Egy olyan helyzet lenne, hogy melyik szervhez/vagy hivatalhoz lehetne fordulni egy olyan problémával, hogy az egyik családtagnál mentális problémák jelei mutatkoznak?
Igen és mit is érünk el vele, hogy gondnokság alá veszik?! Van egy ismerősöm, akinek van gondnoka, cselekvőképtelenné nyilvánították, egyébként egyedül él, dolgozik (nem látszik rajta, hogy problémás lenne) stb. A gondozója havonta egyszer felhívja, hogy mi van vele és ennyi kb. Ez a magyar rendszer!
(Megjegyzem épp olyan depressziós, hogy lassan már enni se eszik, totál le van gyengülve, volt nála a gondozó és szart se csinált.)
Akkor mi is a teendő?
13, mit kéne csinálnia a gondoknak? Ő nem pszichológus és pszichiáter sem. Elvégez egy 28 órás (!!) tanfolyamot, és ennyi. Kezeli a pénzét, segít orvost vagy intézetet keresni, de egy cselekvőképtelenből nem fog cselekvőképest fabrikálni. És az ételt se fogja tudni beletuszkolni.
Az jobb lenne, ha belökné egy intézetbe..?
"és követeli az unokázást, áskálódik, stb"
Ez nem orvosi probléma.
Az illető jár pszichológushoz és vannak gyógyszerei is és itt a baj, mert a gyógyszerét nem szedi rendszeresen, rendesen...szerintem azért van a gondozója, hogy erre odafigyeljen. De lehet tévedek. Az biztos, hogy nem elég az, hogy megkérdezi telefonon tőle, hogy minden rendben van-e...mire azt kapja válasznak, hogy persze.. és akkor rendben is van. Tudom, hogy nem egy gondozottja van neki, nyilván nem tud mindenkinél helyt állni és ahogy mondod a képzése se megfelelő. Csak arra akartam rávilágítani, hogy a rendszer elég rossz és nem biztos, hogy az a megoldás, hogy gondnokság aláveszünk egy mentális beteget.
Igen, lehet jobb lenne, ha egy intézbe kezelnék, ahol napi szinten odafigyelnek rá. Bár ezt se gondolom megoldásnak. A megoldás az lenne, ha nem lenne ilyen szar a magyar egészségügy és lenne elég orvos, aki foglalkozik az emberekkel, de ez nyilván nem fog mostanában megoldódni.
16, sajnos igazad van, és nem bántásból írtam, amit írtam. Én is érintett vagyok az egyik családtagom okán. Szar ez az egész helyzet, úgy, ahogy van.
De az biztos, hogy a gondok hatásköre nagyon csekély. Ha nem szedi a beteg a gyógyszert, akkor nem tudja ő sem kényszeríteni.
18 Nem vettem bántásnak és én se annak szántam egyik kommentem se.
A férfi mellett, akiről beszéltem anyám is mentális beteg, engem is érint a téma, elég közelről. Baromi nehéz, egyaránt a betegnek és hozzátartozónak és nem igazán tudunk mit csinálni. Néha úgy érzem lassan én is begolyózok. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!