Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Beoltassam magam ellene?

Beoltassam magam ellene?

Figyelt kérdés

17éves lány vagyok, és a suliban ingyen megkapjuk a h1n1 elleni oltást. Én eddig nem akartam beadatni de most annyira megkevert mindenki:s

Nem igazán vagyok beteges ősszel és télen szoktam egyszer megfázni de csak nátha. Viszont allergiás vagyok és állítolag azoknak meg nagyon kellene. Nem tudom..Szinte mindenki beadatja az osztályban anyu viszont aztmondta h ő nem adatná be de én döntök...

Segítsetek légyszi:)

2009. nov. 16. 19:57
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

21:08: az a "csak egy más vírustörzs" azt jelenti hogy a gyógyszer lényegében van kicserélve. Azt kellene látnod, hogy ez a gyógyszeripar egy bazi nagy üzlet, gondolj bele: CSAK Mo-on 4.000.000 vakcinát rendeltek. darabonként mondjuk ha csak 2000 huf volt a beszerzése, akkor is 8.000.000.000 forint üti a gyógyszergyártó markát. Érted, gondolj bele USA-ban ez mennyi, ahol 100x ennyi vakcinát rendelnek.

És akkor még nem is arról vitatkozunk hogy valóban veszélyes-e a vírus.

2009. nov. 16. 22:10
 12/21 anonim ***** válasza:
76%

22:10 - a vírus kicserélése az égvilágon semmit nem befolyásol. Ezek halott vírusok, ezeknek a külső szerkezetét kell, hogy megtanulja az immunrendszerünk, a vírus az vírus, felépítését tekintve mindegyik ugyan az. Nem tudom mit lehetne még ezen magyarázni, pont ugyan azt az vírust teszik beléd halottan, mint ami az influenzát okozza, szerintem ez azért józan paraszti ésszel felfogható, hogy nem sokat számít, más vírus elleni oltás--->más vírus elölve, ennyi, ennek semmi mérgező hatása nincs.

Ami a mérgező hatást jelentheti azok a kísérőanyagok amik segítenek az elölt vírusnak szétterjedni a szervezetben, amik tartósítják az elölt vírust, amik indukálják az immunreakciót. Ezek változatlanok.

Igazából ezt gimnáziumban megtanították az én időmben a gyerekeknek, nincs mit magyarázni ezen tovább, ha akarod megérted, ha nem, nem.

Biznisz: gyógyszermérnök vagyok, a szakmámban elég régen dolgoztam, de azért pár évig igen (védőoltásokkal kapcsolatosan is igaz afrikai vírusok ellenieken), és elárulom Neked, hogy az évente újratervezendő, évente egyszer adandó oltások nekünk nem jelentettek semmiféle bizniszt.

Az a baj velük, hogy minden évben szánni kell a fejlesztésre és nem is olcsó buli az előállítás, 1 2000 forintos vakcinán nagyon minimális a haszonkulcs.

Amiből ezek a gyárak gazdagszanak az a szinte 100%os haszonnal árult recept nélküli szerek úgymint fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, fogyókúrás szerek, multivitaminok, hajerősítők, kozmetikumok.

Gyakorlatilag ezekből termeli egy gyógyszergyár az elcseszettül nagy profitot amit aztán kutatásokra és kisebb profitú, de a népegészségügy szempontjából nagyon fontos gyógyszerekre (védőoltások, antibiotikum, vérhígítók, légzőszervi szerek, satöbbi) fordít.

Egy erős influenzás tüneti kezelésekre használt szerein szerintem legalább 10-30 oltás profitját megtermeli egy gyógyszergyár.

Amúgy a 8milliárd "üti a markát" nagyon erős túlzás, becslésem szerint ebből profitként legfeljebb ha 1-másfél milliárd csapódik le és a mi gyártelepünk elsősorban Magyarországra gyártott és pontos adatot, céget nem mondok, de nekünk ilyen bevételünk heti szinten volt csak multivitaminokból....

Ráadásul az egész téma meddő, hisz az oltás már ki lett fizetve, a gyógyszergyár már "meggazdagodott" rajta.

Továbbá szerintem ha egy termék hatékony teljesen mindegy, hogy ki gazdagszik vele. Nekünk egy egyetemi tanárunk azt mondta, hogy ha valaki holnap feltalálná a rák ellenszerét akkor soha, senki nem kérné számon rajta azt, ha ebből a világ leggazdagabb embere lenne belőle.

Azért, mert valami profitorientált még nem szükségszerűen gonosz, gyakorlatilag a világon minden és mindenki profitorientált valamilyen szinten, a mozi is profitorientált mégis szórakoztat, cipő nélkül is elélnél mégis megveszed a profitorientált cipőgyáraktól akik ráadásul gyerekeket dolgoztatnak éhbérért.

2009. nov. 16. 22:27
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem szeretnék különösebben belefolyni, mert ezt a vitát már sok emberrel lejátszottam.

Csak 1 kérdés: a törvény nem írja elő hogy egy új vakcinát tesztelni kell? (Még ha ugyanaz a működési elve is, mint egy másiknak..)

2009. nov. 17. 00:05
 14/21 anonim ***** válasza:
76%

00:05 - még egyszer és utoljára leírom: nem csak a működési elve ugyan az, hanem az összetétele ugyan az tételről tételre, minden egyes alkotóeleméig, az utolsó cseppig leszámítva a néhány mikrogramm elölt vírust. Ennek semmi, ismétlem SEMMI jelentősége nincs a mellékhatások szempontjából.

Higgyétek el, nagyon, nagyon szigorú szabályozások vannak a gyógyszeriparban, amiket nem lehet megkerülni és nem lehet csak úgy hip-hop piacra dobni valami újat. Ha valaki ma feltalálná az AIDS ellenszerét neki is éveken át kéne tesztelnie azt, mint ahogy ezt a védőoltást is évekig tesztelték. Az influenza elleni védőoltások sajátossága, hogy a vírustörzset minden évben aktualizálni kell benne, de ez SEMMIT nem számít a mellékhatások tekintetében, ha számítana, akkor nem kapna OGYI, WHO és hasonló engedélyezéseket és mindenki csak saját felelősségére használhatná valami feketepiaci cuccként. Ezt amúgy az elmúlt 15 évben minden egyes évben megtették és sose jelentett problémát, most azt jelent, mert az interneten valaki, aki egészen biztos, hogy egy kicsit se ért hozzá és még egy gimis biológiakönyvet is lusta volt kinyitni, hogy utánanézzen kitalálta és azóta szajkózza mindenki, mint valami mantrát és az a baj, hogy akárhány fórumon akárhány hiteles, hozzáértő szakember leírja a tudományos, viszonylag közérthető magyarázatot, egyesek akkor se bólintanának rá, ha maga az Atyaúristen mondaná el nekik, hogy ez így van és újra és újra beírnák, hogy "de teszteletlen".

2009. nov. 17. 00:15
 15/21 anonim ***** válasza:
76%

Amúgy a működési elve már az első "védőoltásként" használt anyagnak, az 1700as évek végén a fekete himlő ellen itatott tehéntejnek is pont ugyan ez volt.

Ha egy vírus bekerül a szervezetedbe a tested megpróbál kifejleszteni egy olyan fehérvérsejtet, amely képes azt bekebelezni, ez minden vírusnál pontosan így működik a kezdetek kezdete óta, ez az emberi szervezet egyik legősibb immunreakciója és erre mondja valaki, hogy "teszteletlen", komolyan mondom tudós emberként sírhatnékom van, ahogy látom, hogy egyes emberek ennyire nem képesek elfogadni a tényeket és hajtogatják helyette a hülyeséget, hátha még több embert megfertőz és nem az a baj, hogy nem tudják hanem az, hogy nem is hajlandóak befogadni a nekik nem szimpatikus tényeket. könyörgöm, ez nem bölcsészet, ez tudomány, itt nem az van ami szimpatikus, hanem az van, amit osztott nekünk a teremtő erő (függetlenül attól, hogy az most Isten vagy evolúció, vagy mindkettő vagy bármi egyéb).

Egyszer már ki fogom próbálni, hogy kiíratom a kurucinfóra, hogy a terhesség elkerülhető, ha minden reggel felkelés után ugrunk egyet bal lábon állva és meg fogom nézni 9 hónappal később hány újszülött lesz... :\

2009. nov. 17. 00:22
 16/21 A kérdező kommentje:

Hűűű:D

Köszönöm mindenkinek a válaszokat végülis nem adattam be magamnak. Remélem jól döntöttem.

Mégegyszer köszike:)

2009. nov. 17. 20:30
 17/21 anonim ***** válasza:
82%
jól döntöttél :)
2009. nov. 18. 11:27
 18/21 anonim ***** válasza:
63%
Már a kérdésfeltevésből látszott, hogy nem fogod beadatni, szóval senkit nem lepett meg a döntésed... ;-)
2009. nov. 18. 11:32
 19/21 anonim ***** válasza:
73%
Ma én is azt olvastam, hogy keveset tesztelték, még a kísérletek be sem fejeződtek, szabadlmaztatva sincs, mert nem tudnánk annyit legyártani belőle, hogy exportáljunk. Én 16 vagyok, gimis, de nem adatom be. Kissé aggasztó a higany és alumíniumtartalom...
2009. nov. 18. 19:32
 20/21 anonim ***** válasza:
38%

19:32 - alumíniumtartalom aggasztó? :D Akkor mostantól ne egyél soha semmit...

Az alumínium a Föld harmadik leggyakoribb eleme a szilícium és az oxigén után, minden gyümölcsleves doboz belsejében ott van, abba csomagolja anyu a tízórait, de szinte minden természetes tápanyagban, minden húsban előfordul.

A timsót (KAl(SO4)2) közvetlenül használják nyílt sebekre vérzéscsillapítóként.. :)

Higany pedig az összes halételben van, szóval többé olyat se egyél akkor, de alulra bemásolom a higanytéma levezetését.

A teszteletlenségről pedig annyit, hogy 15 éve pont ugyan abban a piliscsabai gyárban gyártják a pont ugyan ilyen összetételű oltást csak a vírustörzset cserélik ki évről évre.

Milyen szomorú, hogy ennyire a bék asegge alatt van manapság a kémiaoktatás, vagy csak a diákok lusta disznók, én nem tudom, de hogy az alumíniumtól parázni, ez most megdöbbentett....

-------------------

Itt van a METILhiganyhoz kapcsolódó EPA doksi:

[link]

Rögtön szögezzük le, hogy ez napi szintű terhelésre vonatkozik, tehát főleg napi szinten metilhigannyal dolgozó emberek számára fontos, de azért vizsgáljuk meg.

Ami kiderül ebből:

A metilhigannyal szervezetbe vitt higany NAPI max dózisa 1995 óta 0,1 mikrogramm/kg, előtte 0,3 volt.

Ez viszont csak metilhiganyra ennyi, azonos higanytartalmú etilhigany és metilhigany közül az előbbi 5-7, az utóbbi 45 nap alatt feleződik a szervezetben, tehát mivel ez a statisztika is időarányos így a felezési idő alapján az etilhigany napi dózisa a legpesszimistább számolással is 0,7mikrogramm/testsúlykilogramm/nap (erre kutatási bizonyíték lentebb külön).

Megjegyzés: nem véletlen az, hogy a metilhiganyról rengeteg mérgezési tanulmány készül az etilhiganyról pedig nem. Ugyanis a metilhigany veszélyes, az etilhigany a gyors kiürülés miatt nem az, ha az lenne akkor arról készítenének felméréseket majomkísérletekkel és nem a metilhigannyal. NEm ritka, hogy ilyen apró különbség ekkora különbséget generál toxicitásban, lásd például metilalkohol-etilalkohol.

De haladjunk tovább a gondolatmenetben. Nézzük meg, hogy 50 mikrogramm thiomersalban mennyi higany van. A thimoersal összegképlete:

C9H9HgNaO2S

Tehát moláris tömege:

108+9+200+23+32+32=404 g/mol

Higany: 200 g/mol

Tehát kis túlzással a fele higany, ami tömegét tekintve 25 mikrogramm higanytartalmú etilhigannyá bomló higanyvegyületet jelent.

Tehát az egymással szemben álló adataink:

0,7 mikrogramm/kg/nap

25 mikrogramm/oltás

Ezek alapján tehát egy 5 kilós csecsemő 8 naponta kaphatná meg a h1n1 oltást egész életén át és azzal se lenne kitéve a higanymérgezés veszélyeinek.

Egy 36 kilós ember már naponta oltathatná magát H1N1 ellen.

Hangsúlyoznám továbbá, hogy:

- a számítás során a veszélyes, mérgező metilhigany adatait vonatkoztattuk a sokkal kevésbé veszélyes etilhiganyra. Megpróbáltam súlyozni, ha ezt nem tettem volna meg és a metilhigannyal számolok (ami teljesen hülyeség lett volna, lásd lentebb), akkor is az jött volna ki, hogy egy 5 kilós csecsemőt háromnegyed évente bátran lehetne oltani.

- A dokumentációban megtalálható a WHO által meghatározott határérték 1.2.2-es pont alatt. Míg az EPA határérték azoknak szól, akik tartósan érintkeznek az anyaggal, addig a WHO határérték általánosságban fogalmaz, 3-7 mikrogramm/testsúlykilogramm higanyt ír metilhigany esetén, ami etilhigany esetén továbbra is a 7szeres szorzót használva 21-49 mikrogramm/testsúlykilogramm, tehát egy két kilós ember esetében már a határérték alatt van a 25 mikrogramm higanyt tartalmazó oltás.

- ne feledjük el, hogy 3 éves kor alatt fél adaggal oltanak!

- ne feledjük el, hogy ezeket a határérétékeket úgy lövik be, hogy a biztosan veszélyes dózis 1-10%át jelentik, tehát minimum 10-szer, maximum 100szor ennyi mennyiség lenne szinte biztosan mérgező bármelyik emberi szervezet számára.

- ne feledjük el, hogy 1995-ig ez a határérték háromszor ekkora volt. A változtatás okai a dokumentációban megtalálhatóak.

- ne feledjük el, hogy a metilhiganyt táplálkozás útján is bejuttatjuk a szervezetünkbe, a legtöbb halfélében megtalálható, egy tonhalkonzervben szélsőséges esetben akár annyi lehet metilhiganyból, mint az oltásban etilhiganyból.

---------------------------------------------

Thiomersal kontra metilhigany témában egy tanulmány kivonata:

[link]

A lényege:

a higany idegkárosító hatását úgy fejti ki, hogy terheli az idegeket, megbolygatja az idegek/agy vérellátását és hosszú távon, sok ideig tartó folyamatos higanymérgezés útján károsít csak, ezért is /nap-ban mérik a káros dózist, mert csak ez számít. Ha valakit egyszerre megmérgeznek egy rakás higannyal annak semmi baja nem lesz hirtelen, elkezd folyamatosan feleződni a higany a szervezetében és ha túl sokáig tart, amíg feleződéssel kiürül akkor a folyamatos terhelés kárt okoz.

A washingtoni egyetemen végeztek egy kísérletet, melyben azt vizsgálták, hogy a thiomersal szervezetterhelő hatása mennyiben hasonlítható a metilhiganyéhoz.

Ennek a majmokon végzett tesztelésnek a kivonatolt eredményét linkeltem, melynek lényege röviden, tömören az, hogy össze se hasonlítható a kettő egymással, nem lehet a thioemrsal veszélyességét egy kalap alá venni a metilhiganyéval.

Konkrétan a kiürülés sebességére, amire a metilhiganyos határérték vonatkozik azt állapították meg, hogy a legpesszimistább esetben is 3szor olyan gyors, de akár 10szer olyan gyors is lehet thiomersal esetében, mint metilhiganyéban.

De a kutatás lényege nem ez, hanem az, hogy azonos mennyiségű higanyt tartalmazó thiomersal és metilhigany toxikus hatása a kiürülési sebességtől függetlenül is ég és föld, továbbá a metilhigany - ahogy a metilalkohol is - bennragad a szervezetünkben és ezért veszélyes, mert kizárólag a higany felezési idejével ürül, viszont az etilhigany képes távozni a szervezetünkben az anyagcserénk során.

2009. nov. 18. 20:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!