Csak én tartom furának ezt a tételmagyarázatot?
Ma lesz a közúti elsősegély vizsgám, megkaptam a 75 kidolgozott tételt, most nézem át őket. Az egyik így szól:
Baleset helyszínére érkezve két sérültet talál. Egy fiatalember szerint az egyik sérült nem lélegzik, a másik eszméletlen.
Amennyiben a fiatalember segíteni tud, akkor ő az egyik, mi pedig a másik beteget látjuk el. Ha nem képes, akkor az ellátást az eszméletlen sérülttel kezdjük, ezt követően a nem lélegző sérült ellátása következik (légúttisztítás, lélegeztetés).
Ez csak szerintem fura? Márminthogy az eszméletlennel kezdünk, nem azzal, aki nem lélegzik. Úgy tanultam, hogy 4 percen belül meg kell kezdeni a lélegeztetést, minél hamarabb, itt meg pont azt mondják, hogy hagyjuk őt a francba, és húzzuk az időt az eszméletlen, de stabil sérült ellátásával :S
Választ már úgyse kapok vizsga előtt, majd ott fordítva adom elő.
Először azt kell menteni akire nagyobb esély van, hogy túlélje. Aki nem lélegzik, annak már majdhogynem mindegy, de az eszméletlennek nem.
Ilyenkor vannak prioritások, amit követni kell. A halottat nem vesszük az eszméletlen elé, mert akkor esélyes, hogy mindkettő meghal. Ha az eszméletlent látod el, legalább az egyikre van esély
Azt add elö, ami a tételben van, mert azt akarják hallani ami a tankönyvekben áll.
De amikor oda érsz egy ilyen balesethez, akkor elöször ledobbenve ott állsz és egyáltalán nem tudsz semmit sem csinálni. majd bénultságodban még mindig gondokkodsz mit is kellene tenni.
majd ha össze bírod szedni magadat akkor leges legelöször is semmit nem csinálsz hanem telefonálsz a mentöknek, akiknek a legpontosabban bemondod a helyszint. Majd ekkor szerintem az ember azzal kezd aki a legközelebb fekszik és legkevésbé véres.
De te most a vízsgán úgy adod elö ahogy a tételben van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!