Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Miért kerül annyi vény nélkül...

Miért kerül annyi vény nélkül kapható gyógyszer a gyógyszertárakba?

Figyelt kérdés
A tv-ben állandóan reklámozott gyógyszereket boldog-boldogtalan vásárolja, köztük én is, pedig nem tartom "egészséges" döntésnek. Az ember feje, dereka, izületei nem véletlenül fájnak. A gyakori fájdalomnak lehet komoly betegség is az eredete, de egyszerűbb bevenni egy "hatásos" gyógyszert. Figyelem, hogy a mellékhatásokról szóló tájékoztató egyre nagyobb papíron fér el.Miért bízzák az emberekre, hogy ő döntse el, milyen gyógyszert milyen betegségre szedjen. Ha többet szed, akkor ezek egymásra milyen káros hatással vannak. Tudom, hogy a tájékoztatóban/reklámban közlik, hogy beszéljük meg az orvossal, de ki az, aki csak ezért telefonál.Nem az lenne fontos, hogy kivizsgálják a fájdalom okát? Vagy ez megint csak a pénzről és nem az egészségről szól?
2009. okt. 30. 08:57
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Igen!A pénzről szól!A gyógyszergyártók tötbbet kaszálnak vele ha nem támogatott!És a gyógyszertárak is!
2009. okt. 30. 09:02
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
egészségügyisként mondom, a pénzről szól. engem nagyon felháborít egyébként, nem is vásárolok semmilyen gyógyszert, csak sűrgősségi esetre van itthon fejfájásra és hasmenésre. egyre inkább terjedőben van az öngyógyszerezés jelensége, ami már ott tart, hogy nem csak a vény nélküli gyógyszert szedjük be, hanem az innen-onnan megmaradtakat is, kiváltképp az antibiotikumokat és láz-gyulladáscsökkentőket(mert épp maradt a gyerek vagy a nagyi gyógyszeréből), holott egy laikusnak fogalma sincs róla, hogy mit csinál. alapvetően ott a gond, hogy teljesen a gyógyszerekre hagyatkozunk. a lázcsillapításra ott a borogatás, priznic, langyos fürdő, gyors és gyógyszermentes. náthára szintén vannak hagyományos gyógymódok, ehelyett isszuk azt a sok gyógyitalt meg tablettát. pedig alapvetően fontos lenne megérteni, hogy a gyógyszer MÉREG. kivétel nélkül mind. azt a májnak ki kell választani, sőt, annak a mellékhatásai rajtunk is érvényesülnek úgy, hogy nem is tudunk róla. évek alatt károsítja a szervezetünket. arról nem is beszélve, hogy leépíti az immunrendszerünk, ami egy komolyabb fertőzésnél már nagyon nagy baj. a rengeteg antibiotikummal magunk alatt vágjuk a fát. orvos ismerősöm meséli, hogy a beteg már diagnosztizálva megy háziorvoshoz és közli, h antibiotikum kell neki. óriási hiba. de ennek majd évek múlva látjuk kárát,amikor masszívan antibiotikum-rezisztens baktériumok fertőznek.
2009. okt. 30. 09:35
 3/5 A kérdező kommentje:
Nálam már előfordult, hogy a megvásárolt gyógyszert a tájékoztató elolvasását követően már be sem mertem venni, annyi a mellékhatása.
2009. okt. 30. 10:04
 4/5 anonim ***** válasza:

és szted amit az orvos írt fel annak nincsen annyi mellékhatása???? az orvos felír neked egy antibiotikumot, mert az a kedvencük, annak szted nincs mellékhatása? 60szor annyi van mint a vény nélkül kapható gyógyszereknek. ráadásul 70%-ban teljesen felesleges az antibiotikum. és a vény nélküli gyógyszerek tájékoztatójára MINDIG rávan írva h amennyiben panaszai nem enyhülnek x idő alatt keresse fel háziorvosát.

nem mellesleg nagyon sok embernek, aki éjjel nappal gürizik eccerűen nincsen rá ideje h 2-3 órát töltsön az orvosnál a váróterembe. azért h aztán kapjon egy antibiotikumot.

de mondok is egy példát. pár hónapja éjjel egyfolytávban hánytam, mikor felkeltem a hasam is ment. elmentem az orvoshoz, éppen pont amúgysem dolgoztam. 3 órát ültem ott, küszködve a hányás és a hasmenés visszatartásával, az orvos 1 perc alatt megvizsgált, közölte gastroenteritis, felírt egy jó erős antibiotikumot, meg mindenféle hasmenés és hányás csillapítót. persze NEm váltottam ki egyiket sem. a lényeget már tudtam h mibajom van, beszéltem anyámmal, aki mondta h persze h ne vegyem be, igyak forralt vizet. így is tettem, aznap este már tudtam enni kekszet, ropit, másnap már főtt krumplit is, harmadnapra pedig meggyógyultam. az antibiotikumot megvagy 5 napig kellettvolna szedni, mellesleg tudjuk h mit mindent károsít, plusz még a mindenféle hányás, hasmenés gátló....na ezt csak azért meséltem el, emrt sokszor baromira neméri meg az orvosnál várni 3 órát, aztán meg megfogadni az antibiotikum kúrás ötleteit. gondolom teis, kérdező, ilyen orvos fanatikus vagy h akármi bajod van, már futsz is orvoshoz....ez egyáltalán nem egészséges, ha minden apróságra gyógyszert szedsz. mellesleg az orvos által kiírt gyógyszerek sokkal erősebbek, mint a vény nélküliek, így több "kárt" is okoz neked. úgyhogy gondold át mégegyszer ezt a vény nélküli gyógyszerek dolgot, mert sokesetben hasznosak, és kevsébé ártalmatlanok mint az orvosi jó erős antibiotikumok.

2009. okt. 30. 13:06
 5/5 A kérdező kommentje:

tegnap 13:06

Nem érted, hogy miről írtam! Nem járogatok orvoshoz, és gyógyszerelenes vagyok. Én arról írtam, hogy a vény nélkül kapható gyógyszerek miatt nem derül ki az alapbetegség. Én évek óta asztmás vagyok, így -sajnos- sok gyógyszert kell szednem, ráadásul ezen gyógyszerek miatt már volt csípőprotézis műtétem, és 3 hónap múlva jön a következő. Fájdalmaim vannak, bármit beszednék, de nem teszem. Az orvos, aki tudja, hogy milyen műtét vár rám, felírt olyan fájdalomcsillapítót, amit asztmás nem szedhet, pedig tud róla.

Szóval az a bajom, hogy össze-vissza szedik a vény nélkül kapható gyógyszereket nem törődve a mellékhatásokkal. Az egéászségügyi ellátásról meg ne is beszéljünk.

2009. okt. 31. 07:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!