Hova fordulhatok orvoshoz, ha albérletben lakom Budapesten?
Ha nincs bejelentett lakcímed, akkor sürgősségi ellátást kapsz, de egyébként hazaküldenek, a saját körzetedbe.
Ha nem tudsz ideiglenesre bejelentkezni, akkor menj el a legközelebbi háziorvosi rendelőbe és kérd át oda a kartonod. Így ő lesz a háziorvosod és ellát, mert ő a háziorvosod, az otthoni háziorvosod pedig területi kötelezettség alapján ugyanúgy ellát.
Az sztk már ciki, mert egyre több helyen komolyan veszik a lakcímet, így csak akkor fogadnak, ha igazolni tudod, hogy a kerületben laksz. Ha ilyen jellegű dolgod van, azzal érdemes hazautazni, illetve a sotén nézz körül, azt tudom, hogy a fogászatukon a Szentkirályi utcában mindenkit fogadnak, csak tb-je legyen.
Viszont van egy állandó lakcímem, Fehérváron, itt van egy háziorvosom, itt járok minden szakrendelésre.
Viszont ugye munkanapokon Budapesten tartózkodom, albérletben. Akkor vagy itthon fogadnak vagy Budapesten? Nincs lehetőség arra, hogy mindenhol ellássanak, ha épp gond van? Egy évben azért többet vagyok itthon, mint az albérletben, de suli időszakban csak hétvégente járok haza.
Ahol lakcímed van, ott kötelesek ellátni. Tehát az állandó lakcímeden ellát az orvos, és az ideiglenes lakcímeden is. Azért írtam, hogy próbáld meg átkérni a kartonod, mert akinél az van, még az is köteles ellátni. Így extrém eseten akár három orvosod is lehet.
Ideiglenes lakcímhez kell a tulaj hozzájárulása, ha ő nem engedi, te nem jelentheted be magad az albérletbe. Átérzem, én is ebben a cipőben járok. SZTK-ba eddig úgy mentem, hogy kamuztam egy címet, de sajna legutóbb majdnem elkérték a lakcímkártyám. Igazából nem is értem, hogy ha az embernek van tb-je, akkor miért is nem mehet ahhoz az orvoshoz, akihez akar? De hát ez van :(
Esetleg ha egyetemista vagy, akkor nézz utána, hogy az egyetemnek van-e orvosa. A bme-n amikor én jártam, volt, és diákigazolvány alapján fogadott. Lehet, hogy máshol is van.
A lakcímbejelentéshez kell a tulajdonos hozzájárulása. Ezt a lakcímbejelentést szabályozó törvény írja elő: [link]
Illetve nem kell a tulajdonos aláírása a lakcímbejelentéshez, ha a bérleti szerződést két tanú hitelesítette, vagy közjegyző közokiratba foglalta (teljes bizonyítóerejű magánokirat vagy közokirat). Ez szintén benne van a törvényben.
Az aláírást garanciális okokból találták ki, vagyis hogy megnehezítsék azok dolgát, akik kamu lakcímet jelentenének be.
Az aláírás célja nem az, hogy a tulajdonos megtudja, hogy be merészelted jelenteni a lakcímedet, hiszen a lakcímbejelentés kötelező, alap dolog. A lakcímbejelentéstől egyébként a bérlőnek nem lesz semmivel több joga a lakáshoz, nem lesz nehezebb kirakni, az állandó lakcímtől sem, ezt sokan nem tudják.
Sajnos ezt az aláírást sokan úgy értelmezik, hogy a tulajdonos kvázi ezzel ad engedélyt a lakcímbejelentésre. Nos, ez nem így van, a lakcímbejelentés NEM kötött a tulajdonos engedélyéhez, hanem kötelező. Akár állandó lakcímet is nyugodtan bejelenthet a bérlő. A tulajdonosnak minden esetben kötelessége aláírni a bejelentőlapot. Ha nem teszi, az joggal való visszaélés (Ptk. 5. §)
Sajnos ez az aláírás még arra sem jó, amire kitalálták, nevezetesen hogy elejét vegye a kamu lakcímbejelentéseknek. Mindenki hallott már ugye olyanról, aki lakástulajdonnal rendelkező ismerőshöz, családtaghoz "átjelentkezett" kamuból, ovi-iskola és hasonlók miatt.
Ez az aláírás arra jó, hogy az eleve kiszolgáltatott helyzetben élő bérlőket még inkább kitegye a tulajdonosok kénye-kedvének.
Köszönöm a válaszokat!
Bejelentés nélkül az ügyelet sem köteles ellátni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!