Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Belső fül mri kontrasztanyag...

Belső fül mri kontrasztanyag nélkül? Acusticus neurinoma megállapítható így?

Figyelt kérdés
Az orvosom azt mondta igen,de több szem többet lát,megkérdezlek titeket is.Acusticus neorinomát kellene kizárni.Akik az MRI-t végzik,azt mondták,hogy a kontrasztanyagos legyen,de én úgy érzem azért,mert tripla annyiba kerül.Másrészt nem szeretném a szervezetemet ilyen szarokkal tömni.Mi a véleményetek?

2015. máj. 21. 12:54
 1/6 anonim ***** válasza:

Végül is, a kontrasztanyag dísznek van, nem azért, hogy jobban kivehető legyen a felvétel...

Igen, túl vagyok pár MRI-n, és még túl is leszek egy páron. Egyébként amikor a gépben fekszel, akkor dől el, hogy kell-e kontrasztanyag, vagy sem.

2015. máj. 21. 15:06
 2/6 A kérdező kommentje:
Kedves első,tisztában vagyok vele,hogy miért van a kontrasztanyag,de a kérdésre nem sikerült válaszolnod.Akkor pontosítok:jobban örülnék ha szakértő illetve orvos írna.Azt olvastam,hogy az esetek 90%-ban nem használnak kontrasztanyagot.
2015. máj. 21. 16:49
 3/6 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező: Hol olvastad, hogy 90%-ban nem kell kontrasztanyag? A interneten, ilyen hoxa fórumon gondolom. Sajnos gyakran járok MRI-re, (évente minimum kétszer TB-re, mégsem volt még olyan, hogy ne lett volna kontrasztanyag a natív vizsgálat után. Egyszerűen részletesebb a kép, ami egy ilyen kicsi résznél igenis sokkal részletesebbé teszi a képet. Egyébként nem adnak kontrasztanyagot, ha nem egyezel bele a vizsgálat előtt írásban. Valamint, csak akkor adnak kontrasztanyagot, ha a technikus nem látja elég tisztán a képet.
2015. máj. 21. 16:58
 4/6 anonim ***** válasza:
Bár végülis, jobban belegondolva, csak egy pici daganatról van szó a fejedben, miért is kellene részletesebben látni...
2015. máj. 21. 16:59
 5/6 A kérdező kommentje:
Kedves válaszoló,senki nem mondta,hogy nem kell kontrasztanyag egyes esetekben,és a sio medical honlapján olvastam ezt,nem hoxa fórumon.
2015. máj. 21. 23:06
 6/6 anonim ***** válasza:

Képalkotósként azt mondom hogy kell.

itt le is van írva a protokoll körülbelül.

[link]

A tudományos cikkek amiket találtam azok is alátámasztják ezt.

Miért kell?

-> az acusticus neurinoma általában pici, de halmozza a kontrasztanyagot.

-> nem elég, hogy pici egy vékony csontos üregeben helyezkedik elaz esetek döntő többségében (meatus acusticus internus - belső hallójárat) ami még nehezebbé teszi a megítélést, mert a csontos üreg növeli a mágneses inhomogenitást a területen (ami rontja a felbontást).

Éppen ezért az acusticus neurinoma kizárása egy speciális vizsgálat, speciális képalkotó szekvenciákkal. 3D-s magas felbontású T1,T2 felvételeket használnak, de ezeknek is kontrasztanyag adása UTÁN van értelme.

Szóval itt kell a kontrasztanyag alapvetően.

2015. máj. 23. 18:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!