Hallotatok arról hogy kötelezővé akarják tenni a szűréseket? (pl nőgyógyászati, urológia, bélrenszeri, mell, tüdőszűrés a híradóban látta az egyik ismerősőm, lényeg lennt van)
Oké,én értem hogy szeretnék ha egészségesebbek lennének az emberek,de szerintem nem helyes hogy kötelezni akarják hogy évente urológia,nőgyógyászati és bélrendszeri,tüdő szűrésekre menjenek az emberek.
Nekem egyáltalán nem jönne be,nagyon megalázónak érezném és fel is háborítana ha bélrendszeri szűrésre akarna bárki is kényszeríteni,megalázó lenne hogy akaratom ellenére a fenekemen keresztül vizsgálódjon bárki is,vagy ha elrendelnék hogy most már pedig szűrésre kell menni,a tucat,futószallaghoz hasonló szűrések sosem jöttek be.
A tüdőszűrésre is sokan azért nem mentek el a nők,mert sokan nem igazán szeretnének félmeztelenül más nők előtt lenni,az én ismerettségembe is ez a helyzet,nem hinném egy idegen embernek látnia kellene bárkit is mert szűrésre megy,itt nem orvosra gondolok.:-)
És a tüdőszűrés is hiába volt kötelező nem volt sok értelme sok gép igen elavult volt és nem is jelezte ha baj volt,csak ha már igen nagy.
Aztán még itt van a lényeg,hogy a háziorvos utalná be az embereket és ő vezetné fel hogy kinek mi baja,oké eljárok a háziorvosomhoz,de nem szeretném ha az én intim dolgaimról tudna,a legtöbb férfi meg még inkább így van.
Aztán beszéljünk hogy a melleket is szűrni akarják,nem hinném hogy minden nőnek jó ha összepréselik a mellét,és a korosztályok sem mindegyek.Láttam hogy megy a mellek szűrése,ott van egy csomó nővér,már ez is elég zavaró,nem hinném hogy 5-6 ember kell hogy ott nézegessen,eleve ciki,kellemetlen az egész,aztán meg az öltözőbe az hogy más nők előtt vetkőzz egyből félmeztelenre,más betegnek,vizsgálandó félnek nem hinném hogy látnia kellene.
És nem hinném minden lánynak 18 évesen mindenképp rákszűrésre kell mennie,van aki még nemiéletet sem él.Ezek a tucat,elrendelt szűrések igen megalázóak.Sok fiatalnak,ahogy felnőttnek sem mindegy hogy milyen nemű az orvosa,sokan azért járnak magánorvoshoz is mert szeretnék ha vizsgálatkor csak az orvos lenne bennt.
Ahogy nem hinném hogy egy 18-20 éves fiúnak mindenképpen urológushoz kellene mennie és a fenekén keresztül kellene tapogatni a prosztatáját.
Szerintem úgy ahogyan ezek most elgondolták hogy elrendeljük igen sok embernek sérülni fog a szeméremérzetéhez füződő joga,igen nagy gondok lesznek.
Gondoljunk bele hányunknak vannak negatív élményei az iskolás éveiből is mert annyira figyeltek ránk.
Remélem ezek csak tervek.
szia!
30 éves múltam, és magamtól eljárok már régóta nőgyógyászati és tüdőszűrésre, pedig ez utóbbiért eddig fizetnem kellett 860Ft-ot alkalmanként. Senki nem kötelezett erre, magam,tól járok, mert az egészség fontosabb!!
De van, akit kötelezni kell.
Orvostanhallgató megsérteni nem akarlak,de oké embereken kell tanulnotok,de azért az nem járja hogy valaki ott fekszik teljesen csupaszon és 10 orvosnak tanuló nézegesse és nem sajnos nem kérdeznek meg,hanem van hogy bevonulnak tömegesen.
Itt kezdődik nálad is baj,még csak most tanulsz orvosnak és már most úgy látszik hogy nem gondolod végig a legtöbb embernek ez milyen kellemetlen,és sokan azért viccelődnek az orvosokkal mert így próbálják a feszültésgüket,gátlásaikat oldani,nem azért mert nem kellemetlen nekik a vetkőzés.Gondold végig sokan azért mennek magánorvoshoz(nőgyógyásznál,urologusnál leginkább) is mert ott csak az orvos rendel és amikor éppen vetkőzik nem nyit rá még valaki,egy ápolónő,vagy toppan éppen be.Nem épp kellemes ha valaki szétfeszített lábakat fekszik és pont vele szembe meg benyitnak és teljesen másról beszélgetnek az orvossal.A barátnőmet kísértem el nőgyógyászhoz és ott is ez volt a szitú az orvos abba hagyta a vizsgálódást,mert oda lépet az ápolónő és odanyomta a telefont akezébe,az a szerencsétlen meg szétterpesztett lábakkal ott feküdt és tudod mi volt a barátjával fecseget a doki.És sok ilyen eset van.
Amúgy ha meg azt mondod senkit nem érdekel a tested,az orvostanhallgatókat nem akkor simán egymást is megvizsgálhatjáktok nem de!Most akkor ebbe gondolj bele,vagy ezt gondold át.
Itt nem arról van szó,hogy az orvos úgy nézegetné a testet hogy az milyen adottságú,hanem alapból egy idegen ember előtt levetkőzni nem kellemes,de ha ezt több,elés sok ember előtt kell megtenni és azok néznek is közbe és még meg sem kérdeztek hogy beleegyezel vagy sem az azért durva.És sok esetben erről van szó.
Igen is meg kellene kérdezni a betegeket,és attól hogy nem érdekel a beteg teste attól hidd el ugyanolyan kellemetlen levetkőzni egy tucat ember előtt,főleg ha nagyon kellemetlen,intimebb testrészedet érintő vizsgálatról van szó és egyáltalán nem mindegy hogyan állnak hozzád,fekszel ott mint egy darab fa és bámulnak,vagy oldani próbálják a helyzetet és diszkrétek lenni.
Nem tárgy vagy,hanem egy érzéseket bíró emberilény!
Attól,hogy valaki orvos még úgyanúgy kellemetlen levetkőzni,most ha belépne valaki hogy hé orvos vagyok,láttam már jó pár testet vetkőz le nyugodtan semmi nincs benne,attól még kínos lenne.Ez olyan mintha láttam már jó pár mert szülő vagyok mondjuk gyereket bármelyik vetkőzőn le gátlások nélkül.
Urológiai vizsgálatra meg annyi nem mindegy hogy önszántadból mentél éppen el és mondjuk az orvoson kívül,maax. az ápolónő,vagy asszisztens volt a szobába bennt.De ha az orvos volt olyan tapintatos amint szintén elfelejtenek,hogy van külön vizsgálórész,vagy függöny és elhúzta akkor egy rossz szót sem mondhatunk róla(tehát önszántadból mentél,és a diszkrécióra odafigyeltek ez a kulcsszó)
Amúgy nem vagyok önző,hogy nem szeretném ha vizsgálatomkor egy tucat ember legyen jelen.Szerintem ha bárkit megkérdezel hogy intimebb vizsgálatkor 2 vagy 12 ember legyen jelen egyértelmű lenne a válasz indulj ki ebből.
Nem hiszem hogy önzöség,az önzőség hogy te úgy gondolod,hogy mivel orvossá szeretné válni,kötelessége lenne a betegeknek hogy ezt elviseljék megkérdezés nélkül.Hidd el lehet találni embereket akiket nem zavar,sőt külföldön van akik vállalják hogy rajtuk gyakoroljanak általános vizsgálatokat is,de megkérdezés nélkül,berontani nem szabadna.
Az emberek azt szeretnék ha emberségesek lennének az orvosok,ha mert valamit nem értesz elmagyaráznák és nem néznének hül yének miatta,mert tudatlanok vagyunk a betegségünkről,ha lenne kellő diszkréció,megnyugtató szó ilyen pici apróságok amik elérhetők.Egy jó szóval,egy mosollyal már hidd el másképp érzi magát az ember,már kevésbbé kínós minden,van hogy el is felejted mi zajlik éppen.Ilyen egyszerű dolgokra vágyunk.
De van hogy egy kezdő orvos figyelmesebb,ügyesebb,hiába nincs még rutinja,mert még ott van a buzgóság benne és még emlékszik milyen a másik oldalon lenni és számára is mi lenne kellemetlen és még figyel erre.Amikor kicsi voltam sokáig injekció kurára kellet mennem mert annyira gennyes volt a torkom folyton és nem akart elmúlni az állandó orvos szó nélkül felfektetett az ágyra és belém,a bömbölő 3-4 évesbe döfte a tűt és mondta mehetünk,mert már annyira elfásult vagy nem is tudom,nem váltottak a kicsik túl sok érzelmet ki belőle,a fiatal helyettesítő orvos aki elől meg az ágy alá bújtam mert tudtam amikor másnap mentünk mi lesz megint,kicsalt jó szóval,mosollyal,megnyugtatott és érdekes lidokaint is adott és nem fájt.Ez az emlék megmaradt.
Egyvalamit elfelejtesz. Van két sebész, az egyik egy rohadt nagy köcsög, de kiváló sebész. A másik egy odaadó angyal, de egyszerűen béna sebész. Te kinek a kése alá feküdnél?
És képzeld, sokan szívesen megengedik h megvizsgálja őket egy csoportnyi orvosthanhallgató.
Köszönöm h megvádoltál azzal, hogy én úgy hiszem a beteg el kell fogadja azt h többen is megvizsgálják kérdés nélkül, mikor pontosan leírtam, h az a helyénvaló ha megkérdezik. Igazán méltányolom.
A tűt meg akkor is bele kell bökni a gyerekbe. És ha a gyerek ficánkol és beletörik a tű, az tudod mekkora szar??
Megintcsak azzal jössz h vannak rossz sztoriaid. Senki sem szeret orvoshoz járni. Az egészségügyi dolgozó pedig alulfizetett. Nálunk egyedül a románoknál keresnek kevesebbed, de ott 5000 pénz alatt rád se néz az orvos. Nem tudod, milyen jó dolgod van.
Az, meg hogy egy 20 éves férfi ember nem képes elviselni, hogy le kell vetkőznie 3 ember előtt (mert annyi lesz maximum egy vizsgálaton) az igenis gáz. Valaki egyszer gondolt valami jót, h ne legyen szar az embereknek, ha már hülyék, és nem mennek orvoshoz, csak mikor már félig megpusztultak. Ráadásul az tripla annyiba kerül az államnak. A nyugat meg szép hely, de lássuk be, mi nem nyugaton élünk.Azonfelül ha mondjuk az USA ban, vagy Angliában élnél, azért a pénzért, amit most fizetsz, fele ennyi ellátást sem kapnál. Nyugodtan nézz utánna mennyibe kerül egy egészségügyi biztosítás, vagy mondjuk egy sima szűrővizsgálat. Neked meg ingyen adnák, erre sipítozol. Hát tudod mit? Úgy kell neked. A többi ember pedig örül a haladásnak.
Kedves kérdező!
Igen,ezek tényleg kellemetlen vizsgálatok, senki sem szeret részt venni rajtuk...De! A megelőzés még mindig jobb! Az emberek többsége biztos , hogy nem menne el önszántából, mert ciki meg kellemetlen meg hasonló...Én magam sem jártam még egyetlen szűrővizsgálaton sem 20 éves létemre, és otthon sem merem megemlíteni, mert nagyon kellemetlen, meg elég visszahúzódó is vagyok. Viszont ha küldenének egy papírt elmennék, mert nem tudna meggátolni a gyávaságom.
Üdv: Egy félős, de őszinte válaszoló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!