Mennyi pénz jár nekem betegállomány alatt? Hogyan számolják? Bővebben lent.
Hivatalosan a munkaidőm heti 40 óra. Munkaszerződésben az áll, hogy 30 napon belül írásban értesít a főnök a munkarendről, azaz, hogy napra hogyan oszlik el a 40 óra. De ezt nem tette. De nem hivatalosan pedig a péntek 5 óra.
Ilyenkor az OEP vesz egy átlagot, azaz napi 8 órát?
Szia! Örülök, hogy segíthettem :)
Tehát akkor - ezek szerint - folyamatos a biztosítási jogviszonyod (vagyis a munkaviszonyod) 2 éve. Ha igen, akkor az az 5 nap most betegszabadság lesz, ami a kiszámított 1 napra jutó jövedelmed 70%-a, úgyhogy nem fogod nagyon megérezni, ne aggódj emiatt! Mint írtam, az egy napra eső jövedelem (táppénzalap) kiszámítása nem egyszerű, ahhoz látnom kellene a jövedelemigazolást amit a munkáltató kiállít a béredről és az egyéb juttatásaidról, ugyanis a táppénzalapba azok is beleszámítanak! Ebben tehát sajnos nem tudok így segíteni, de - mint írtam - nem lesz sokkal kevesebb 5 nap miatt a béred (ráadásul a betegállomány alatt nem vonnak járulékot sem).
A betegszabadságot mindig is a munkáltató fizette! Ez úgy történik, hogy az Egészségbiztosító számítja ki és folyósítja ha nincs kifizetőhely, viszont "behajtjuk" a munkáltatón :)
Tehát azt érdemes tudnod, hogy saját betegség esetén (amennyiben nem baleseti eredetű, mert akkor nincs betegszabadság, az első naptól táppénzt kapsz) az első 15 nap mindig betegszabadság (ezek munkanapokat jelentenek) s csak a bsz. lejártát követő naptól kapsz táppénzt, ami kevesebb, és naptári napokra jár. A betegszabadságot teljes egészében a munkáltató fizeti, a táppénzt a Tb., de annak összegéhez is hozzájárul a munkáltató 1/3 részben.
Bízom benne, hogy segítettem ezekkel az infókkal is! :)
Tudomásom szerint csak a munkáltatónak kell aláírnia! Elvileg úgy "intéződik" az egész, hogy leadod a tp. papírt vagy a főnöködnek vagy egyenesen a könyvelőnek, ekkor a könyvelő kitölti a foglalkoztatói igazolást és a jövedelemigazolást aminek alapján kiszámítják az ellátásodat. Ezt a munkáltató aláírja, és a könyvelőnek azonnal továbbítania kellene (a már leírt egyéb iratokkal) az Egészségbiztosítóhoz. Nos, ebben nincsenek túl jó tapasztalatok, mert előfordul, hogy több emberét is "bevárja", s a Biztosítónál is 30 nap az ügyintézési határidő (ami a nagyon sok igény miatt többnyire csúszni szokott sajnos, mert képtelenség tartani). Ezért javasoltam, hogy személyesen add le mindezt! :)
Üdv.
Szia!
Köszönöm az infókat. Még mindig vannak kérdéseim.
Hagyom, hogy a munkáltató és az új könyvelő intézze a dolgokat és tegyük fel, hogy odateszik magukat, és időben beküldik a papírom. Mennyi időn belül számíthatok a pénzre? Elég egy nagyjáboli intervallum, mondjuk 2 hét-től másfél hónap?
Most abban a hiszemben van a munkáltató, hogy a betegszabim a TB fizeti. Kb. mikor derül ki, hogy behajtják rajta? Most nem áll túl jól a cég és szeretném tudni, hogy mikor "ugrik" nekem a kisgóré. Miután kiutalták nekem az összeget, egyből kérik a munkáltatótól?
Szia!
Az első kérdésedre már próbáltam válaszolni: minél később kerül be a táppénzes papírod, annál később lesz belőle pénzed, mert minimum 1 hónap az ügyintézési ideje, de a sok igény miatt ez csúszhat! Tehát inkább 1,5-2 hónapot mondanék.
A munkáltatód szerintem tisztában van vele, hogy neki kell fizetnie a munkavállalója után ezeket a dolgokat (egyébként havonta értesítést kapnak a befizetendő összegekről).
Most szerdán mentem először dolgozni és a kisgóré azzal fogadott, hogy tudom-e, hogy az OEP fizeti a betegszabim. (Mert különben ki lennének akadva, hogy jól kitoltam velük és ezt hogyan mertem megcsinálni...) Most nem részletezem, de jól megkaptam volna a magamét, ha játszom a cég pénzével. Ha tudnák, akkor már megmondták volna, hogy nem fizetnek, vagy levonják stb. különben tönkremegy a cég. Meg fogom érezni a bőrömön, ha megtudják. :-( Csípős megjegyzések, beszólások, szivatások...
Azt hiszik, hogy jól utánajártak...
Szia!
Nem tudom, hogy jársz még-e erre, csak elmesélném, hogy még két hónap után sem adta le a könyvelő a papírjaim az OEP-nek és a főnök azt hiszi, hogy nem is kell leadni, merthogy úgyis ő fizeti az első 15 napot. Mondtam én, hogy nem lesz egyszerű....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!