Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Miért lehet az, hogy egy...

Miért lehet az, hogy egy random belvárosi gyógyszertárban egy gyógyszerész lekérte a receptlistám?

Figyelt kérdés

Az új ügyfélkapu beállítása után vettem észre, ahogy ellenőriztem az eeszt működését. A hét folyamán egy gyógyszertárban lekérték a receptlistám (kétszer is, 10 perc különbséggel). Hogyan lehet ez? Hónapok óta nincs gyógyszer felírva, nem is jártam gyógyszertár közelében!

A háziorvos lekérhette esetleg egy gyógyszertárból, hogy van-e alternatív forrásból gyógyszerem? Ugyanis több hónapja nem kértem a vérnyomáscsökkentőm felírását, mert egyszerűen nem szedem.

jan. 18. 19:07
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Ha a saját gyógyszeredet váltod ki, akkor nem rögzítjük a személyidet, ha másnak, akkor kötelező. Mivel a TAJ bemondása alapján lehet gyógyszert kiváltani, simán ellophatnád valaki TAJ számát és visszaélhetnél vele, elvihetnéd rendszeresen a gyógyszereit. Amíg papíralapú recept volt, addig kellett fizikailag is a recept, most elég csak bemondani a TAJ-t.

Egyébként azért kell kérni, mert ez a jogszabály, minket megbüntetnek, ha nem így járunk el. Sajnos sokan nem értik meg és nem hajlandóak felmutatni. Nem én találtam ki, nekem sem jó móka ezt ellenőrizgetni, de ha ez a jogszabály akkor ez a jogszabály.

jan. 21. 08:05
 12/21 A kérdező kommentje:
Ha saját részre váltok ki, akkor kihívhatom a hatóságokat, mivel csak hatóság jelenlétében vagyok hajlandó felmutatni a személyit?
jan. 21. 08:08
 13/21 anonim ***** válasza:

Nem hívhatsz ki senkit, mindig köteles vagy felmutatni, de csak abban az esetben rögzítik a számát, ha a saját gyógyszeredet viszed el.

Ha esetleg neked ez ekkora probléma és a hatóságokat szeretnéd kihívni, akkor kérlek ne járj gyógyszertárba. Miért nehéz felfogni, mert azért kérjük el, mert ez a jogszabály? Miért ennyire fájdalmas felmutatni?

jan. 21. 08:15
 14/21 anonim ***** válasza:
A dohányboltban kihívod a hatóságokat és a vonaton is? Vannak helyek, ahol kötelező elkérni.
jan. 21. 08:16
 15/21 anonim ***** válasza:
#13 vagyok, *ha nem a saját gyógyszeredet viszed el
jan. 21. 08:17
 16/21 A kérdező kommentje:

"Nem hívhatsz ki senkit, mindig köteles vagy felmutatni"

Kihívni akkor hívok ki bárkit, amikor csak akarok, legfeljebb nem jönnek ki.

Egyébként nem, nem vagyok köteles felmutatni, csak hatóságoknak! A vonaton is legfeljebb a kedvezmény jogosultsága miatt kell! Ha teljesárút veszel, akkor csak menetjegy és csá.

jan. 21. 08:20
 17/21 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, de van baj a fejedben.

Ez JOGSZABÁLY, ezen mit nem tudsz felfogni? Hívd ki nyugodtan a hatóságot, rágalmazás miatt téged fognak elvinni, mert kihívtad őket egy közfeladatot ellátó személyre, jogtalanul.

Gondolj bele mi lenne, ha xy valahonnan megtudná a TAJ számodat és rendszeresen elvinné a gyógyszereidet, gondolom akkor már zavarna, hogy senki sem rögzítette az adatait.

Amúgy nagyon rosszul tudod, teljes árú vonatjegy mellé is kell a személyi, rendszeresen utazom, mindig elkérik.

Én itt lezártam a kommentelést, próbáltam normálisan reagálni a kérdéseidre, de ilyen embernek felesleges magyarázni, aki “azt csinál amit akar”. Ha nem tetszik a jogszabály akkor tudsz a kormánynál reklamálni, nekem meg muszáj betartani, ha szeretném megtartani a munkámat :)

jan. 21. 08:28
 18/21 anonim ***** válasza:
Teljes árú papír vonatjegy mellé nem kell. Digitálishoz, otthon nyomtatotthoz és bérlethez kérhetik. Ha nem kívánod felmutatni, semmi gond, ne szállj vonatra.
jan. 21. 08:57
 19/21 anonim ***** válasza:
#18 én digitálissal utazom, így mindig elkérik, csak ebben van tapasztalatom. Egyetértek veled. Nem kell igénybe venni semmilyen szolgáltatást, ha ez ekkora teher.
jan. 21. 09:01
 20/21 anonim ***** válasza:

Na, megkerestem neked a pontos jogszabályt: hatósági személy kérheti csak el, veheti csak el a személyidet, de bizonyos helyzetekben: vonatjegy, dohánybolt, ellenőr, gyógyszertár - köteles vagy FELMUTATNI a személyit, ha kérik, mert ez az utazás/vásárlás feltétele.

Nem javaslom, hogy közfeladatot ellátó személyek ellen felszólalj, vagy rendőrt hívj, mert nagyon megütheted a bokádat.

jan. 21. 09:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!