Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Hallotatok arról hogy kötelező...

Hallotatok arról hogy kötelezővé akarják tenni a szűréseket? (pl nőgyógyászati, urológia, bélrenszeri, mell, tüdőszűrés a híradóban látta az egyik ismerősőm, lényeg lennt van)

Figyelt kérdés

Oké,én értem hogy szeretnék ha egészségesebbek lennének az emberek,de szerintem nem helyes hogy kötelezni akarják hogy évente urológia,nőgyógyászati és bélrendszeri,tüdő szűrésekre menjenek az emberek.

Nekem egyáltalán nem jönne be,nagyon megalázónak érezném és fel is háborítana ha bélrendszeri szűrésre akarna bárki is kényszeríteni,megalázó lenne hogy akaratom ellenére a fenekemen keresztül vizsgálódjon bárki is,vagy ha elrendelnék hogy most már pedig szűrésre kell menni,a tucat,futószallaghoz hasonló szűrések sosem jöttek be.

A tüdőszűrésre is sokan azért nem mentek el a nők,mert sokan nem igazán szeretnének félmeztelenül más nők előtt lenni,az én ismerettségembe is ez a helyzet,nem hinném egy idegen embernek látnia kellene bárkit is mert szűrésre megy,itt nem orvosra gondolok.:-)

És a tüdőszűrés is hiába volt kötelező nem volt sok értelme sok gép igen elavult volt és nem is jelezte ha baj volt,csak ha már igen nagy.

Aztán még itt van a lényeg,hogy a háziorvos utalná be az embereket és ő vezetné fel hogy kinek mi baja,oké eljárok a háziorvosomhoz,de nem szeretném ha az én intim dolgaimról tudna,a legtöbb férfi meg még inkább így van.

Aztán beszéljünk hogy a melleket is szűrni akarják,nem hinném hogy minden nőnek jó ha összepréselik a mellét,és a korosztályok sem mindegyek.Láttam hogy megy a mellek szűrése,ott van egy csomó nővér,már ez is elég zavaró,nem hinném hogy 5-6 ember kell hogy ott nézegessen,eleve ciki,kellemetlen az egész,aztán meg az öltözőbe az hogy más nők előtt vetkőzz egyből félmeztelenre,más betegnek,vizsgálandó félnek nem hinném hogy látnia kellene.

És nem hinném minden lánynak 18 évesen mindenképp rákszűrésre kell mennie,van aki még nemiéletet sem él.Ezek a tucat,elrendelt szűrések igen megalázóak.Sok fiatalnak,ahogy felnőttnek sem mindegy hogy milyen nemű az orvosa,sokan azért járnak magánorvoshoz is mert szeretnék ha vizsgálatkor csak az orvos lenne bennt.

Ahogy nem hinném hogy egy 18-20 éves fiúnak mindenképpen urológushoz kellene mennie és a fenekén keresztül kellene tapogatni a prosztatáját.

Szerintem úgy ahogyan ezek most elgondolták hogy elrendeljük igen sok embernek sérülni fog a szeméremérzetéhez füződő joga,igen nagy gondok lesznek.

Gondoljunk bele hányunknak vannak negatív élményei az iskolás éveiből is mert annyira figyeltek ránk.

Remélem ezek csak tervek.

2013. máj. 31. 20:29
1 2 3
 21/28 A kérdező kommentje:

Mindegy én továbbra is úgy gondolom,hogy kényszerrel nem lehet elérni semmit,max. az emberek jogait lehet sárba taposni,mert a tüdőszűréseknél is ez volt.

MInden ajtó nyitásnál amikor valaki az vetkőzőbe lépett vagy onnak ki aki éppen a folyosón volt simán belátott,baro mira kulturált módon zajlott minden.

Ha valóban úgy gondolnák hogy bevezettik ezen vizsgálatokat,akkor nem tudom hogyan fogják elképzelni ennek megvalósítását emberi módon,hisz sokszor aki sztk-ba megy annak letolják a fejét.

De most azt is el kellene gondolni hogy fizetünk tb-t és még sem kapunk normális ellátást sokszor.

Nem tudom hogy gondolták ennek megvalósítását,üzemorvosi vizsgálat keretében,szakorvosok behívásával,ahhoz minimum rendes,elkülönített vizsgálórészeket kellene kialakítani,ami megint lehetetlen,hisz nálunk is egy sötét szoba van.Szerintem ha komolyan gondolnák lesz belőle balhé még.

De ha valóban komolyan fogják gondolni akkor csak lesz vízhangja és viták belőle.

Amúgy kedves orvostanhallgató!

A vizsgálathoz csak az orvosra van szükség,van a szakrendeléseken is válaszfüggöny ill külön vizsgáló,ott kellene zajlódnia a vizsgálatnak,tehát nem hinném hogy másnak látnia kellene a vizsgálatot.

MInt írtam nem hiába mennek az emberek magánorvoshoz ha megtehetik.Továbbra is úgy gondolom hogy nem kellemes ha az orvos az intim részedet vizsgálja és éppen a vizsgálatba semmilyen módon részt nem vevő ember bámul.Van függöny,nem hiába el lehet húzni,aki mint orvos erre nem képes,az olyan ember is.

A betegjogot,az emberi méltóság jogát,az ellátás elutasításának jogát is elvileg oktatják bár nem úgy néz ki hogy ezt meg is tanulta volna sok orvos.

Más munkás ember is alul fizetett és még sem teheti meg hogy semmibe veszi a munkájában előírtakat,mert bizony kiebrudalnák elég hamar onnan.

Általánosságban,mindenkinek:

Ide amúgy is csak az írt aki nagyon támogató,és mivel a férfiaknál is igen kicsi a százalék ebből kiindulva sokan velem értenek egyet.

Mindegy én úgy gondolom aki akar menjen,aki meg nem az nem,ennyi,rákényszeríteni senkire semmit nem lehet,nem biztos hogy a nagypapik,a fiatalok ennek örülnének,ahogy a középkorúak sem.

Aki annyira azt szeretné hogy a végbelébe nyúlkáljanak,mert a bél vizsgálatot nem tudom másképp elképzelni ott a lehetőség,de nem hinném túl sokan díjaznák ezt,ennyi.

2013. jún. 8. 18:41
 22/28 A kérdező kommentje:

Félős,őszinte válaszoló!

Az a baj,hogy ha viszont nem tudod elkerülni a kényszer miatt és nem is választhatsz orvost és kifogsz egy tapintatlant,durvát,vagy éppen semmi diszkréció nem lesz akkor meg majd azért lesz egy életen át rossz tapasztalatod és hidd el azért nem fogsz járni ha megteheted,vagy örökké magaddal cipeled az orvosról kialakított rossz képet.

De még azzal is találkozhatsz,korábban sztk-ban a nőgyógyászati rendelés sokszor az elmaradottabb térségekben és a fas za dokiknál úgy zajlott ahogy sokan elmondták,hogy a vetkőzőbe már egyszerre 4-5 nőnek kellett alul levetkőznie egymás előtt(bocs nem hinném más idegen embernek köze lenne a nemiszervemhez)és így az orvos elé állnia,hiába beszélgetéssel kezdődőtt a vizsgálat,és hiába bennt volt az ágy,aki bement alsóneműbe és nem akarta megalázni magát azzal hogy alul pucéron beszélgessen az orvos előtt és a bugyit fennt merte hagyni,gondolta(szerintem jogosan és érthetően)hogy majd vizsgálatkor gyorsan az ágynál lekapja azt,annak durván beszólt az orvos.

Gondold csak végig ha egyszerre rengeteg ember lenne az amúgyis elárasztott rendelőknél jelen(hiszen előre időpont kérésekor is órákat vársz mert sokan vannak)akkor nem hinném a kulturáltságra és diszkrécióra odafigyelnének.

Ahogy iskolásoknál néha csinálták a tucat vizsgálatot,amiről sokat írtak a ma már felnőtt gyerekek hogy milyen megalázó volt,lehet úgy menne itt is minden.Mindneki vetkőzőn mellvizsgálatnál is cicire és egyik ki másik be,gyönyörű lenne,vagy sorakozzanak fel egyszerre 10-en egy mellbe és majd gyorsan végig megy rajtuk az orvos és még sorolhatnám.

2013. jún. 8. 18:50
 23/28 anonim ***** válasza:
29%

Szerencsére eddig nem volt negatív tapasztalatom a sulis vizsgálatoknál, egyesével mehettünk. A nőgyógyászati vizsgálatnál ha meg 3 másik nővel összezárnának,... igen , nem lenne túl kellemes. Na de az uszodában is idegenekkel együtt öltözködöm. Meg a nőknek van annyi előnyük, hogy lehetnek szoknyában, hosszú tunikában, vagy egyberuhában.(Legalább az takar.)

Na még mindig vissza a témához: továbbra is hasznosnak tartom, mert jobb ha időben észreveszik a bajt, mint hogy később rosszabb helyzetben legyek mint ezen a szűrővizsgálaton.

(Még mindig a félős-őszinte)

2013. jún. 10. 19:59
 24/28 A kérdező kommentje:

Őszinte,félősnek!

Úszodába azért nem éppen nézegetik egymást az emberek,legalábbis az egészségesek az öltözőbe,de van aki inkább már fürdőruhába megy az úszodába is hogy ne kelljen mások előtt levetkőznie,meg vannak külön álló fülkék is a jobb helyeken.úszodába úszni mész,ez egy örömszerzés ha úgy vesszük,tehát nem igazán lehet összehasonlítani a nőgyógy.szűrővizsgálattal.

Nőgyógyásznál amúgy is széthúzzák a szeméremajakaid,a csiklód megnézik,tehát nem hinném úszodába éppen ezen részeket látnák egymásnak az emberkék.

Az iskolai vizsgálatoknál jobb lenne ha körül néznél hogy sok helyen még ma is mi van.

Én sem azt mondom hogy a szűrővizsgálat ne lenne hasznos,vagy jó,de a kényszerítés az már nem jó.De nem hallottam semmit most erről,remélem ez is csak egy felkapott hír volt és nem lesz belőle semmi sem.

2013. jún. 16. 15:48
 25/28 anonim ***** válasza:
100%

2013-ban is felmerült a kötelező szűrés? Nem is tudtam... Mosz is, a napokban.

Remélem, most sem lesz belőle semmi. Egyetértek a kérdezővel; ilyesmit nem szabad kötelezővé tenni!

jún. 19. 11:35
 26/28 anonim ***** válasza:

Ezt egyszerűen nem lehet megcsinálni az emberekkel. Oké, menjen szűrőbusz az utolsó putri faluba is, menjen, aki akar, de ne legyen már kötelező ilyen gyalázatos vizsgálatokra menni. 50+ vagyok, de eszem ágában sincs ilyen vizsgálatokra elmenni. És a feleségemnek sem, szerencsére. Az önbecsülésem többet ér ennél. Az említett ráktípusok pedig évi pár száz esetet jelentenek, tehát simán leélhetem az életemet jó eséllyel.

Orvostanhallgató (már most olyan felsőbbrendű szöveget nyomatsz, mintha lealább 20 éve praktizálnál): A lőtéri kutyát sem érdekli, hogy hány altestet láttál már. Az enyémet nem fogod, még parancsra sem. Önbecsülés, egészséges szégyenérzet is létezik.

jún. 26. 16:54
 27/28 anonim ***** válasza:
Itt a kötelezőséggel van baj. Aki el akar menni tegye bátran de nekem ne kelljen. S ha orvostanhallgató lennél drága, akkor utána tudtál volna nézni hogy a mammográfiát már a legtöbb országban betiltották mert többet árt mint használ köztük pl. Svájc. Továbbá mint orvostanhallgató tudnod kéne hogy ezek a vizsgálatok sértik az önrendelkezési jogomat és invazív kezelések. S még szintúgy orvostanhallagató vagy akkor azt is tudnod kéne hogy ezek az invazív vizsgálatok sérüléseket okozhatanak egészéges embereknél is. Vagy majd kártérít a kórház ha felsérti a beleimet vagy a méhnyakrákszűréstől méhszájsebem lesz? Kétlem. Sajnos az eü nem erről híres. S mi van ha találnak valamit valakinél? Akkor azonnal megkapja a szükséges kezeléseket amiket kér vagy csak hónapok múlva ami már késő mert sajnos jelenleg ez a helyzet hónapok múlva kezdik el a kemot pl. kedves orvostan hallgató. S mi a helyzet ha valakinél találnak valamit? Akkor kötelező lesz olyan kezelés kapnia amit előírnak ugye? Annak is aki nem akarja? S mi van a férfiakkal? Ők nem lehetnek rákosak csak nők? Ugyanis prosztatarákszűrést nem emelítenek. Továbbá kedves orvostan hallgató, kérlek válaszolj mi van az alkoholistákkal akik szintúgy terhelik az eüt s előb utóbb májkárosodást kapnak őket be lehet vinni kényszerelvonóra? Ha jól tudom nem. De az alkoholt se tiltotta be még a kormány ugye? Pedig nekem nem hiányzik. S mi a helyzet a dohányosokkal akik amiatt kapnak tüdő és gége rákot? A dohánytermékeket miért nem tiltja be az állam? Hm orvostanhallgató? S ha valóban az vagy akkor mi van az akkugyárakkal? Az nem egészségkárosító? S akik nem. élnek nemi életet korosztálytól függetlenül annak nem is ajánlják pl. a méhnyakrákszűrést.Ja rájuk nem. gondolnak. S mi a helyzet a kórházi személyzettel, technológiával stb? Garantálják hogy élve kimegyek? Nem tudom hallottál e? pl kb. 1-2 éve a Mosonmagyaróvári Karolina kórház esetéről? Ha nem nézz utána. Vagy most pl. Tv2 fidesz tv hogy az ápoló zaklatta a betegeit, kollégáit s nem őt rúgták ki hanem a kollégáját helyezték át más osztályra. Amíg ilyen az eü addig nem kérünk a kényszerből, kötelezőségből. Ennyi erővel azt is kötelezővé tehetnék hogy holnap minden embernek kivehetik a máját mert sok a májbeteg akkor ki is veszik. Itt a baj orvostanhallgató. S az is a baj hogy már ti sem álltok ki a népért. Továbbá ha valóban orvosnak készülnél akkor tudhatnád hogy minden ember más mindenkinél más használ mindenkinek más terápia kell s mindenkinek nem is ajánlottak csak azoknak akikenk a családjában előfordult ilyesmi. Ti pedig mindenkire köteleznétek olyanra is aki bele is halhat.
júl. 7. 14:53
 28/28 anonim ***** válasza:

27

Tökéletesen összefoglaltad; köszönöm!

júl. 8. 11:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!