Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Rosszat jelenthet, ha a...

Rosszat jelenthet, ha a laborvizsgálat részeredménye lassan készül el? Magas prolaktin szint.

Figyelt kérdés
Múlt héten voltam hormonvizsgálaton, azt mondták pár nap és fent lesz az eredmény a felhőben. Hétfőn bementem a kórházba érdeklődni, hogy meg van-e már, csak az EESZT-be nem töltik fel. Adtak egy részeredményt (ami egyébként a minta után 1 nappal már kész volt), amin igazából szinte minden rajta volt, látszott, hogy a prolaktin szintem több mint 2500 mIU/L (102-496 a normál). Az ehhez tartozó visszanyerési százalékot várom még mindig, amiből kiderülne, hogy prolaktinómám van, vagy más a gond. Nyilván nem játék ez a betegség, így elég idegőrlő várni az eredményt. A kérdésem annyi lenne, akinek esetleg van ebben tapasztalata, hogy ez rosszat jelenthet, hogy több, mint 1 hete nincs meg az a részeredmény? Sokat olvastam utána, tudom, hogy az én értékem nagyon extrém, gondolom párszor még lefuttatják a tesztet, csak nehéz így kivárni.

nov. 21. 11:26
 1/7 anonim ***** válasza:
75%

1. Az, hogy egy adott laboreredmény mennyi idő alatt készül el, az attól függ, hogy

- éppen van-e hozzá reagens

- összevárják-e a mintákat a vizsgálathoz

- mennyi idő maga a teszt lefutattása.

Az, hogy mi az eredmény, annak semmi köze ahhoz, hogy mennyi idő alatt van kész.

"Nyilván nem játék ez a betegség"

Nyilván. De elhiheted, hogy néhány nap vagy akár egy hét a kezelésben és a kimenetelben bármit befolyásolna. Ennyi idő még egy rosszindulatú daganatnál sem jelentős, nem hogy egy benignus betegségnél.

"Sokat olvastam utána, tudom, hogy az én értékem nagyon extrém"

Nyilván magas, igen, de azért az extrémtől igen messze van. Nagyméretű prolaktinomáknál több tízezres nagyságrendű is lehet...

nov. 21. 11:30
 2/7 anonim ***** válasza:
Semmi köze ahhoz, hogy rossz e az eredmény, nekem 3500 is volt már, a részeredmény 2 hét alatt jött meg, mert azt másik laborban csinálják.
nov. 21. 13:31
 3/7 anonim ***** válasza:
2- es vagyok, a prolaktinómát egyébként se vérből állapítják meg, hanem sella MR vizsgálattal. Nekem kétszer is volt, mert nem értették mitől ilyen magas az érték, de nincs ilyen bajom hála istennek.
nov. 21. 13:36
 4/7 A kérdező kommentje:

Tisztában vagyok vele, hogy a prolaktinómát nem vérből vizsgálják, a magas prolaktin szint lehet a betegség egy jele:)

Köszönöm a választ. Erre voltam kíváncsi csak, hogy a hosszabb kiértékelésnek köze lehet-e az eredmény súlyosságához.

nov. 21. 14:58
 5/7 anonim ***** válasza:

Első,

azért ne állítsuk már be normálisnak, hogy hormonvizsgálatokra napokat vagy heteket (van rá példa bőven a családból) kell várni!

A lefuttattás sohasem hosszú, az összevárás pedig egyenes gusztustalan, hiszen azt jelenti, hogy nincs pénz!

Az orvos befolyásán is múlik, hiszen egy magasabb beosztású orvos (egy sima osztályvezető is, ha akarja) bármit el tud intézni azonnal (a laborvizsgálattól kezdve a műtétig). (Egy főigazgató szavára pedig rögtön ugranak.)

(De erre szavaztak, és erre is fognak szavazni az ország lakói.)

nov. 21. 20:44
 6/7 anonim ***** válasza:

Utolsó:

Ki mondta egyetlen egy szóval is, hogy normális?

Vannak olyan ritkán kért és nagyon drága tesztek, amiket igen is csak úgy éri meg csinálni, ha több mintát összevárnak.

Nem tudom tisztában vagy-e vele, de a kórházak anyagi forrása nem egy végtelen dolog, amiből bármennyit ki lehet venni.

Bizony van olyan, hogy nincs pénz reagensre. Endokrin gyakorlaton (KLINIKÁN!!!, nem egy vidéki kiskórházban) pl. rendszeres, hogy az osztályvezető docens (tehát nem a rezidens!) panaszkodik arról, hogy hónap végén bizony már ilyen-olyan vizsgálatokat felesleges is kérni, mert úgy sem csinálják meg, vagy ritkább, drágább vizsgálatok eredményére hónapokat kell várni.

Senki nem mondta, hogy normális, de ahogy írtad is: "erre szavaztak".

Én nem, azt elhiheted. Meg nem is erre fogok.

nov. 21. 21:28
 7/7 Ypszilon1980 ***** válasza:
Páromnál is volt már 3500,nem kértek sohasem MR-t, de első kezelés úgyis gyógyszeres lesz ilyen értéknél, MR nem sokat számít, max ha nem kezelhető, esetleg csak műtét jönne szóba.
nov. 21. 22:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!