Ha nincs TB-m fizetve, és elmegyek a kórházba vizsgálatokra de kifizetem helyben, akkor is "elővesz" a NAV?
Az egyik barátnőm így bukott le 7 hónap után; vállalkozóként nem fizette a járulákokat.
500,000 Ft-ot kell visszafizetnie, mint elmaradt járulákok, és ugyanennyi még rá a büntetés.
Nem tudod kifizetni helyben.
Azt utólag postázzák ki.
És az elmaradt díjakat ezáltal, vagyis amit havonta kéne fizetni, azt pedig behajtják.
De amúgy csak úgy mellesleg megjegyzem, hogy havi szinten fizetni a járulékot sokkal olcsóbb, mint a vizsgálatok, vagy éppen egy műtétnek az ára.
Igen, hiszen megjelensz a rendszerben, ami automatikusan lefuttat, hogy biztosítva vagy-e vagy sem, és eleve úgy jön ki a lelet a nyomtatóból, hogy már ráírja hogy "nem biztosított"... És helyben semmit nem tudsz kifizetni, hiszen nem a kórháznak fizetsz, hanem más szervnek (NAV).
(csak zárójelesen: sosem értettem, miért nem ér annyit az embereknek az egészségük, hogy befizetik a TB-t... Ilyen esetben meg lehet reszketni a büntitől, ami nyilván nagyobb összeg, mint amit havi szinten fizetni kéne)
Egy magánklinikára megyek műtétre,és előtte vizsgálatokat kell elvégezni.
A kórházban(SZTK) mondták,hogy ebben az esetben ki kell fizetni a vizsgálatokat a pénztárban.
Előzőnek: persze-persze.... aki meg dolgozik, annak kb a háromszorosát vonják le azok miatt, akik nem. Nekem ne mondja senki, hogy ha valaki egészséges és dolgozni akar, egyáltalán nem talál semmiféle munkát. Talán nem olyat, amit szeretne és talán nem a lakhelyén...
Előbb utóbb viszont mindenki beteg lesz/esetleg baleset érheti és bizony a kórházi/sürgősségi/intenzíves kezelés több millió forint is lehet. Amit nem kérnének, ha befizetne havonta párezret... Szóval ezért jobb, ha fizetve van a TB.
Természetesen most nem a kérdezőt akartam bántani, csak az előző "intelligens" hozzászólónak írtam le a véleményem (ha már ő is az övét)...
Azért itt több dolog is pontosításra szorul:
Az alapkérdésre:
Ha nincs fizetve a TBd (de be vagy jelentkezve TB fizetésre), mindegy, hogy mégy-e kórházba vizsgálatokra, vagy sem, az adófolyószámládon tartozás keletkezik és előbb-utóbb elővesz a NAV.
Ha nem vagy bejelentkezve eü.szolg.járulék fizetésre és semmilyen jogon nem vagy jogosult az eü.ellátásokra (rendezetlen a jogviszonyod) akkor a kórházban "pirosat mutat" a rendszer, figyelmeztetnek erre és megküldik a NAVnak az adataidat. Aki vagy elővesz most, hogy igazold a jogosultságod, vagy az elévülési időn (5 éven) belül bármikor.
Plusz meg is büntethet bejelentkezési kötelezettség elmulasztása miatt.
A válaszokra:
"így bukott le 7 hónap után; vállalkozóként nem fizette a járulákokat"
Ehhez nem kell semmilyen orvosi/kórházi vizsgálat, a NAV látja az adófolyószámláján, hogy nem fizet.
"500,000 Ft-ot kell visszafizetnie, mint elmaradt járulákok"
Befizetnie. Visszafizetés akkor lenne, ha ezt a pénzt megkapta volna a NAVtól és most vissza kellene adnia.
"és ugyanennyi még rá a büntetés"
Ha "csak" fizetési elmaradás van, arra nincs büntetés csak késedelmi kamat.
Büntetést más miatt szabnak ki (pl nem teljesítette a bevallási kötelezettségeit, de még ilyen esetben sem éri el a büntetés az elmaradt összegeket, hacsak nem már büntetve volt emiatt)
"Nem tudod kifizetni helyben.
Azt utólag postázzák ki."
Ha fizetős vizsgálatot végeztetsz, fizetheted helyben (akkor is végeztethetsz ilyen vizsgálatot, ha biztosított vagy)
"De amúgy csak úgy mellesleg megjegyzem, hogy havi szinten fizetni a járulékot sokkal olcsóbb, mint a vizsgálatok, vagy éppen egy műtétnek az ára."
Csak úgy mellesleg: ha fizetős műtétet kérsz, így is úgy is fizetned kell érte, függetlenül attól, hogy fizettél-e járulékot, vagy sem.
Ha nem fizetős a műtét, akkor pedig nem kell fizetned, akkor sem, ha nem fizetsz járulékokat és semmilyen jogon nem vagy jogosult az eü. ellátásokra.
"És helyben semmit nem tudsz kifizetni, hiszen nem a kórháznak fizetsz, hanem más szervnek (NAV)"
A műtét, vizsgálat költségét tudja helyben fizetni.
A NAV-nak fizetendők pedig nem befolyásolják, hogy kell-e fizetnie az ellátásért, vagy sem.
"Ilyen esetben meg lehet reszketni a büntitől, ami nyilván nagyobb összeg, mint amit havi szinten fizetni kéne)"
Ha be vagy jelentkezve az eü.szolg.jár. fizetésre, nincs büntetés, csak késedelmi kamat.
Ha nem vagy bejelentkezve pedig kellett volna, akkor megbüntethetnek, de nem szoktak. Csak az elmaradt járulékokat és a késedelmi kamatot kell fizetned, ugyanúgy, mintha be lettél volna jelentkezve, de nem fizetted volna.
"sokaknak pénzük sincs fizetni a hülye tb-s baromságot"
Kérelmezhetik, hogy rászorultsági alapon a járási hivatal (régebben az önkormányzat) rendezze a TBjüket.
"Ha nem mész orvoshoz akkor nincs is értelme a semmibe fizetni"
Nem választás kérdése, hogy akarsz-e fizetni, hanem kötelezettség. Függetlenül attól, hogy mész-e orvoshoz, vagy sem; van-e értelme, vagy sem. Ugyanúgy, mint ahogy a járulékokat sem te határozod meg, hogy vonják-e a fizetésedből.
"Nekem ne mondja senki, hogy ha valaki egészséges és dolgozni akar, egyáltalán nem talál semmiféle munkát."
Csak ne feledkezz meg azokról sem, akik ahhoz nem elég betegek, hogy rokkant ellátást (mostani nevén rehabilitációs járadékot) kapjanak, de nem is teljesen egészségesek, így nem tudnak bármilyen munkát ellátni. Vagy idősebbek, de még nem nyugdíjas korúak.
"és talán nem a lakhelyén..."
Te még nem találkoztál azzal, hogy: "ja, csak helybélieket veszünk fel?" Nem minden munkáltató alkalmaz bejáró dolgozókat. És nem minden munkavállaló költözhet el a lakhelyéről.
"bizony a kórházi/sürgősségi/intenzíves kezelés több millió forint is lehet. Amit nem kérnének, ha befizetne havonta párezret... Szóval ezért jobb, ha fizetve van a TB."
Ez egyáltalán nem így van.
Ha van érvényes TAJ számod (ami nem azt jelenti, hogy biztosított, vagy eü.ellátásra jogosult vagy), akkor ingyenesen látnak el, ugyanúgy, mint a biztosítottakat. A TAJ szám nagyon kevés esetben veszti érvényességét (halál, végleges külföldre költözés), így a TB szempontból belföldi, rendelkezik érvényes TAJ számmal és ingyenesen látják el.
Az ellátásra vonatkozó kötelezettséget megtaláljátok hiteles forrásban az OEP honlapján
Orvosi ellátás betegség esetén (háziorvos/járóbeteg-szakellátás/fekvőbeteg-ellátás) Hatályos 2012. január 1-jétől (2012.10.04.)
5. oldal teteje.
Ugyanazon a linken van a tájékoztató a biztosítottakról és a kizárólag eü.ellátásra jogosultakról.
Azt meg tudná valaki mondani,hogy ha bemegyek az önkormányzathoz,hogy nem tudom fizetni a TB-t,és esetleg átvállalják,akkor visszamenőleg ki kell fizetnem?
Van valamilyen támogatás,de azt nem kapok,mert a férjem fizetését túl soknak találták(azt hiszem 98.000 volt a kereseti igazoláson).Persze az nem számít hogy semmink sincs és albérletben lakunk.
Ezért kételkedem benne,hogy átvállalnák a TB fizetését,és ha visszamenőleg kéri a NAV,nem tudom miből fizetem ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!