Nincs tb ellátásom, így nem tudok orvoshoz menni, illetve nem fognak ellátni igaz? Ha rendezem az Apehnál visszamenőleg, akkor mennyi idő után mehetek orvoshoz, mi ennek a pontos menete?
Mehetsz orvoshoz, és el is fognak látni, akkoris ha nyakad töröd és műteni kell, akkoris ha csak influenzás vagy és megvizsgálnak, csak annyi a különbség hogy kiszámlázzák neked a teljes árat ami bizony nem olcsó. Nem akarok hülyeséget mondani, de pl egy orvosi vizsgálat tb-vel ingyen van, tb nélkül meg vagy 3ezer.
És a gyógyszereket is teljes áron tudod csak megvenni, mondjuk 500 forintos TB-s ár helyett kb 2500ért meg ilyenek.
1. Amit az első írt.
2. Nekem fél évig nem volt tb-m és nem kellett visszamenőleg fizetnem, de úgy tudom, vannak esetek, amikor ki kell fizetned. ezt majd az apehnál kell megkérdezned.
Azzal kapcsolatban, hogy mikor lesz újra tb-d, elvileg valami 2-3 hét míg bevisznek a rendszerbe, de nekem azt tanácsolták, hogy az igazoló papírt amit kaptam vigyem be az orvoshoz megmutatni, hogy folyamatban van a tb-m és fizetem a csekkeket és akkor nem számláznak ki semmit se utólag.
Második vagyok.
Én direkt rákérdeztem, hogy ki kell e fizetnem a kieső időt és nekem azt mondták, hogy nem kell.
Szóval a lényeg az, hogy a kedves kérdező ne felejtse el megkérdezni.
"2007. áprilisig visszamenőleg behajtható a magyar járulék függetlenül attól, hogy volt-e orvosnál, vagy nem.
A hátralékot nem kötelező befizetni, ám azt 5 évre visszamenőleg ellenőrizhetik, elmaradás esetén az elmaradt járulék és pótdíj megfizetésére kötelezhetnek."
Ha belegondolsz, ennek van értelme. Ha működhetne úgy a TB, hogy csak befizeted a 4500 Ft-ot és máris kapod az ellátást, akkor mindenki ezzel trükközne. Nem fizetnének egy fityinget sem, csak akkor, amikor szükségük van orvosi ellátásra. Pl tavaly 1-szer voltam beteg, akkor elég lett volna egyszer befizetnem a TB-t arra a hónapra, máris kaptam volna az ellátást.
Pont azért kell visszamenőleg is fizetni, hogy a sok ingyenélő miatt ne emelkedjen a TB díja azoknak, akik rendesen fizetnek.
Na mindegy, a lényeg az, hogy nem kell fizetned, de ráfázhatsz. Ha APEH-os lennék és azt látnám, hogy x ideig nem volt munkaviszonyod, de csak x idő után jelentkeztél be TB fizetésére önerőből, akkor nem nehéz kisakkozni, hogy arra az x időre te nem fizettél TB-t, ergo van hátralékod. Nálam is pontosan látták, hogy mettől meddig volt munkaviszonyom és biztosításom, amire az ügyintéző rögtön fel is hívta a figyelmem.
Itt nem arról van szó, hogy minek van ill. lenne értelme, hanem hogy a gyakorlatban hogy működik az adatnyilvántartás terén még mindig igencsak gyenge lábakon álló rendszer. Márpedig a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy felesleges az ilyen kérdések feltevőit halálra ijesztgetni, mert nem eszik olyan forrón a kását.
Van olyan ismerősöm, akinek évek óta következetesen zöldet mutat a rendszer, pedig soha nem fizetett egy fityinget sem, és munkanélkülinek sincs regisztrálva. Nekem nyáron ragyogó vöröset mutatott, pedig elméletileg közalkalmazottként az állam fizeti utánam a tb-t a fizetésemből. Megkért a doki, hogy nézzek utána, nem foglalkoztam vele, azóta sem ért semmilyen szankció, pedig ez lassan féléve volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!