Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Amíg nem jutok el gasztroenter...

Amíg nem jutok el gasztroenterológushoz abbahagyhatom a tej és glutén fogyasztását?

Figyelt kérdés
Feltehetően mindkettővel problémám van, ma kértem időpontot és szeptember elejére kaptam... Őszintén, nem akarok addig puffadással, meg minden egyébbel szenvedni, viszont mindenhol azt olvasom, hogy az orvosi vizsgálat előtt nem érdemes leállni ezek fogyasztásával, mert nem lesz jó az eredmény.

2023. máj. 26. 12:39
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
52%
A beutaló orvosod valószínűleg tud tájékoztatni, hogy mivel érdemes addig a tüneteidet enyhítened.
2023. máj. 26. 12:49
 2/11 anonim ***** válasza:
39%
Ha abbahagyod a felsoroltak fogyasztását és megszűnnek a kellemetlen tüneteid, akkor az neked nem elegendő bizonyíték arra, hogy mit nem ajánlatos fogyasztanod ? Neked többet ér egy bizonytalan orvosi diagnózis, mint a saját tapasztalatok ?
2023. máj. 26. 13:11
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, a gasztroenterológus nem fog tudni helyben megvizsgálni, hisz nincs rá eszköze. Be fog utalni bizonyos vizsgálatokra, amik nagy eséllyel megint hetek vag yhónapok.

Szóval én azt mondom, nyugodtan hagyd abba a tejet és glutént. Majd elmész a gasztróhoz, neki elmondhatod, hogy leálltál velük X hónapja és ezt meg ezt tapasztalod, de ha a további vizsgálatokhoz triggerelt szervezet kell szóljon, és lemész egy sajtos-tejfölös lángosért.:D Úgysem fog tudni érdmei vizsgálatra küldeni 1 héten bleül, annyi idő meg bőven elég, hogy triggerelj eg yilyen érzékenységet.

Egyébként javaslom az étkezési naplózást. Felírod melyik napszakban mit ettél és melyik napszakban milyet sz*rtál, vagy milyen tüneteid voltak. Simán tetten lehet érni így másfajta érzékenységet is.

2023. máj. 26. 13:24
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem fogyasztasz glutént, akkor nem fog kiderülni, hogy gluténérzékeny vagy-e. Azt, hogy mennyivel előtte kellene rá visszaszokni azt nem tudom.
2023. máj. 26. 14:28
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

A napló jó ötlet. Még a mindentelhagyok előtt csinálnék egy laktáz próbát.

Reggel szétrágsz egy tablettát, megiszol egy kis pohár tejet, és figyeled a reakciót.

Ezzel kizárhatog házilagosan a laktóz intoleranciát.

Másik dolog amire figyelj, hogy pontosan ki által gyártott ételt eszel. Nekem az adalékos pékáruktól tünetem van. Csak a saját sütésűt, meg egy bizonyos pékségből valót tudok nyugodtan enni.Szóval nem a glutén,a bajom,de elsőre úgy tűnik.

Harmadik: a bolti kekszek, italok, öntetek, ízesített joghurtok, félkész dolgok, cukrásztermékek adalékai, különösen bizonyos édesítőszerek tudnak még nagyon durván puffasztani.

2023. máj. 26. 14:39
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
amúgy magánban van esélyed még a nyáron végigzongorázni mindenféle érzékenységi vizságlatot. Az sem gyors, Medicovernél én is 1 hónapr akapok időpontot gasztroenterológushoz, de nem 1 évszakra!
2023. máj. 26. 14:54
 7/11 anonim ***** válasza:
Budapesten magánban a gluténérzékenységet kideríteni kb. két hét. A kilégzési tesztet megcsináltatni több egy kicsit, ezekhez orvos nem kell csak pénz.
2023. máj. 26. 18:33
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Megerősítem, amit 5-ös írt. A pékáruk, kész sütemények adalékanyagai durva, gluténérzékenységre utaló tüneteket okozhatnak. Én is egy-két fajta kész kenyeret tudok megenni, nézd meg a címkét, azt vedd, amelyikben a legkevesebb összetevő van, adalékanyag lehetőleg semmi. A kekszeket és bolti süteményeket pedig kerüld.
2023. máj. 27. 07:07
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Lektóz helyett meg lehet tejzsír érzékenység is akár.
2023. máj. 27. 08:09
 10/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszát!

Igen, a gluténról olvastam, hogy ha nem fogyasztom, akkor nem tudják megállapítani, de azért egy egész nyár hosszú idő. Sajnos a beutaló orvosom a 6 perces rendelőben töltött időmből 5 percet telefonált és 1 percet foglalkozott velem és minden mondatom után nagyjából lepattintott azzal, hogy majd a labor után meglátjuk... A gasztrot meg alig tudtam elérni, folyamatosan foglalt volt a telefon, az időpontot is gyorsan adta, konkrétan rám rakták a telefont...

Az adalékos dolgokat tök jó, hogy mondjátok! Ezt már én is észrevettem, hogyha fornettit, Aldis/lidlös péksütit eszek akkor az nem igazán tetszik a testemnek, ellenben a helyi kovászos pékség termékeivel semmi baja.

#2 Természetesen a saját testemre hallgatok, ezért is van az, hogy az elmúlt hónapokban minimalizáltam a tej fogyasztást. Azonban a glutént egyáltalán nem tudom biztosra, valamint jelenleg az is kivizsgálás alatt van, hogy van e cukorbetegségem vagy pajzsmirigy problémám, és mivel ezeknek vannak közös tünetei, nem tudom eldönteni, hogy mi min segített.

A naplóírás ötletet is köszönöm, szerintem azt elkezdem és három hónap alatt biztosan egy teljes kép ki fog jönni, hogy mire vagyok érzékeny.

2023. máj. 27. 13:22
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!