Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Mandula nélküli élet? (lent)

Mandula nélküli élet? (lent)

Figyelt kérdés

Voltam háziorvosnál, mert 2 hétig fájt a mandulám. Megállapította, hogy a jobb oldali jóval nagyobb a bal oldalinál.

Ott nem merült fel bennem a kérdés, de itthon igen, hogy a mandulának milyen szerepe van? Miért jó, ha meg van még?

Érdemes lenne kiszedetni? Lenne belőle valami hátrányom ha kiszednék az egyiket?

Köszönöm a válaszokat előre is!

19/L

2014. jan. 15. 14:14
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Nekem gyerekkoromban sokszor volt mandulagyulladásom. Kiszedték, utána annyi változás lett, hogy nem lettem beteg szinte sose.

Azt nem tudom, hogy valami hátrány ért-e.

Ha gyakran van vele probléma, és az orvos is javasolja, akkor érdemes kiszedetni. De ha ez egy egyszeri alkalom volt, akkor még várnék.

2014. jan. 15. 14:19
 2/14 anonim ***** válasza:
akkor lehet hátránya ha nem szedik ki és ki kéne. komoly szövödményei lehetnek. egyik simerösömnek ezért kellett vese transzplantáció és emiatt gyereke sem lehetett mert kifutott az idöböl. Neki hossazn nem jöttek rá hogy ott van a gond és ilyen komoly szövödménye lett. Másik simerösömnnek komoly hajhullása volt töle amint kivették neki (26évesen) rendbe is jött. Inkább szedesd ki ha kell mert gond lehet vele.
2014. jan. 15. 14:20
 3/14 A kérdező kommentje:

Hát... orvos annyit mondott, hogy ha akarom szedessem ki. Tehát nem mondta, hogy ki kéne. Egyébként nem vagyok beteges fajta egyáltalán! :-)

És köszönöm a válaszokat!

2014. jan. 15. 14:24
 4/14 anonim ***** válasza:
67%

Ha nem gócos a mandulagyulladás, akkor nem kell és nem is szabad megműteni. A műtét amúgy is kockázatos, főleg most, hogy csak 3 napig tartják bent az embert a kórházban. Egyik ismerősöm meg is halt ez miatt, hazafele elvérzett az autópályán, 22 éves volt.

Amikor mandulagyulladásod van, szedj rá antibiotikumot. A szerepe pedig a védekezés. Ez egy nyirokszerv, mint ahogy a többi mandula is az, ami a szervezetedben található még. Hiánya esetén nagyobb a kockázata egy komolyabb betegségnek, pl. tüdőgyulladásnak.

2014. jan. 15. 14:32
 5/14 A kérdező kommentje:

Az igen!

Hát akkor semmiféleképpen nem szedetem ki! Akkor már értem miért nem vagyok soha sem beteg, és természetesen nem szedem semmilyen vitamint! :-)

Egyébként ha meg van nagyobbodva, akkor az gyulladást jelent!

És őszintén sajnálom az ismerősödet! Annyira sz*r Mo.... főleg az orvosi ellátás :-S

2014. jan. 15. 14:34
 6/14 anonim ***** válasza:

Mi az, hogy most hogy csak 3 napig tartanak bent?

Engem 15 éve műtöttek, egyik nap volt a műtét, másnap reggel már mentem haza :)

Nemrég sajnos volt egy ennél komolyabb műtétem, ott is a műtét utáni nap lehetett hazamenni.

2014. jan. 15. 14:35
 7/14 A kérdező kommentje:
gyulladás jelent ? * (véletlenül felkiáltójelet tettem az előbb ... :$)
2014. jan. 15. 14:35
 8/14 A kérdező kommentje:
Hát én szerintem azokat tovább tartják bent, akinek komplikáltabb és gondolom aki jobban bírja és könnyű volt az eltávolítás, az hazamehet hamarabb. Bár az orvosi szak is változhatott sokat 15 év alatt.
2014. jan. 15. 14:36
 9/14 anonim ***** válasza:

És ez a megnagyobbodás még fenn áll? Vagy elmúlt?

Én a helyedben megkérdeznék egy másik orvost is, illetve a háziorvosnál előbb rákérdeznék, hogyan értette, hogy ki kell venni, vagy lehet, vagy javasolja, vagy ...

2014. jan. 15. 14:44
 10/14 A kérdező kommentje:

Igazából ezt mondta: " Nem akarok kiszedetni?" Mondtam neki: nem szokott begyulladni, csak 1x gyulladt be, májusban.

Azt mondta: " az úgy más".....

2014. jan. 15. 14:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!