Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » A mentősöknél van vér? Mit...

A mentősöknél van vér? Mit tudnak tenni, ha valaki nagyon sok vért vesztett?

Figyelt kérdés
2011. febr. 8. 16:45
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

A nullásnál is meg kell különböztetni az Rh-faktort, tehát itt is legalább kétféle van. A másik sarkalatos kérdés a vér- vérkészítménye eltarthatósága, amire megintcsak szigorú szabályok vonatkoznak. A mentőautókban nincs olyan hűtőszekrény, ami megfelel a követelményeknek. A másik, hogy a készítményeket testhőmérsékleten kell beadni. Mire egy fagyasztott vérplazma felmelegszik, a beteg vagy meghal, vagy beérnek vele a kórházba.

Gondolj bele, ha minden mentőbe tennének vért és ezt azért 3-5 naponként cserélni kéne, mennyire lenne szükség hosszú távon? Egyáltalán hány egység vér legyen a mentőben? Így sincs mindig elég mennyiségben az intézményekben. Egy-egy komoly műtéthez úgy "vadásszák" össze az intézetekből a megfelelő vért.

2011. febr. 8. 21:17
 12/15 A kérdező kommentje:
Hmm, tényleg. Igazad van. Köszönöm.
2011. febr. 8. 23:21
 13/15 anonim ***** válasza:

jól van akkor, a vérszállítást nem jól tudtam, sorry.

De a vértesztet használják a kórházban, ahol a húgom dolgozik, nyilván azért van ott a teszt. Ha nem lenne jó, nem is használnák szerintem. Én az alapján tudom, hogy BRh- vagyok.

És hidd el, kedves válaszoló, hogy a testvérem tudja kezelni, évek óta sebészeti intenzíven dolgozik.

Egyértelműen mutatja a teszt, hogy A, B, AB, Rh- vagy Rh+ az egyén, akinek a vére rajta van, mert a különböző vegyi anyagoktól, amivel át van itatva, vagy kicsapódik a vér, vagy nem.

2011. febr. 9. 08:50
 14/15 anonim ***** válasza:
Kedves Gabica 27, bocs, de a helyedben nem kötném az ebet a karóhoz...Én sem próbálok megfellebbezhetetlenül okosakat mondani pl. a kacsacsőrű emlősök szoptatási tulajdonságairól, mert nem a szakmám és amit hallomásból tudok, az nem biztos, hogy 100%-os és nem szeretek beégni.
2011. febr. 9. 11:05
 15/15 anonim ***** válasza:
Gabica77 kérdezd meg a húgod mire való a gyors teszt. vércsopotot pedig igen is meg kell haátozni és nem gyors teszttel. Azért vna az,hogy tudják azonosítnai a vbércsoportot. De mnidneki csak csoport azonos vért kaphat illetve pl plazmánál már nem csak a két fő faktort nézik hanem sokkal többet.
2011. febr. 9. 16:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!