Elsősegélynyújtóként égési sérülés esetén ( mondjuk másod- vagy harmadfokú) kell fertőtlenítőszert (betadint) használni?
Nem. Mások-harmadfokú égés nyílt sérülésnek számít,és a harapás kivételével semmilyen sebbe nem kenünk,öntünk semmit,betadint sem (én most a hivatalos verziót írom,nem azt,hogy otthon ki hogyan kezeli ha elvágja az ujját vagy lehorzsolja a térdét) .A vágott sebnél pl a sebtől távolodó mozdulatokkal kenjük a fertőtlenítőszert .
Az egyik vizsgámon majdnem ezen buktattak meg,hogy nem emlékeztem pontosan,másodfokú égésnél kell e a betadin az égett résztől távolodva ,de nem kell,tilos. Állítólag azért (főleg) ,hogy a végleges ellátásnál ne okozzon gondot,hogy nem látják normálisan a sérült szöveteket (szinét pl) a fertőtlenitőszer (betadin sárgás trutymós szine) miatt.
Hát a pl: nyílt törés is nyílt sérülés, és oda is teszünk betadint, szóval nem csak a harapásnál...
Köszönöm.
Elméletileg hűtés ezerrel és az elsősegélynél tényleg úgy van, hogy sebszélektől távolodva betadinos bucival áttörölheted, DE kórházban konkrétan belenyomják a sebbe a betadint, vagy ráöntik a sebre, az orvosok.
Betadin kenőcsöt tilos a sebbe, folyékonyat lehet önteni. Ha vizsgán kérdezik, akkor inkább a sebszéleket mondjad... (Habár anno engem orvos vizsgáztatott és ő úgy is kérte vissza, hogy sebbe belenyomjuk)
Nagyobb buktató volt, hogy mivel fedheted le a sebet ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!