Ha édesanyám kijön a kórházból és nagyon gyenge lehet-e kérni, hogy máshová utalják be, ahol megerősödik?
A jövőbeli gondoskodásához viszont segítséget szeretnék igénybe venni, mert nem tudunk sajnos vele lenni 0-24 órában, fog kelleni majd valaki, de szóba került esetleg idősek otthona is.
Melyikben érdemes gondolkodni, otthoni ápolásban v. idősek otthonában? Mik a tapasztalatok, merre érdemes elindulni?
Általában protekció kell hozzá, hogy kórházfélében elhelyezd, ha kiengedik. Öregotthon kell, és érdemes már most nézegetned mindenfélét a környéken, melyik a jó.
Az otthoni ápolót kapni szinte lehetetlen, nincs, aki vállalja csillió pénzért sem. Jómódú ismerős keresett ilyet az apja mellé, nem talált. Állítólag Bp-en talán két ember foglalkozik ilyesmivel az egész városban. Nem éppen felemelő munka idős embert fürdetni, etetni, öltöztetni, ellátni.
körbe nem röhöghetnek, mert ha valaki kórházi ellátást igényel, akkor kötelesek ágyat biztosítani tudomásom szerint.
de nyilván kevés a férőhely..
Ha tudod, hogy nem röhögnek körbe erre a kérdésre - kérlek mond el honnan vannak ilyen pozitív tapasztalataid, őszintén érdekel - és vannak ápolók is, ilyen határozottan állítod, akkor:
Miért kérdezed itt egyáltalán?
Most hasonló cipőben járok, mint te. Apukámat nemrég adta haza a kórház, de szörnyű állapotban van, napi 24 órában mellette kell lenni. Egy merő gyomorgörcs, hogy épp mit csinál, amikor nincs mellette senki, illetve eleve az egészségi állapota is aggasztó. Az elmúlt hetekben annyira kikészültem idegileg, hogy kénytelen voltam segítség után nézni.
Első körben felkerestem a területi szociális ápoló-gondozó szolgálatot (elviekben mindenhol kell lennie ilyennek). A nyugdíj összegét veszik figyelembe, amikor kiszámolják, hogy mennyit kérnek 1 óráért (600 Ft-tól indulnak az óradíjak nálunk), de van, ahol ingyen jár az ápoltaknak. Már nagyon várom, hogy jöjjenek! Hétköznap heti 1 órát fognak jönni, segítenek a fürdetésben meg ilyesmi.
Sajnos nálunk sincs esély a javulásra, csak a folyamatos romlásra, és mivel már most alig bírom fizikailag a folyamatos emelgetést, illetve kezdődő gyomorfekélyem lett az állandó idegeskedéstől, hogy ha elmegyek dolgozni, vagy csak egyszerűen vásárolni, le/elesik, felgyújtja az ágyban cigizve az ágyneműt stb, így muszáj volt nekem is otthon után néznem.
Sajnos a mi anyagi helyzetünk nem engedi meg, hogy magán otthonba helyezzék el, így az állami lehetőségek után néztem.Így jutottam el a Felvételi Előkészítő Csoporthoz, akiknél a fővárosi idősek otthonaiban történő elhelyezést lehet intézni. Ezeknél az intézményeknél van olyan lehetőség, ahol nem kell bekerülési díjat fizetni. Adtak egy listát, amin rajta vannak az intézmények, illetve a térítési és a bekerülési díjak. Néhányat felkerestem, nagyon kedvesek voltak mindegyikben az ott dolgozók, de volt olyan, ahova a nem létező kutyámat se szívesen adnám be. Viszont volt olyan is, ahol 2 ágyas, konyhás, fürdőszobás, wc-s lakrészekben helyezik el az ápoltakat napi teljes ellátással, 24 órás nővéri-orvosi felügyelettel (igaz, közel havi 130 000 Ft-ért).3-at lehetett megjelölni a jelentkezési lapon, bejelöltem, és most várok. Sajnos borzasztó hosszú a várakozási lista, nem is tudtak pontos dátumot mondani, mikor kerülhet be. Kis szerencsével pár hét, anélkül akár 1-1,5 év.
Az egyik helyen, illetve a kórházban azt tanácsolták érdeklődjek kórházakban az ápolási osztályokon (elfekvőkön, geriátriákon)az ideiglenes elhelyezésről, de ez lesz az utolsó utáni, amit tenni fogok, ezek szörnyű helyeknek tűnnek számomra.
Úgyhogy én ezeket tudom neked max. tanácsolni, hogy próbáld meg: házi szociális ápoló-gondozó igénylése, emberséges idősek otthona keresése.
Még egy lehetőség, ha kéred anyukád kezelőorvosát, utalja be rehabilitációra. De sajnos, ez is ideiglenes, mert gondolom pár hét után onnan kiteszik, ráadásul oda is várólista van:(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!