Ha nincs TB-m, de lyukas a fogam, akkor eltudok menni magán fogorvoshoz? Számol fel valamit pluszba?
Tb-d érvényes lehet! Menj el a munkaügyi központba, jelentsd be hogy állást keresel, kérjél álláskeresési kiskönnyvet, ott kiállítanak egy papírt (huhh most nem jut eszembe)És azzal a papírral menj be a szociális osztályra az önkormányzathoz meg a kis könyvvel és 1 évig fizetik a tb-t.
Én is így csináltam.
De a tartozást nem fizetik ki. De 1 évig fizetik, ameddig nincs állásod.
Álláskeresésihez nem "365 napunk összefüggő munkaidő"-nek kell lennie, hanem a jelentkezésed megelőző 3 évben legalább 360 munkaviszonyos, egyszerűsített foglalkoztatásos napnak (és nem kell összefüggőnek lennie)
Ha kapsz álláskeresési járadékot a munkaügyitől, akkor a Tbd is rendezve van.
Ha jövedelmi és vagyoni helyzetetek alapján rászorulónak számítotok, akkor kérelmetekre a helyi önkormányzat rendezi a TBteket.
Az utolsó munkaviszonyotok után még 45 napig (ha a folyamatos munkaviszony ettől kevesebb volt, akkor annyi napig ahány nap a munkaviszony tartott) még passzív jogon jogosultatok voltak az eü. ellátásra (volt Tbtek) Ennek lejárta utántól kell(ett) volna fizetnetek.
Az önkormányzat az igénylés napjától rendezheti a TBteket, a közbeeső idő alatt felhalmozódott hátralékra kérhettek a NAVtól méltányossági elengedést, mérséklést, részletfizetést.
Ha magán fogorvoshoz mégy, ott akár van Tbd, akár nincs, ugyanannyit kell fizetned.
Egy kicsiy utána jártam... olyanokat hallottam, hogy akkor van ès lehet tartozás, ha az illetö elkezdte maga után tèríteni a tb-t, majd valami oknál fogva egy idö után nem fizeti, így tartozást halmoz fel..
De aki el sem kezdik fizetni maguk után annak tartozása sincs... javítsatok ha nem, de remèlem...
Egészen addig nincs tartozásuk, amíg a NAV észre nem veszi, hogy rendezetlen a jogviszonya.
Akkor viszont visszamenőlegesen is előírja a fizetési kötelezettséget és felszámolja a késedelmi kamatokat az esedékesség időpontjától.
Lehetősége van büntetés kiszabására is, bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt (eddig ezzel még nem nagyon éltek)
Az elévülési határidő itt is 5 év (azaz 5 évre visszamenőleg követelheti a be nem fizetett járulékot, egy összegben)
Azoknak az idiótáknak, akik lepontoztak, de konstruktív hozzászólásra képtelenek voltak, ajánlom figyelmébe ezt az oldalt:
Pár hozzászólás, hogy a kérdező is lássa, hogy mekkora bajba kerülhet:
"Tisztelt fórumozók!
3 évig nem fizettem TB-t.Munkanélküli voltam és nem kaptam már semmiféle támogatást.Most a férjem keresetéből fizetjük.Sajnos egy összegben kellene kifizetni 140 000Ft-ot.Ha fizetési könnyítést kérek,azt max.hány hónapra lehet megkérni?"
"Sziasztok!
pár napja kapott a barátnőm egy levelet az APEH-tól ( NAV ) amiben közölték vele, hogy hátraléka van a tb járulék miatt.
Kb 100.000 forintról lenne szó."
"Tisztelt Szakember!
7 hónapos tartozásom van a Tb-járulékot illetően.
2012 januártól kellene visszamenőleg befizetnem a havi összegeket,de egy összegben ezt nem tudom megtenni.
Viszont sürgős orvosi kivizsgálásra szorulnék.
Ha az augusztusi Tb-t már befizettem, akkor él a TAJ kártyám és ellátnak vele?
És a havi befizetésem után hány nappal tudom igénybe venni?
Nagyon fontos és sürgős lenne minél előbb:(
Köszönettel:
Anita"
És egy részlet az Alaptörvényből:
Egy részlet az alkotmányból:
"1997. évi LXXX. törvény
a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről1
Tbj. 2. § (1)2 A társadalombiztosítás Magyarország állampolgárait és e törvény külön rendelkezése alapján más természetes személyeket az e törvényben meghatározott szabályok szerint magába foglaló, társadalmi szintű kockázatközösség.
(2)3 A társadalombiztosításban való részvétel a törvényben meghatározott szabályok szerint KÖTELEZŐ."
Tessék, jöhetnek a negatívok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!