Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Van olyan pszichológus aki a...

Van olyan pszichológus aki a beszélgetésen túl más módszert is alkalmaz?

Figyelt kérdés
Beszélgetni a barátaimmal is tudok, ingyen. Voltam egy pszichológusnál tízszer 200.000Ft, csak beszélgettünk semmivel nem lettem jobban
jan. 26. 18:48
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
71%
A pszichológusnál a beszélgetésnek van értelme, a barátoddal meg hiába teszed, nem segít a problémáid megoldásán.
jan. 26. 19:13
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

A pszichológussal nem cseverészel, hanem terápiát tartotok kidolgozott technikák alapján, tervszerűen. Az elképzelhető, hogy pont nem jó pszichológust fogtál ki, de annak a felismeréséhez nem kell 10 alkalom. 3-ból látszik. Egy jó pszichológus tud rád hatni, hogy képes legyél a szükséges gondolkodásbeli és viselkedési változtatásokat meglépni és fenntartani. Ez a terápia lényege. A pszichológus nem a problémádat oldja meg, azt te oldod meg az ő iránymutatásával, támogatásával. Ha nem hatott rád, úgy nincs értelme. Ha szándékosan nem vagy hajlandó változtatni, akkor sincs, de arra pszichológusnak fel kell hívnia a figyelmedet.

Egyébként miféle más módszerre gondolsz? Varázsgömbre varázspálcával, bájitallal? Traumára létezik a szemmozgásos terápia, de az is beszélgetéssel kombinálva, és ugyebár van a hipnózis, de nem életvezetési nehézségekre, hanem súlyosabb pszichiátriai esetekre.

Mi az a probléma, amivel felkerested?

jan. 26. 19:35
 3/15 A kérdező kommentje:

Exem érzelmileg bántalmazó volt, elhagyott, másnap már megvolt az utódom és még el is dicsekedett vele. Ezen nem tudom túltenni magam azóta sem. Olyan mintha stockholm szindrómám lenne.

A pszichológusnál meg annyi volt, hogy mondjam el mi volt és elmondtam neki az egészet hogy milyen érzéseim vannak, de nem lettem tőle jobban, tanácsot nem adott és módszert sem arra hogy tudnám ezt az egészet feldolgozni. Egy ilyen sima beszélgetés volt mint mikor a barátaimmal beszéltünk erről.

jan. 26. 20:07
 4/15 anonim ***** válasza:
56%

Most akkor 1 beszélgetés volt, vagy 10? Mert tízet nehezen tudok elképzelni olyat, mint a barátoddal. Tanácsot még jó, hogy nem adott, a pszichológusnak nem az a dolga. Te egész mást vársz tőle, mint ami. A pszichológus nem mondja meg, hogy mit csinálj, ő nem mindentudó guru, csak jól irányzott kérdésekkel és ellentmondásokra való figyelemfelhívással terelget, hogy te rájöjj, hogy mi a te utad. De az elején, amíg teljesen magad alatt vagy, pusztán a támogatás is egy terápiás technika: az, hogy 50 percig a figyelme teljes egészét birtoklod, csak rólad van szó, nem vág közbe, hogy ez vele hogy volt, nem kicsinyíti le, nem ítélkezik, nem okoskodik, viszont lehetőséged van az érzelmeid kifejezésére, megélésére, elfogadására. Onnan indul a kilábalás. Aminek egyéni a tempója, nem biztos, hogy gyorsan megy. Gondolom, kitértetek a gyerekkorodra is, hogy milyen érzelmi kapcsolódások voltak a szüleiddel, mert a felnőttkori kapcsolódások sokszor azt a mintát követik. És ennek a felismerése is segít a továbblépésben.

Most akkor abbahagytad? Ha nem érzed úgy, hogy előreléptél, ezt meg lehet neki mondani. De ha az első pszichológus nem jó, akkor kell keresni egy másikat.

jan. 26. 20:25
 5/15 A kérdező kommentje:

10 alkalom volt

Igen, ezek szerint tényleg nem a megfelelő helyen voltam, mert láthatóan semmit nem segített az, hogy kibeszéltem magam és beszélgettünk. Nekem akkor olyan szakember kellene, aki tanácsot ad és segít feldolgozni a traumát és kijönni ebből az élethelyzetből. Ha menne egyedül, akkor nem keresnék szakembert.

jan. 26. 20:45
 6/15 anonim ***** válasza:
56%
Tanácsot nem ad, az nem tartozik a pszichoterápiás módszerek közé. Nem tanácsok betartásával működik az ember. Nem vállalhatja a felelősséget azért, hogy milyen cselekvésre bír téged rá. A kibeszélés maga a traumafeldolgozás. Kérdés, hogy őszinte tudtál-e vele és magaddal lenni. A negatív érzelmeinket először ki kell mondani, és mikor már elegünk van belőle, és látjuk, hogy nem haladunk sehova, akkor elkezdünk nyitni. Ezt akkor tudjuk meglépni, mikor már nagyon zavar az érzelmi állapotunk (szenvedésnyomás). Akkor rájövünk, hogy az önsajnálat langyos fürdőjéből kilépve valami mással kéne próbálkozni. Elkezdünk mással is foglalkozni, nemcsak a sérelmeinkkel, elkezdünk új emberekkel kapcsolatba lépni, programokat szervezni, örömöket találni, és egyre kisebb teret foglal el az életünkben a múlton való rágódás. Ezt a változást te csinálod, a pszichológus csak kísér ezen az úton, biztat, örül veled, ha sikerül, elfogadja, ha ideiglenesen visszacsúszol, teret ad, hogy erről a folyamatról beszélhess.
jan. 26. 20:57
 7/15 A kérdező kommentje:
És akkor mi van, ha valaki beleragad ebbe az állapotba? Mert én így vagyok. Úgy érzem egy mély gödörben vagyok és nem tudok belőle kimászni. Ezt mondtam is neki, nem mondott rá semmi érdemit. Akkor hagytam ott mikor a tizedik alkalommal közölte, hogy olyan vagyok mint egy farkát kergető kutya, mindig ugyanarról beszélek és túl kellene már ezen lépnem.
jan. 26. 21:05
 8/15 anonim válasza:
37%
6-os azaz a pszichológus semmi más mint pénzkidobás, ebből is tisztán látszik. Ha mindent egyedül kell megoldani feldolgozni ő csak "támogat" akkor egy kalap sz@rt nem ér ez a szakma. És nagyon jó kérdés a kérdezőtől ha van egy ilyen elakadás valakinél akkor ki fog segíteni ha egyedül nem megy, a pszichológus meg nem erre van?
jan. 26. 21:13
 9/15 anonim ***** válasza:
70%
Nem egy nagyon empatikusat fogtál ki. De magadnak kell eljutnod addig a pontig, hogy: "Elég! Ez a rágódás (ruminálás) nekem már nem jó." És az előtörő gondolatokat eltereled, szándékosan félbehagyod, másra gondolsz, elkezdesz valami aktívat csinálni. Olyan is van, hogy kijelölsz egy időpontot, mondjuk egy fél órát önsajnálatra, de túl este nem érdemes, mert akkor nem tudsz aludni, és az azon kívüli időben pedig elutasítod a betörő gondolatokat, megmondod magadnak, hogy erre majd fél 5-től 5-ig visszatérek. Kell ez az önsajnálós szakasz, először meg kell gyászolni a kapcsolatot, de ha már túl sokáig, mondjuk egy fél évnél tovább tart, akkor már nem produktív. Keress társaságot, légy aktív, csinálj élvezetes programokat. A változtatás soha nem könnyű, erőfeszítéssel jár, de meghozza az eredményét.
jan. 26. 21:16
 10/15 anonim ***** válasza:

Értelmes ember nem nyilatkozik olyanról, amiről f**ja nincs, 8-as!

De, a pszichológus segít neki. De nem tudja helyette megcsinálni.

jan. 26. 21:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!