Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Ha tartós betegállományba...

Ha tartós betegállományba vesznek, akkor a munkáltatónak mennyit és meddig kell utánam fizetnie?

Figyelt kérdés

Ha tartós betegállományba kerülök, akkor a munkáltatónak meddig és menyit kell a utánam fizetnie a TB felé?

Kismama vagyok, és tudom, hogy nem kéne ezzel foglalkoznom, de érdekel. Minimál bér felett egy picivel foglalkoztat. Csak nagyjából volnék rá kíváncsi, mert én úgy tudom, hogy a Táppénz első 15 napját fizeti a munkáltató és utána az állam. Ez így van? A kolléganőm, aki pénzügyes azt mondja, hogy végig fizet, míg meg nem szülök, és kiszúrtam a főnökömmel. Ez így van?

Köszönöm a válaszokat!

2014. ápr. 25. 06:43
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
89%

Kedves multifunkciós Erdőfalvi!

Senkit nem vádoltam meg semmivel. Az, hogy leírtam létező eseteket, nem vádaskodás.

Ha valaki magára veszi, bizonyára van oka rá.

Levelet sem írtam. Sem a kérdezőnek, sem magának.

A kommentem alapján meg had ne maga ítélje meg és döntse el, hogy emberileg alkalmatlan vagyok-e a munkámra, amiről mellesleg nem is tudja, hogy mi az.

Bizonyára sokkal nagyobb tévedés az, hogy azt írtam, hogy a várandósság 90. napjától ahelyett, hogy a várandósság 90. napja után, vagy 91. napjától, mint az, hogy az adókedvezményt nem említem a kérdezőnek, hanem a teljes adólevonással számolok.

Az, hogy megemlítettem ezt a kommentjéből kihagyott, a kismama számára kedvező lehetőséget, nem azt bizonyítja, hogy én irigylem tőle az adókedvezményt, sokkal inkább azt, hogy az, aki meg sem említi, netán elhallgatja előle.

Felőlem aztán többes ikreket is várhat és akár az összes jövedelmükre (a kismama és az apuka) vegyék igénybe a adó kedvezményt a járulékok terhére is.

A kismamákat pedig felmondási tilalom védi a várandósság közlésétől számítva.

Az pedig teljesen lényegtelen, hogy a munkáltató mit írhat le költségként és milyen jogcímen.

Azt a pénzt, amit ki kell fizetnie a munkavállalónak és az államnak, elő kell teremtenie.

A legtöbb helyen ez a dolgozók munkája alapján valósul meg, nem költségvetési pénzekből.

Azzal, hogy leírja költségként, az a pénz még nem terem a számláján.

Sok kisvállalkozásnak komoly anyagi probléma egy-egy munkaerő helyettesítése.

Nem tudhatjuk, hogy a kérdező munkahelyén fenáll-e ez.

Korrekt munkáltató nem osztja szét anyagi ellentételezés nélkül a 3,5 évre kieső dolgozó munkáját a többi dolgozója között (feltéve, ha egyáltalán van olyan dolgozója aki el tudja végezni azt a munkát és nem csak ez az egy dolgozó volt ilyen. Ami lássuk be, mikro- és kisvállalkozásoknál gyakori: 2-5 főnél 1 kiesése komoly probléma)

A korrekt munkáltató viszont megérdemelné a korrekt dolgozókat is.

Gondolom, ezt az oldalát a dolognak nem próbálta.

2014. ápr. 30. 06:48
 12/12 Erdőfalvi ***** válasza:
44%

Természetesen tisztában vagyok az adótörvényekkel.

A táppénzről volt szó, ugyebár nem az adókedvezményről,és

tartottam magamat a kérdéshez.

Nem vagyok univerzális, és nem vagyok tévedhetetlen sem.

De szeretem a szakmáimat, és főleg szeretek másoknak segíteni! Igaza van, nincs jogom Önt megítélni! Tudja mit? Ne foglalkozzon ezzel! Most, hogy jól beszólt, gondolom megnyugodott.

2014. ápr. 30. 21:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!