Eltört a csuklóm (tiszta lila, hatalmasra fel van dagadva, a csuklócsont teljesen kiáll, érzem, hogy mozog a csont, nagyon fáj is? De nincs a TB fizetve, így is jár a gipszelés/ellátás?
Most bekötöttem+fagyasztott borsó van rajta.
Amúgy ráesett egy raklap szeszes ital, így történt.
Fekete munka, nincs bejelentés, én meg nem tudom fizetni a havi 7000Ft-os járulékot.
Ilyenkor mi a teendő?
Igen, csak a jobb kezemmel írok.
És mennyit kell érte fizetnem?
Ha kérdezik, hogy hogyan történt mit mondjak? Az igazat nem mondhatom, hisz még fel is jelentenek engem+ a céget is, hisz fekete munka.
Jár és nem kell fizetned érte. Ugyanúgy kell ellátniuk és ugyanannyiért, mintha rendezett lenne a TBd (pl. a könnyített gipszért fizetni kell)
" „PIROS lámpa” - TAJ érvényes, jogviszonya rendezetlen”;
A jogviszony rendezetlensége esetén az egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az OEP által finanszírozott ellátás nyújtását és nem téríttetheti meg a beteggel az ellátás költségét sem. A szolgáltató köteles az OEP honlapjáról letöltött értesítő átadásával tájékoztatást adni a betegnek a jogviszony rendezetlenségéről."
Menj el az ügyeletre, vagy a sürgősségire és ellátnak (ingyen)
Találj ki valamit, hogy hogy történt a baleset (pl: otthon ráesett egy szekrény amikor át akartad rendezni a szobát)
És kösd fel a karod, ne "lógasd" a gipszelésig sem.
A Tbdet meg próbáld meg rendeztetni rászorultsági alapon a járási hivatalnál (a szociális törvényben megtalálod a feltételeit)
Köszönöm szépen a segítséget!
Az a baj, hogy fekete munkán kapok X összeget, de fizetni kell az albérletet, hitelt stb, fillére ki van minden számolva, felesleges pénz, főleg nem 7000Ft nem marad.
Ha munkanélkülin lennék, ott fizetnék a tb-t, de ki is közvetítenének valahova 22500Ft-ért. Na már most ebből lakni nem tudnék sehol. A fekete munkán ott ennek a 3 szorosát kapom meg, ami így is kevés, de azért több mint az előző összeg. Ugye itt a hátrány, hogy semmi papír sincsen, nem tudhatom, hogy ki fizetnek e rendesen, ha munkahelyi baleset van azt el kell hallgatni, továbbá nem mennek a bejelentett éveim, nincs szabadság, nincs semmilyen járulék, étkezési jegy, munka ruha stb.
Ne a 22500-as foglalkoztatást helyettesítő támogatást igényeld, hanem a TB rendezést:
"Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság
54. §338 (1)339 A járási hivatal az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele céljából annak a személynek állapítja meg szociális rászorultságát,340
a)341 akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120%-át,
b) aki egyedülélő és jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át
nem haladja meg, és családjának vagyona nincs.342
(2)343 A szociális rászorultság igazolásáról a járási hivatal hatósági bizonyítványt (a továbbiakban: bizonyítvány) állít ki. A bizonyítvány hatályossága 1 év. A bizonyítvány tartalmazza a rászoruló személy nevét, lakcímét - tartózkodási engedéllyel rendelkező hontalan személy esetén szálláshelyét -, társadalombiztosítási azonosító jelét, a rászorultság tényét, valamint az igazolás hatályosságát. A bizonyítvány az (1) bekezdésben megjelölt feltételek fennállta esetén ismételten kiállítható.
(3)344 A szociálisan rászorult személyekről a járási hivatal nyilvántartást vezet és a külön jogszabály szerint bejelentési kötelezettséget teljesít az egészségbiztosítási szerv felé."
A csuklódat meg nézesd meg minél előbb!
Igen, köszönöm az érdeklődést és a segítséget is.
Megröntgenezték, és be is gipszelték, fel van kötve, de az ujjaim nincsenek gipsz alatt szerencsére, csak a könyökömtől egészen a kézfejemig, le lekentél ilyen narancssárga folyadékkal.
6 hét után kell visszamennem, leszedés után meg kell valamivel majd kennem, mert az mondta a doktor nő, hogy nagyon ki fog száradni a karom. De már most annyira viszket a gipsz alatt, és nem tudom felvenni a pulóverem, csak egy rövid ujjú pólót+ magamra terítem a pulcsit.
Kérdezte, hogy hogyan történt, azt mondtam, hogy takarítás közben leestem a székről.
A TAJ kártyáról pedig mondta, hogy pirosan világít, ami azt jelenti, hogy rendezetlen, ki kellett töltenem egy papírt, amit majd be kell vinnem a hivatalba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!