órás autóútra laknak tőlem :/

A kórházban tudnak felírni fájdalomcsillapítót?

Csináltak amúgy EKG-t, mellkasröntgent és nincs semmi bajom. Pajzsmirigy alulműködésem van, de arra szedem a gyógyszert és nincsenek tüneteim, értékeim jók.

2015. dec. 7. 07:55
 6/16 anonim ***** válasza:
4-es vagyok újra. Az a fájdalomcsillapító, amit én írtam, az vény nélkül kapható a gyógyszertárakban. :)
2015. dec. 7. 23:57
 7/16 A kérdező kommentje:
túléltem, mindenkinek köszi!
2015. dec. 8. 12:48
 8/16 anonim válasza:
Szia!Hogyan telt a mandulaműtéted? Ugyanezek a problémáim, és két héten belül rám is mandulaműtét vár. Inkább csak a műtét utáni fájdalomtól félek, de kíváncsi vagyok, hogyan élted meg?! Köszönöm! Szintén 24/L :)
2016. jan. 6. 15:21
 9/16 anonim ***** válasza:
Engem jövőhét szerdán műtenek, de már hétfő óta fáj a torkom :( szerintetek így is meg tudnak műteni?
2016. jan. 6. 16:46
 10/16 A kérdező kommentje:
Utolsó, ha beteg vagy, gyulladt a torkod, nem műtenek meg. Krónikus gyulladás más tészta, sajnos nekem is így vették ki.
2016. jan. 7. 22:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!