Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Régen miért voltak az orvosoko...

Régen miért voltak az orvosokon olyan hosszú orrú maszkok?

Figyelt kérdés
2014. ápr. 7. 16:26
 1/5 anonim ***** válasza:
A fertőző betegségek ellen (pl. kolera) védték magukat vele. Úgy vélték, hogy a "csőr" elég távol tartja a légutaktól a kórokozókat.
2014. ápr. 7. 16:28
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Kijavítom az elsőt, ugyanis nem kolera hanem pestis ellen alkalmazták az orvosok.

" Pestisdoktor maszk megnevezéssel vonult be a maszkkészítés történetébe. 1500-ban egy Charles de Lormar nevű férfiú ötlötte ki a csőrrel ellátott álcát.

A legtöbbet azonban a XVII-XVIII. században, a pestisjárvány idején használták a gyógyítók, akik maszk viselésével némiképpen meg tudták magukat védeni a cseppfolyós állapotban vagy belégzés útján elkapható fertőzések ellen, miközben nyugodtan foglalkozhattak a betegekkel. Ebben az időben járta az a szóbeszéd, miszerint a madarak gyógyítják a betegségeket.

A maszk csőrének az a speciális funkciója, hogy csőr alakjának köszönhetően nem csak ijesztő megjelenést kölcsönöz viselőjének, melyről úgy tartották, hogy elűzi a gonosz démonokat és ártó szellemeket, melyek megbetegítik az embert, hanem különböző gyógynövényekkel tudják megtölteni a belülről üreges csőrt, így az orvosok a gyógyfüves levegővel megerősíthették immunrendszerüket.

A három leggyakoribb gyógyító hatású növény, melyet használtak:

-Rozmaring

- Fokhagyma

- Borókabogyó

2014. ápr. 7. 16:35
 3/5 anonim ***** válasza:
51%
Majdnem. Pestis ellen, s gyógynövényeket tettek bele. Úgy gondolták, így megmenekülhetnek a "fekete haláltól".
2014. ápr. 7. 16:38
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm:)
2014. ápr. 7. 18:19
 5/5 anonim ***** válasza:

Első vagyok.

Igen, igen, tudom, hogy a pestis, de én valamiért kolerára is emlékeztem. (Az 1830-as években zajlott magyarországi nagy kolerajárványról olvastam egy könyvben, és mintha ahhoz lett volna mellékelve egy korabeli metszet, ami egy ilyen "csőrös maszkos" orvost ábrázolt. De lehet, hogy már keverem, majd előveszem újra azt a könyvet és megnézem.)

2014. ápr. 7. 22:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!