A háziorvosok régen hogy tudtak minden hozzájuk forduló beteget aznap ellátni?
Úgy, hogy a covid idején rájöttek, mennyire kényelmes nekik, ha a betegek időpontra járnak, nem csak úgy egymás után, ahogy következnek. Nálunk a kórházban ki van írva a szakrendelők ajtajára, hogy a megnövekedett betegszám miatt csak időpontra lehet érkezni. Érdekes, Magyarország népessége folyamatosan csökken, a betegek száma akkor mitől nőne??
Régebben ha el akartam menni egy szakrendelésre, akkor elmentem, kiültem a soromat és majd behívtak. Nem így, hogy egy általános szemészeti vizsgálatra is csak 2-3 hónappal később kapok időpontot.
Úgy, hogy az régen volt, most meg most van. Például sokkal kevesebb beteg jelent meg a rendelésen, hiszen sokszor egy orvos jutott 6-7 településre, de nem volt tömegközlekedés, vagy autó korlátlan számban, lovas kocsival meg nem volt mindenkinek kedve zötykölődni, ha csak annyi volt a panasza, hogy náthás. Most a legkisebb panasszal is már ott ülnek a váróban az emberek, hiszen így vagy úgy, de jóval könnyebben megközelíthető a rendelő. Ehhez bejöttek a munkahelyek is, ha valaki beteg és nem tud bemenni dolgozni, ahhoz táppénzre lesz szüksége, míg anno sokkal többen dolgoztak pl földeken, nem volt kinek számot adni a hol létünkről, egyébiránt meg a munkát mindenképpen el kellett végezni, tehát betegen is kimentek kapálni, ha mozogni tudtak.
Ezen kívül volt idő, amikor a rendelési időt maguk a betegek is rugalmasan kezelték és szemrebbenés nélkül állították fel az orvost a vasárnapi ebéd mellől, vagy hajnali 2-kor rángatták ki, ha valaki akkor találta ki, hogy keresztbe áll a fing a s3ggében. Most már ugye ez nincsen, hiszen a háziorvosok döntő többsége (éppen emiatt) nem lakik már a rendelő közelében, lehetőleg nem is az adott településen, így kénytelen mindenki a rendelési idővel gazdálkodni.
Hát így.
Az is van, hogy az orvosok átlagos életkora magas, tehát ők gyorsabban fogynak, mint a lakosság. Egy orvosra több beteg jut.
Nálunk amúgy (Bp. külső kerülete) a háziorvos azonnal fogad szinte, a szakrendelésre heteket vagy hónapokat kell várni.
Mivel többször voltam SzTK szakrendelésen,láttam az aszisztens kezében a papírt,sorszámozva volt 13 aznap ennyi beteget hívtak be .Ha valaki nem jött meg,megvárták a következő beteg ídőpontját .Híába mondtam én következem,várja meg az időpontját .Közben a rendelőben jól elcseverésztek.Aztán olyan is van ahova az van kiírva,az időpont csak tájékoztatás jellegü.A Covid nagyon kényelmessé tette az orvosokat.
Ha nem lennének betegek milyen munkát választanának maguknak ?
8.
Várja a rossebb. Mindig is időpontra kellett volna, amióta van telefon. Gyűlöletes dolog ott ülni még 20 beteg között és hallgatni, ahogy Mari néni már 20 perce csak bent trécsel a dokival, meg vihorásznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!