Amíg nem jutok el gasztroenterológushoz abbahagyhatom a tej és glutén fogyasztását?
Kérdező, a gasztroenterológus nem fog tudni helyben megvizsgálni, hisz nincs rá eszköze. Be fog utalni bizonyos vizsgálatokra, amik nagy eséllyel megint hetek vag yhónapok.
Szóval én azt mondom, nyugodtan hagyd abba a tejet és glutént. Majd elmész a gasztróhoz, neki elmondhatod, hogy leálltál velük X hónapja és ezt meg ezt tapasztalod, de ha a további vizsgálatokhoz triggerelt szervezet kell szóljon, és lemész egy sajtos-tejfölös lángosért.:D Úgysem fog tudni érdmei vizsgálatra küldeni 1 héten bleül, annyi idő meg bőven elég, hogy triggerelj eg yilyen érzékenységet.
Egyébként javaslom az étkezési naplózást. Felírod melyik napszakban mit ettél és melyik napszakban milyet sz*rtál, vagy milyen tüneteid voltak. Simán tetten lehet érni így másfajta érzékenységet is.
A napló jó ötlet. Még a mindentelhagyok előtt csinálnék egy laktáz próbát.
Reggel szétrágsz egy tablettát, megiszol egy kis pohár tejet, és figyeled a reakciót.
Ezzel kizárhatog házilagosan a laktóz intoleranciát.
Másik dolog amire figyelj, hogy pontosan ki által gyártott ételt eszel. Nekem az adalékos pékáruktól tünetem van. Csak a saját sütésűt, meg egy bizonyos pékségből valót tudok nyugodtan enni.Szóval nem a glutén,a bajom,de elsőre úgy tűnik.
Harmadik: a bolti kekszek, italok, öntetek, ízesített joghurtok, félkész dolgok, cukrásztermékek adalékai, különösen bizonyos édesítőszerek tudnak még nagyon durván puffasztani.
Köszönöm mindenkinek a válaszát!
Igen, a gluténról olvastam, hogy ha nem fogyasztom, akkor nem tudják megállapítani, de azért egy egész nyár hosszú idő. Sajnos a beutaló orvosom a 6 perces rendelőben töltött időmből 5 percet telefonált és 1 percet foglalkozott velem és minden mondatom után nagyjából lepattintott azzal, hogy majd a labor után meglátjuk... A gasztrot meg alig tudtam elérni, folyamatosan foglalt volt a telefon, az időpontot is gyorsan adta, konkrétan rám rakták a telefont...
Az adalékos dolgokat tök jó, hogy mondjátok! Ezt már én is észrevettem, hogyha fornettit, Aldis/lidlös péksütit eszek akkor az nem igazán tetszik a testemnek, ellenben a helyi kovászos pékség termékeivel semmi baja.
#2 Természetesen a saját testemre hallgatok, ezért is van az, hogy az elmúlt hónapokban minimalizáltam a tej fogyasztást. Azonban a glutént egyáltalán nem tudom biztosra, valamint jelenleg az is kivizsgálás alatt van, hogy van e cukorbetegségem vagy pajzsmirigy problémám, és mivel ezeknek vannak közös tünetei, nem tudom eldönteni, hogy mi min segített.
A naplóírás ötletet is köszönöm, szerintem azt elkezdem és három hónap alatt biztosan egy teljes kép ki fog jönni, hogy mire vagyok érzékeny.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!