Régen, még a gipsz előtt, hogyan látták el a törött lábakat, kezeket?
Figyelt kérdés
2013. dec. 7. 16:39
1/5 anonim válasza:
Láttam olyat is ahol egyfajta keretet erősítettek rá,
2/5 anonim válasza:
Sínbe tették. Ez azt jelenti, hogy valami erős bothoz vagy ilyesmihez odakötözték. A gipszelésnek is a rögzítés a lényege. Egyébként szükséghelyzetben, elsősegélynyújtáskor ma is alkalmazzák ezt a módszert a mentősök.
3/5 anonim válasza:
Mindössze jól rögzíteni kell a kart :) Szerintem jóval humánusabb megoldás, mint a gipsz, én nem hagytam, hogy a megműtött csuklómat begipszeljék, hanem egy erre a célra gyártott eszközt használtam. Sokkal kisebb volt és bármikor le tudtam venni. Viszketni sem viszket az ilyesmi. Olyankor az ember automatikusan nem mozgatja a törött részt, úgyhogy számomra csak előnye volt a dolognak. Valamiért az orvosok utálják ezt, de az engem nem érdekel, eszemben sincs miattuk szenvedni hetekig. Mellesleg a kulcscsonttörésnél is rossz az alkalmazott módszer, ott is hevederrel jobb megoldani a dolgot, hogy szegény delikvens fürödhessen és aludhasson a csontforradás heteiben is.
4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, de gyorsan kérdeznék ezzel kapcsolatban még egyet. :) Ez a sínbe rakás akkor is segített, mikor műteni sem tudtak? Mondjuk olyan helyen voltak, elzárva a világtól, ahol nem lehetett szó semmiféle orvosi ellátásról. A csontok akkor is rendesen összeforrtak?
2013. dec. 8. 10:27
5/5 anonim válasza:
Sajnos volt, hogy rosszul forrtak össze. Ma is van, akinek csak rögzítik (vagy gipsszel, vagy egyéb eszközökkel), van, akinek nem tudják így megfelelő állásba hozni a darabkákat, őket műteni kell.
Amíg se röntgen, se a műtét lehetősége nem állt fenn, a rögzítésen kívül mást tenni nem nagyon tudtak. Ha legalább röntgenjük van, akkor kísérletezhetnek egy darabig, hogy van-e olyan állása a törött végtagnak, ahogy éppen jól érnek össze a törött darabok, és akkor abban az állásban pl. sínnel rögzítik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!