S. O. S.! Gennyes, gyulladt a lábujjam, csütörtökön
véletlenül felsértettem a körmöm alatt az ollóval. Mit
tegyek?
Figyelt kérdés
A körmöm körül sárgás, gennyes, körülötte piros a lábujjam. Csütörtökön-pénteken semmi ilyen problémám nem volt még vele, nagyon fájt, akkor is, ha hozzá sem értem. Pénteken nyaralni mentem, egész nap gyalogoltam, mindössze egyetlen ragtapasszal rajta, a szandálom egész nap dörzsölte, ez nem igen tett jót neki. Péntek este észrevettem, hogy gennyes a körmöm körül. Nem folyik, csak ilyen sárga... Körülötte pedig piros. Szombat óta olyan papucsban jártam, ami nem érintette felülről a lábujjam. Ma délelőtt jöttünk haza, azóta alkohollal fertőtlenítem, illetve többször is tisztítom hideg vízzel egy nap. Mit tudok tenni? Betadine kenőcs vagy hasonló?
Hát én lefertőtlenített tűvel kicsit felszúrom, és úgy. A legtöbb már magától is kifolyik a nyomás miatt, de kicsit lehet nyomkodni, h kijöjjön mind. Nekem utána jobb lett mindig.
2011. júl. 10. 21:33
12/18 A kérdező kommentje:
Ezt a paradicsomos megoldást már sok hasonló kérdésnél olvastam. Valaki azt írta, hogy csak a külső bőrét kell rákötözni. Szerintetek okozhat ez további problémákat vagy érdemes kipróbálnom ma?
2011. júl. 10. 21:33
13/18 anonim válasza:
A paradicsomot is próbáltam már, de akkor komolyabb gond volt, mert be volt nőve.. Egy éjszakát "érleltem" folpack-ban, de nekem semmit se segített :(
2011. júl. 10. 21:35
14/18 A kérdező kommentje:
Tulajdonképpen tartok ettől a házilag kitisztítástól. Nem a fájdalomtól, inkább attól, hogy további szövődményei lennének. Nyilván, ma este dokihoz már nem igen jutok el, talán holnap, esetleg holnap után.
Minden esetre egyelőre még gondolkozom ezeken a megoldásokon.
2011. júl. 10. 21:35
15/18 anonim válasza:
Én mindig paradicsomot használok, és egyébként sajnos pont ilyen esetekben. Dupla faktor: bénán is nő a körmöm, és én előszeretettel vagdosom is. :( Gyakran megvan a baj, ilyekor a paradicsom a barátom. Eddig még mindig segített, soha nem lett rosszabb.
2011. júl. 10. 21:45
16/18 anonim válasza:
A paradicsom nem segít a benőtt körmön (egy korábbi válaszadó írta, hogy arra próbálta), de a gyuladást kockázat nélkül lehúzza, érdemes kipróbálni. Fogsz egy darab paradicsomot és az első szeletet (a "kupakját") ráteszed a gyulladt területre, ragtapasszal vagy gézzel rögzíted, másnapig rajtahagyod. Amikor leveszed, olyan ráncos lesz a bőröd, mint amikor sokat vagy a vízben, de a gyulladás jó eséllyel sokkal enyhébb lesz. Napközben maradhat az ujjad pucéron, este megint tegyél rá paradicsomot. Max.1-2 nap alatt elmúlik. Ha nem, akkor a köröm alatt is van gyulladás és jobb sebészhez fordulni (így is jártam már sajnos), de az sem a világ vége, az érzéstelenítő injekció fáj, a többi már csak kellemetlen, feszít. 1-2 napnál több időt ne szánj a házi praktikákra!
Jobbulást!
2011. júl. 10. 21:47
17/18 A kérdező kommentje:
Azt hiszem, amellett maradok, hogy kiszúrom és a gennytől kitisztítom, persze, a lehető legjobban fertőtlenített körülmények között. Ráteszek valami kötést és megnézem, másnapra milyen lesz.
2011. júl. 10. 22:11
18/18 anonim válasza:
Nem hiszem el, hogy miért nem lehet elmenni orvoshoz
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!