Ha kint fogok élni olaszban akkor ugyanúgy járhatok orvoshoz mint a született olaszok?
Ahogy az előttem szóló mondta, illetve rámutatott a blogra, itt kell TB-t fizetned.
Ha alkalmazottként dolgozol ezt a munkáltatód fizeti, ha nem dolgozol és nem tart el senki - tehát nincs házastársad vagy élettársad, aki hivatalosan vállalja azt, hogy gondoskodik a betegbiztosításodról -, akkor valaki valahol - azért írom, mert ha elolvasod a blogon, ez mindig az adott comune-től függ, hogy épp kinek jut eszébe megadni az infót -megmondja, milyen biztosításra van szükséged és azt hogyan kötheted meg, ha Olaszországban akarsz biztosított lenni, azaz tessera sanitaria-val akarsz rendelkezni.
A tessera sanitaria-t kell magaddal vinni minden orvosi vizsgálatra, időpont kérésre.
Egyébként Olaszországban az első években évente kell befáradni az ASL nevű irodába az összes papírokkal (igazolvány (olasz), residenza, munkaszerződés, adóigazolás), mert a "tessera sanitaria" az első években csak 1 évre érvényes. Jó olasz szokás szerint természetesen a kis plasztik kártyán nem ez lesz feltüntetve, tehát ezt neked kell észben tartanod.
Ha házasságban élsz, akkor a képlet egyszerűbb.
Arra azért készülj fel, hogy itt NINCS ingyenes szakorvosi és járóbeteg ellátás. A háziorvos és a kórházi ellátás (ha van betegbiztosításod és "tessera sanitaria-d) ingyenes, egyébként mindenért ún. ticket-et kell fizetni. Ez 20-30 eurótól kezdődik, és nem tudom, hol ér véget. Én már fizettem egy komplikáltabb vérvizsgálatért 287 eurót....
Amikor Oo-ban kezdesz el TB-t fizetni, akkor 15 napod lesz arra, hogy otthon ezt bejelentsd a magyar betegbiztosítónál. Egyébként otthon is kérhetik a TB fizetését, visszamenőlegesen, büntetéssel együtt is.
Viszont ezek után otthon csak és kizárólag sürgősségi, illetve magán orvosi ellátásra leszel jogosult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!