Van egyáltalán jó házi orvos?
Az enyém se volt egy egyszerű eset, de most akihez váltottam még szörnyűbb. Nem tudom mit csináljak, csalódott vagyok.
Azzal kezdte hogy nem is oda tartozom, pedig tudom hogy oda is mehetek mert elvileg szabad orvosválasztás van.
Mivel vannak ilyen jellegű tanulmányaim, tudom hogy hülyeségeket mondott és nem akarta kezelni a betegségem mert szerinte azt nem kell, pedig máshol azt mondták kell. Nagy nehezen végre felírta a gyógyszert. Elsőre is bunkó volt, egyáltalán nem szimpi.
Létezik olyan házi orvos aki nem flegma, nem bunkó, lehet tőle részletesebben kérdezni, megvitatni a szakmai elméleteim, aki nem isten komplexusos hanem tényleg segíteni akar és nem sértődik meg a kérdéseken? csak rossz házi orvosaim voltak, annyira szeretnék egy jót, de már el vagyok keseredve hogy megint kifogtam egy ilyet.
Ne haragudj, de ha senki sem elég jó akkor lehet, hogy a hiba nem bennük van. A háziorvosok "hozzászoktak", hogy a beteg nem vitatja a diagnózisukat. Elvégre azért megy hozzá az ember mert bízik az ítélőképességében. Ennek megfelelően valahol érthető, hogy ha kukacoskodsz akkor azt rossz néven veszik. Kb olyan ez a helyzet mintha a szakmai ismereteiket kérdőjeleznéd meg. (ez egyébként nem csak az egészségügyben van így. Egyik szakember sem szereti, ha a megrendelő megmondja a "frankót"). Másrészt a háziorvos felelősséget vállal a recept-/kezelés-/beutaló-ért. Így természetes, hogy az utolsó szó az övé.
Ha vannak szakirányú ismereteid/tanulmányaid akkor szerintem keress ismerőst. Ez egy bizalmi pozíció, ha nem bízol az orvosodban akkor sohasem találsz olyat aki "elég jó".
Van jó háziorvos, de ahogy elnézem, a te elvárásaid meghaladják a háziorvos munkakörét. Ha egy betegséget nem kezelt, az az ő szakmai meggyőződése. Azt azért ne várd tőle, hogy a te valószínűleg tudományosan nem igazolt elméleteidről (a "vannak ilyen jellegű tanulmányaidat" hol folytattad?) tartson eszmecserét rendelési időben, erre egyrészt nincs idő az egy betegre jutó 10 percben, másrészt ez nem kötelessége. Erre válassz magadnak orvos barátokat. Van egy olyan érzésem, hogy az embereket az órületbe kergeted a hülye kérdéseiddel. Az ő szakmai tudását neked el kell fogadnod, mert legalább 10 év egyetemi szintű tanulás és számos továbbképzés és több év gyakorlat után van ott, ahol. A tiszteletet és az útmutatásai betartását elvárhatja, ez nem mond ellent annak, hogy ő is tisztelettel, odafigyelve beszéljen veled. Tájékozódás után keress harmadik orvost, de annál már ne akarj okosabb lenni.
(Mi az a betegség, amit nem akart kezelni?)
Van jó háziorvos.
Szabad orvosválasztást nem tudod jól. Valóban választhatsz szabadon, de ha nem oda tartozol, akkor nem köteles elfogadni, mert pl. lehet, hogy már így is túlterhelt és másik körzet meg kihasználatlan.
Ilyen beszólással kezdeni, úgy hogy még nincs is igazad, nem segíti elő a jó viszony kialakítását :)
Az pedig általában igaz, hogy ne úgy menjünk az orvoshoz, hogy már szakmai elméleteink vannak és kiválasztjuk a gyógyszert is előre. Ő az orvos, ő tudja, hogy mi a teendő.
Nekem egyébként nincs ilyen problémám, az én orvosom egy végtelenül kedves és türelmes ember, akiben teljesen megbízom. De én is mindig kedves vagyok vele!
Nem kukacoskodó vagyok, de nem is klasszikus beteg. Én nem azt akarom hogy "meggyógyítson". Eü. főiskolai tanulmányaim vannak, ezért már ált. van halvány (vagy erősebb) diagnózisom mikor odamegyek. Azért nem előadást kell tartson nekem, csak mondja meg jó-e a gyanúm vagy sem, mert vannak olyan területek amiket sosem fogok mélyebben átlátni mert nem érdekel, de nekem is lehet olyan bajom. Azt igenis elvárom hogy normális legyen velem, és ne flegmázzon, ne bunkózzon mert ezt senkitől sem tűröm el.
Amikor hülyeséget mond, azt meg tartogassa másnak, de én tudom az alapvető működését az emberi testnek, bullshitet meg a Nők lapjában is tudok olvasni. Annak hiszek aki szakmailag helyes infót ad.
sajnos orvos barátom nincs, mert a barátaimat nem foglalkozás alapján választom és nem gyűjtöm őket tömegével sem.
Hát kérlek szépen ha nem tudsz hasznosat írni akkor ne is írj semmit. Egyáltalán nincs messze tőle. Vannak olyan szakok amiknél majdnem ugyanazt kell tudni (főleg anatómia). Vonatkoztassatok már el ettől. Az a lényeg h én is lehetek beteg mert nem vagyok sérthetetlen. de nem vagyok hajlandó kockáztatni az egészségem azért mert egy orvos kiégett, megfáradt, vagy egész egyszerűen bunkó. A boltban, moziban, akárhol ez nem zavar, de tényleg minden háziorvos ilyen?
És ha valaki új jelentkezik nála, akkor nem azzal kell kezdeni hogy nem oda tartozom, hanem elmondhatná hogy nem oda tartozom de tud fogadni vagy nem, mindezt kultúráltan. Igenis szabad orvos választás van mert bárhova mehetek házi dokihoz, ha az fogad.
Azért mert szeretnék érvényt szerezni az emberi jogaimnak? Hogy normális ellátást kapjak egy szakmailag kompetens személytől, aki partnerként kezel mert belőlem él és megadja az alapvető tiszteletet?
Én meg olyan orvost nem szeretnék aki elvégzett egy egyetemet valamikor és azt hiszi hogy bármit megtehet, és megalázhatja a betegeit.
Neken nagyon jó háziorvosom volt, sajna elment nyugdíjba, az újról még nem sok véleményem van, szerencsére.
Node ha szerenéd megvitatni a szakmai elméleteidet, akkor gond lesz, mert kint vár általában 30 beteg, akit mind el kell látnia, és szerintem itt a gond, hogy nincs elég idejük egy-egy betegre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!