Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Ártalmas a mammográfia?

Ártalmas a mammográfia?

Figyelt kérdés
Egyik nőgyógyász azt mondta, hogy ennél nagyobb bajt nem csinálhatnak a mellel, hogy összenyomják. Mit szóltok ehez?
2015. márc. 10. 19:03
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
0%
Hogy, kamuzott. Amíg nem szült, vagy múlt el legalább 40 éves addig nem véletlen az a bevett szokás, hogy max. csak mell uhát csinálnak és normális orvos addig nem is ajánlja ezt. A sugarai rákkeltőek, ha pedig még nem szült a nő akkor mammo után nem is szoptathatja a babáját, ha utána szülne.
2015. márc. 10. 19:13
 2/11 anonim ***** válasza:
Mi a baj? Miért is kellett leszavazni? Küldjek hivatalos orvosi tájékoztatókat róla? :D
2015. márc. 10. 19:15
 3/11 anonim ***** válasza:
Tessék itt egy példa: [link] !
2015. márc. 10. 19:22
 4/11 A kérdező kommentje:
Ha most elmennék mammográfiára, következő hónapban tüdőszűrés lesz. Ez egy kicsit túl sok nem? Ha nincs eddig daganatom, majd eztán lenne a sok sugártól. Elolvastam az előző linket, és egyetértek vele.
2015. márc. 10. 19:48
 5/11 anonim ***** válasza:
Én nem is értem miért szavaztak engem le. Legalább indokolná meg. Én még 40 alatt vagyok bőven, engem is próbált egy doki mammora zavarni, de pont, hogy mammoról is elzavartak csak uhára, mert még nem szültem. Más kérdés, ha az uhá már kimutatta a rákot, olyankor már persze, hogy kell a mammo, hogy részletesebben lehessen látni a dolgokat, de szűrésre bőven elég az uhá.
2015. márc. 10. 19:55
 6/11 anonim ***** válasza:

Ez aztán a hivatalos tájékoztató. Ennél az oldalnál még a gyakorit is komolyabban venném.

Minél fiatalabb a szervezet, annál sugárérzékenyebb. Minél fiatalabb korban kap az ember sugárterhelést, annál nagyobb a valószínűsége, hogy károsodás éri és tumor fejlődik ki. Ezért fiatal korban nem szoktak röntgenvizsgálatot végezni, hacsak nem muszáj.

45 éves kortól szól a behívó. Ez az a kor, amikor a leggyakoribb a mellrák előfordulási aránya. A szövetek már nincsenek fejlődésben, már nem is szoptat jó eséllyel az illető, a károsodás esélye egy röntgenképtől gyakorlatilag elenyésző. A nyert életek száma viszont megemelkedhetne- ha eljárnának rá rendesen az emberek.

Most volt nálunk szombaton mellrák ellenes séta és előadások, részt vettem rajta. A városunkból 37% megy el a szűrésre. Tavaly ebből a 37%-ból, ha jól emlékszem, 27 esetet emeltek ki, amiből 24 bizonyult rosszindulatúnak. 24 esetben jó eséllyel felfedezték korai stádiumban a rákot, remek túlélési eséllyel. A cikkre reagálva: kíváncsi lennék, hánynak az édesanyja volt mellrákos közülük. A mellrák nem olyan, mint egy öröklődő betegség, ha anyámnak volt, nekem is lesz, ha anyámnak nem volt, akkor nekem nem lehet. Nem, sajnos nem. Ha anyámnak volt, lehet, hogy nekem nem lesz, de sokaknál újonnan alakul ki. Aki akarja, vállalja a kockázatot, de én nem tenném. Nálunk a családban nem fordult elő mellrák, édesanyám mégis rendszeresen eljár a szűrésre, és jól is teszi. Az előadásokon olyan nők is beszéltek, akik túlélték a rákot. Egytől egyig 40-es, 50-es nők, akik előtt még ott áll az élet, és micsoda szerencse volt, hogy elmentek a szűrésre. Vajon nekik volt előzőleg a családjukban, egytől egyig? Erősen kétlem.

Visszatérve a cikkre- és ne mondja nekem senki, hogy a megmentett életeket össze lehet hasonlítani a ,,pszichés stresszel", amit a vizsgálat nyújt. Ha nekem egyszer családom lesz, gyerekeim lesznek, felelős leszek értük. Itt van ez az egyszerű szűrővizsgálat, amit nem tettek volna országosan szervezetté, ha annyira káros lenne. Inkább kibírnám ezt a kis időt összelapított mellel, ha már van rá ingyen lehetőség (még a busz el is jön a városba), de szeretném megérni az unokáimat.

Decemberben tüdőgyulladásom volt. Készült egy héten belül 2 röntgenkép a mellkasomról, mégsem hisztériáztam miatta. A traumatológián röntgenátvilágítás alatt végzik a csonttörések rögzítését, az illető végtagja akár egy óráig is meg van világítva, mégsem történik semmi. Ez az egész mammográfia-ellenesség egy túlmisztifikált dolog. Vannak kellemetlenségek, mint pl. egy nőgyógyászati vizsgálat, vagy ez, de ez legyen a legnagyobb kellemetlenség, ami ér... mert láttam én már a kórházban levett mellű, eltávolított nyirokcsomójú nőt, akinek ettől olyan ödémás a karja, mint egy elefánt lába, és borzasztóan fájt neki. Vagy a májáttétes idős nénit, aki csontsoványra fogyott.

Egy kisebb kellemetlenséggel megelőzhető rengeteg szenvedés, és megmenthető sok-sok élet. És ahelyett, hogy az emberek élnének vele, ilyen elméleteket gyártanak. Elszomorít.

És csak összehasonlításnak:

Egy koponya CT vizsgálat dózisa kb. 2.3 mSv

Egy mellkas CT vizsgálat dózisa kb. 8 mSv

Egy mammográfiás vizsgálat dózisa kb. 0.7 mSv

Egy mellkasröntgen felvétel dózisa kb. 0.02mSv

Ha elesne egy családtagod, beverné a fejét, és koponya CT-t akarnának róla készíteni hogy van-e vérzés, azt mondanád, hogy ne? Mert jaj, akkor kapni fog 2,3 mSv sugárzást, hadd vérezzen el a koponyájába inkább? Vagy fáj a derekad borzasztóan, elküldenek egy CT-re, és kapsz 8 mSv-t? Eszedbe se jutna azt mondani, hogy nem.

Erre itt van ez a 0,7 mSv-es dózis, plusz hozzá jönne a 0,02 mSv-es mellkasröntgen, ami összesen 0,72 mSv. Hol van ez a CT-hez képest? Azon gondolom mégsem aggódnál.

Az emberi butaság határtalan, ilyen légből kapott cikkeknek hisznek az emberek, aztán igazából nem is tudom, minek tépem itt a szám... :( De ha egy embert is sikerül meggyőznöm, az már siker.

2015. márc. 10. 21:21
 7/11 anonim ***** válasza:

Ugyan már attól a mondatodtól kezdve se lehet téged komolyan venni, hogy a gyiknak is jobban hiszel :D, de ettől aztán pláne, nem: "A mellrák nem olyan, mint egy öröklődő betegség, ha anyámnak volt, nekem is lesz, ha anyámnak nem volt, akkor nekem nem lehet." Csak, mert volt olyan eset is, ahol nem öröklődés miatt volt rák, attól még örökölhető okokból is adott, és én érdekes mód az utóbbiról sokkal több esetet ismerek így, mint amiről te írsz.

45 év felett is káros, minden sugár még a mikrohullámú sütő sugara is rákot okozz, szóval felesleges volt okoskodnod kis regénybe foglalva. És bocsika, 45 év felett is felesleg mammora menni, ha nincs gond, szűrni simán elég uhával is. Az a 45 éves is, ha nem is szül már többé nagy eséllyel, akkor is élni akar még legalább 20 évet normál esetben. És nem utolsó sorban, szűrésre neki is elég az uhá. De bemehetsz sztkákba és megkérdezheted egy mell uhást, az megfogja mondani, hogy csak szűrés miatt elég-e.

2015. márc. 10. 21:31
 8/11 anonim ***** válasza:
Jah és kiegészítem, lehetőleg mellrák küzdelem nélkül akar az a 45 éves is még vagy 20 évet legalább élni. Ugye lehet joga kerülni a káros sugarakat? Megengeded neki, ugye? Okoska.
2015. márc. 10. 21:33
 9/11 anonim ***** válasza:

Nem is értem, miért kapom ezt a lekezelő stílust. Mi az, hogy megengedem neki? Okoska? Csak magadat járatod le ezzel, és hirdeted tovább a saját butaságod és tanulatlanságod.

Mondom ,,hinNÉK" a gyakorinak. De mivel nem hiszek ennek sem, ezért annak az oldalnak sem, amit te linkeltél. Én azt hiszem el, amit az egyetemen tanítanak (tudom, tudom, átmosták az agyam, a gyógyszergyárak mérgeznek minket, stb, stb.).

Ultrahanggal nem lehet mindent meglátni a kezdeti stádiumban. Ha elég lenne az UH, akkor természetesen nem tennék ki az embereket sugárterhelésnek. De nem elég.

Részemről befejeztem ezt a témát, ha valaki veszi a fáradságot, és elolvassa amit írtam, és átgondolja, annak nagyon örülök.

2015. márc. 10. 21:45
 10/11 anonim ***** válasza:

Aha, szóval akkor az uhások is és az orvosok is tudatlanok? Mert bizony én onnét tudok leginkább mindent, az más kérdés, hogy neten is utána lehet keresni.

Az uhá teljes részletezést nem tud ki mutatni, hogyha van rák, akkor utána mammo is legyen, bár szerintem arra meg ott van a szövettan, de mindegy, mellesleg ami a tudatlanságodat még alátámasztja, hogy még csak nem is a mammo mutatja ki legkorábban, ha adott a rák korai esetben és már rég nyugaton és itthon is van sugár mentes diagnosztika, ergo a mammok ideje hamarosan lejár, hál égnek. A lekezelést meg, azért kaptad, amiért te is lekezeltél "finomkodva" engem!

2015. márc. 10. 21:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!