Mi történhet abból, ha gyógyszertáros ismerős részére (nem rokoni) vényköteles fájdalomcsillapítót ad?
Itt sem divat ez.. velem is eddig csak egyszer történt meg ez, nem is számítottam erre egyébként, nem is próbálkoztam,hogy így kapjak,hanem csak a kezembe adta és kifizettem azt kész.. nem ingyen kaptam,csak annyi,hogy recept nélkül kaptam,amihez kellett volna..
De ha minden igaz,ilyenkor kér a gyógyszertáros az orvostól egy receptet és rendezve van..nem tudom pontosan,csak a helyi pletykákból informálódok ez ügyben.
Gyógyszerészdoktori végzettséggel vényköteles gyógyszerek is kiválthatók saját részre a legkisebb kiszerelési egységben vény nélkül, OEP-támogatás nélkül. (Úgyszintén orvosi végzettséggel, de pl. gyógyszertári asszisztens nem jogosult rá). Ehhez le kell dokumentálni az esetet, jelölni a gyógyszerészt azonosító nyilvántartási számot. Ha adott patikában ez kis mennyiségben történik (kb annyi, amit saját részre hazavihetnek), nem történik vizsgálat a felügyelő szervek részéről. Ha viszont halmozottan fordul elő vény nélküli kiadás, komoly pénzbírságra számíthat a gyógyszertár, ha pedig még a figyelmeztetések is halmozódnak, a tiszti főgyógyszerész azonnali hatállyal végleg bezárathatja a patikát.
Összegezve: egy barátnak pontosan ismert diagnózissal, egészségügyi kockázatok felmérésével, kölcsönhatások vizsgálatával szabálytalanul ugyan, de amennyiben ritkán fordul elő, következmény nélkül adhatnak a gyógyszerészek gyógyszert, idegennek viszont egészségügyi és jogi szempontból is kockázatos. Ahol mégis kiadnak vényköteles szereket boldog-boldogtalannak, ott nem a szakmai szempontokat tartják szem előtt, hanem a pénzt hajhásszák a vezetők.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!