Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Ha egy betegnek van a kezében...

Ha egy betegnek van a kezében szakértői javaslata (amit még nem juttatott el a háziorvoshoz), annak alapján másik orvos felírhat neki gyógyszert?

Figyelt kérdés

Pl. ügyeletes orvos, vagy másik olyan orvos, aki ugyanabban a rendelőben rendel?

És ha a beteg nem viszi be magát a szakorvosi javaslatot a háziorvosának odaadni (mert fáj a lába, stb.), közben viszont már nagyon fogytán van a gyógyszere otthon, ezért beszkennelve, e-mailben küldi el, akkor az így megkapott szakorvosi javaslat alapján felküldheti neki a háziorvosa a gyógyszert a felhőbe?

És egyáltalán: miért a betegnek kell rohangálnia a papírral egyik orvostól a másikig? Milyen szabályozásra céloz a háziorvos, amikor azt mondja, a papírnak ott kell lennie a rendelőjében, mert őt "ellenőrizhetik"? Hiszen ha egy ilyen szakorvosi javaslat megszületik, az eleve ott van a felhőben is, tehát a számítógépes rendszerben is látja a háziorvos, nem?

2023. okt. 13. 16:59
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
Ha az orvos egyerért, illetve elfogadja a javaslatot, és fel is írjatja, akkor igen.
2023. okt. 13. 17:09
 2/16 anonim ***** válasza:

Szabad orvosválasztás van. Nyugodtan lehet keresni másik háziorvost ha a mostani nem tetszik.

Egyébként háziorvosnak nem kötelező emailben tartani a betegeivel a kapcsolatot. És nem nem jogosult másik orvos a javaslat alapján a gyógyszerírásra.

Az más kérdés hogy EESZTben ott a javaslat az alapján bőven fel lehet írni a gyógyszert.

2023. okt. 13. 17:11
 3/16 A kérdező kommentje:

"Nyugodtan lehet keresni másik háziorvost ha a mostani nem tetszik."

Ja, csak ki vállalna el körzeten kívülit, amikor így is mind túl van terhelve? Olyan szinten nincs orvos, hogy már az orvosi ügyeleten sincs! Budapesten!

2023. okt. 13. 17:33
 4/16 anonim ***** válasza:
Most leírod, hogy mi volt a konkrét probléma, hogy tudjunk is segíteni?
2023. okt. 13. 17:48
 5/16 A kérdező kommentje:
A kérdés részben elvi, részben arról van szó, hogy (nem először) előállt az a helyzet, hogy egy családtagnak már csak egy-két napig van gyógyszere, a háziorvosához nem sikerült eljutni, olyan rövid a rendelési ideje, az orvosi ügyeleten meg nem volt orvos, aki (talán) felírhatta volna a gyógyszert. És hétfőn is dolgozom, amikor a háziorvos rendelni fog.
2023. okt. 13. 17:54
 6/16 A kérdező kommentje:

Ha a hétvége folyamán előkerül valami orvos, aki az ügyeleten megtalálható, ő felküldheti majd a gyógyszert a felhőbe?

Esetleg ha sikerülne megkérni egy távoli rokon orvost, ő felküldheti?

Aki a szakorvosi javaslatot adta, nem kellett volna, hogy eleve felküldjön egy adagot a felhőbe? Hiszen már akkor is fogytán volt...

A háziorvos miért nem reagál az e-mailben elküldött szakorvosi javaslatra?

Kettőjük közül inkább melyiknek a dolga lesz legközelebb?

2023. okt. 13. 18:07
 7/16 A kérdező kommentje:
Ja, hogy azért nem reagál, mert nem kötelessége, jó... Ő maga mondta, hogy e-mailben lehet kérni gyógyszert, és máskor fel is küldte a felhőbe, amit kért a beteg.
2023. okt. 13. 18:08
 8/16 A kérdező kommentje:

"Ha az orvos egyerért, illetve elfogadja a javaslatot, és fel is írjatja, akkor igen."

Hogyhogy egyetért-e, meg elfogadja-e? Egy háziorvos vagy másik orvos tényleg felülbírálhatja a szakorvos javaslatát? Mert oké, hogy csak javaslat a neve, de azért mégis... Miért tenné?

2023. okt. 13. 18:12
 9/16 A kérdező kommentje:

"nem jogosult másik orvos a javaslat alapján a gyógyszerírásra. Az más kérdés hogy EESZTben ott a javaslat az alapján bőven fel lehet írni a gyógyszert."

De ha ott van az EESZT-ben, akkor miért csak egy bizonyos orvos írhatja fel?

2023. okt. 13. 18:13
 10/16 anonim ***** válasza:

Krónikus betegként, akinek sokszor kell orvoshoz járni, a válaszom, tanácsom a következő:

"egy családtagnak már csak egy-két napig van gyógyszere"

. Nem célszerű ennyire kicentizni.

"Ha a hétvége folyamán előkerül valami orvos, aki az ügyeleten megtalálható, ő felküldheti majd a gyógyszert a felhőbe?"

. Erre nincs általános válasz. Ahogyan írtam, gyógyszertől függ. Egy kardiológus által felírt béta-blokkolót felírhat, egy immunológus által felírt immuszupressánst viszont valószínűleg nem tud, ahogy egy háziorvos sem teheti meg, csak szakorvos.

"Aki a szakorvosi javaslatot adta, nem kellett volna, hogy eleve felküldjön egy adagot a felhőbe? Hiszen már akkor is fogytán volt..."

. Kellett volna, illetve a rendeléskor erre rákérdezni, hogy ő felírja-e, a továbbiakban ki írja fel stb.

"A háziorvos miért nem reagál az e-mailben elküldött szakorvosi javaslatra?"

. Erre milliónyi választ el tudok képzelni: lehet technikai, lehet emberi oka is. Találgatni nem fogok.

"Hogyhogy egyetért-e, meg elfogadja-e? Egy háziorvos vagy másik orvos tényleg felülbírálhatja a szakorvos javaslatát?"

. Elvi kérdést tettél fel, ahol nem kötötted ki eredetileg, hogy háziorvosról van szó. Én arra gondoltam, hogy pl. fű alatt elmegyek egy másik szakorvoshoz magánba, majd az államiba viszem a papírt, hogy írjon fel neked másikat, mint amivel addig "etetett". Én már hasonlót eljátszottam, és akkor a szakorvos örült is, hogy a másik gyógyszer bevált, viszont a gyógyszer szedésére vonatkozó javaslatot nem fogadta el.

"akkor miért csak egy bizonyos orvos írhatja fel?"

. Ez nem igaz. Nekem pl. a kardiológus felírt gyószert egyszer, elvittem a háziorvoshoz a zárójelentést, azóta a háziorvossal tudom iratni. Illetve volt olyan, hogy kaptam egyfajta speciális D-vitamint, de kifejezetten megkért rá az orvos, hogy a jövőben a háziorvossal irassam fel. De nem minden gyógyszer ilyen.

2023. okt. 13. 18:49
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!