Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Miért kell befizetnem a TB-t...

Miért kell befizetnem a TB-t ha előtte és azóta is van munkahelyem?

Figyelt kérdés

Van hátra tartozásom, mert kb. 15 napig nem volt munkahelyem, és ezért folyamatosan ezzel zaklatnak, pedig azóta lassan 3 hónapja lesz munkahelyem. Miért lenne nekem kötelező befizetni ezt az összeget? Tudtommal nem is kötelező fizetni a TB-t? Ha pedig nem fizetem be ezt a 3400 forintot akkor nem kapok orvosi ellátást holott azóta minden hónapban majdnem 100.000 forintot befizetek TB-re? Hogy is van ez?

Egészségügyi szolgáltatási járulék a neve.

2023. szept. 15. 16:06
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
Most látom hogy összekeversz 10-es hozzàszoloval.
2023. szept. 15. 17:49
 22/32 anonim ***** válasza:
Alkalmi bejelentés esetén (EFO), sajna fizetni kell a TB-t (11500 ft/ hó), csak a munkáltatók nem tájékoztatnak, nem dolguk a tanítás.
2023. szept. 15. 18:13
 23/32 anonim ***** válasza:
70%
Kérdező, fejezd be a hisztit. A TB egy ADÓ. Neked jelenleg van 3400 forint adóhátralékod, amit be kell fizetni. Egyébként annyira szánalmas amikor valaki a TBre veri a nyálát. Tipikus csóró proli szokás
2023. szept. 15. 20:02
 24/32 anonim ***** válasza:
22%

" minden hónapban majdnem 100.000 forintot befizetek TB-re "

100 ezer ft-ot???

Éedekes amúgy, mert nekem 5 hónapja nincs fizetve, és ezt a tartozást még nem is tartja nyilván a NAV, nemhogy üldözzenek vele.

(Voltam benn náluk hogy rendezzem a tartozást, akkor derült ki, hogy még nyoma sincsen.)

2023. szept. 15. 20:30
 25/32 anonim ***** válasza:
100%

6 hónapig még türelmi időszak van az álláskeresési járadék ideje miatt is (az alatt se kell tb-t fizess), de aztán majd kapod a csekket nyugi!

Remélem az álláskeresésit azért "felvettétek" ha már ennyit meléóztatok, csakmert jár!

Ráadásul lehet mellette alkalmi munkát vállalni (EFO).

2023. szept. 15. 20:37
 26/32 anonim ***** válasza:
Aki gyakran váltogatja a melóhelyét, vagy csak xar melókat kap,vagy alapból nem fizetik a szabadságot, ünnepnapi munkavégzést stb egyébként is érdemes kiszednie az álláskeresésit a "rendszerből", és nem hagyni veszni.
2023. szept. 15. 20:41
 27/32 A kérdező kommentje:

Nem volt álláskeresési járadékom, mivel pályakezdő voltam és leléptem 1 év eltelte előtt(én hibám volt, tanultam belőle).

#23 nem hisztizek, kikérem magamnak, csak mivel nem használom ki, mert magánba járok ezért elvből elvetem a TB intézményét, ha kötelező fizetni, ha nem, használják csak ki az emlegetett “prolijaid”, mint amilyen te vagy.

#24 Igen, annyi, sőt több, mint 100.000 vonnak le minden hónapban, ugye a fizetésem 18,5%-a. Ezért tartom röhejesnek, hogy 3500 forintért tartják a markukat miközben eddig többet fizettem, mint valaki egész életében.

2023. szept. 15. 21:43
 28/32 anonim ***** válasza:
31%

Az lehet, hogy levonnak 100 ezret, de nem "tb"-re (egészségügyi szolgáltatási járulékra"). Az ugyanis jelenleg 9600 ft.

"Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére az kötelezett Magyarországon, aki a Tbj. törvény szerint más jogcímen nem biztosított, de ennek megfizetésével egészségügyi ellátásra jogosulttá válik. 2023. január 1-től havi összege 9600 forint (napi összege 320 forint). "

[link]

2023. szept. 15. 22:24
 29/32 A kérdező kommentje:

De könyörgöm ez az egyéni fizetőknek szól, legalább olvasd már el miről szól mielőtt behányod ide.

Akkor kell 9600 forintot fizetned, ha nincs munkahelyed/nem olyan a munkahelyed(EFO), minden más esetben a bruttó béredből vonják le % formában.

Igen TB-re, mint összesítettre vonnak le több, mint százezret, amibe arányosan beletartozik az említett járulék. Ha valaki fele annyit keres akkor annak fele annyit kell TB-znie, jó is lenne ha fix áras lenne…

Több, mint 20 komment és ennek kb. csak az 1/4 hasznos valamire, megint kitett magáért ez a közösség…

2023. szept. 15. 22:50
 30/32 anonim ***** válasza:
Oké, hogy te magánba jársz, ha tehetem, én is. Viszont, ha ne adj isten lesz egy baleseted vagy egy komoly betegséged, akkor kénytelen leszel igénybe venni az állami ellátást.
2023. szept. 15. 23:05
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!