Ha egy betegnek van a kezében szakértői javaslata (amit még nem juttatott el a háziorvoshoz), annak alapján másik orvos felírhat neki gyógyszert?
Pl. ügyeletes orvos, vagy másik olyan orvos, aki ugyanabban a rendelőben rendel?
És ha a beteg nem viszi be magát a szakorvosi javaslatot a háziorvosának odaadni (mert fáj a lába, stb.), közben viszont már nagyon fogytán van a gyógyszere otthon, ezért beszkennelve, e-mailben küldi el, akkor az így megkapott szakorvosi javaslat alapján felküldheti neki a háziorvosa a gyógyszert a felhőbe?
És egyáltalán: miért a betegnek kell rohangálnia a papírral egyik orvostól a másikig? Milyen szabályozásra céloz a háziorvos, amikor azt mondja, a papírnak ott kell lennie a rendelőjében, mert őt "ellenőrizhetik"? Hiszen ha egy ilyen szakorvosi javaslat megszületik, az eleve ott van a felhőben is, tehát a számítógépes rendszerben is látja a háziorvos, nem?
Szabad orvosválasztás van. Nyugodtan lehet keresni másik háziorvost ha a mostani nem tetszik.
Egyébként háziorvosnak nem kötelező emailben tartani a betegeivel a kapcsolatot. És nem nem jogosult másik orvos a javaslat alapján a gyógyszerírásra.
Az más kérdés hogy EESZTben ott a javaslat az alapján bőven fel lehet írni a gyógyszert.
"Nyugodtan lehet keresni másik háziorvost ha a mostani nem tetszik."
Ja, csak ki vállalna el körzeten kívülit, amikor így is mind túl van terhelve? Olyan szinten nincs orvos, hogy már az orvosi ügyeleten sincs! Budapesten!
Ha a hétvége folyamán előkerül valami orvos, aki az ügyeleten megtalálható, ő felküldheti majd a gyógyszert a felhőbe?
Esetleg ha sikerülne megkérni egy távoli rokon orvost, ő felküldheti?
Aki a szakorvosi javaslatot adta, nem kellett volna, hogy eleve felküldjön egy adagot a felhőbe? Hiszen már akkor is fogytán volt...
A háziorvos miért nem reagál az e-mailben elküldött szakorvosi javaslatra?
Kettőjük közül inkább melyiknek a dolga lesz legközelebb?
"Ha az orvos egyerért, illetve elfogadja a javaslatot, és fel is írjatja, akkor igen."
Hogyhogy egyetért-e, meg elfogadja-e? Egy háziorvos vagy másik orvos tényleg felülbírálhatja a szakorvos javaslatát? Mert oké, hogy csak javaslat a neve, de azért mégis... Miért tenné?
"nem jogosult másik orvos a javaslat alapján a gyógyszerírásra. Az más kérdés hogy EESZTben ott a javaslat az alapján bőven fel lehet írni a gyógyszert."
De ha ott van az EESZT-ben, akkor miért csak egy bizonyos orvos írhatja fel?
Krónikus betegként, akinek sokszor kell orvoshoz járni, a válaszom, tanácsom a következő:
"egy családtagnak már csak egy-két napig van gyógyszere"
. Nem célszerű ennyire kicentizni.
"Ha a hétvége folyamán előkerül valami orvos, aki az ügyeleten megtalálható, ő felküldheti majd a gyógyszert a felhőbe?"
. Erre nincs általános válasz. Ahogyan írtam, gyógyszertől függ. Egy kardiológus által felírt béta-blokkolót felírhat, egy immunológus által felírt immuszupressánst viszont valószínűleg nem tud, ahogy egy háziorvos sem teheti meg, csak szakorvos.
"Aki a szakorvosi javaslatot adta, nem kellett volna, hogy eleve felküldjön egy adagot a felhőbe? Hiszen már akkor is fogytán volt..."
. Kellett volna, illetve a rendeléskor erre rákérdezni, hogy ő felírja-e, a továbbiakban ki írja fel stb.
"A háziorvos miért nem reagál az e-mailben elküldött szakorvosi javaslatra?"
. Erre milliónyi választ el tudok képzelni: lehet technikai, lehet emberi oka is. Találgatni nem fogok.
"Hogyhogy egyetért-e, meg elfogadja-e? Egy háziorvos vagy másik orvos tényleg felülbírálhatja a szakorvos javaslatát?"
. Elvi kérdést tettél fel, ahol nem kötötted ki eredetileg, hogy háziorvosról van szó. Én arra gondoltam, hogy pl. fű alatt elmegyek egy másik szakorvoshoz magánba, majd az államiba viszem a papírt, hogy írjon fel neked másikat, mint amivel addig "etetett". Én már hasonlót eljátszottam, és akkor a szakorvos örült is, hogy a másik gyógyszer bevált, viszont a gyógyszer szedésére vonatkozó javaslatot nem fogadta el.
"akkor miért csak egy bizonyos orvos írhatja fel?"
. Ez nem igaz. Nekem pl. a kardiológus felírt gyószert egyszer, elvittem a háziorvoshoz a zárójelentést, azóta a háziorvossal tudom iratni. Illetve volt olyan, hogy kaptam egyfajta speciális D-vitamint, de kifejezetten megkért rá az orvos, hogy a jövőben a háziorvossal irassam fel. De nem minden gyógyszer ilyen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!