Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Egy olyan helyzet lenne, hogy...

Egy olyan helyzet lenne, hogy melyik szervhez/vagy hivatalhoz lehetne fordulni egy olyan problémával, hogy az egyik családtagnál mentális problémák jelei mutatkoznak?

Figyelt kérdés

2023. máj. 16. 10:48
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
22%

Igen és mit is érünk el vele, hogy gondnokság alá veszik?! Van egy ismerősöm, akinek van gondnoka, cselekvőképtelenné nyilvánították, egyébként egyedül él, dolgozik (nem látszik rajta, hogy problémás lenne) stb. A gondozója havonta egyszer felhívja, hogy mi van vele és ennyi kb. Ez a magyar rendszer!

(Megjegyzem épp olyan depressziós, hogy lassan már enni se eszik, totál le van gyengülve, volt nála a gondozó és szart se csinált.)

Akkor mi is a teendő?

2023. máj. 16. 12:44
 12/24 anonim ***** válasza:
62%

13, mit kéne csinálnia a gondoknak? Ő nem pszichológus és pszichiáter sem. Elvégez egy 28 órás (!!) tanfolyamot, és ennyi. Kezeli a pénzét, segít orvost vagy intézetet keresni, de egy cselekvőképtelenből nem fog cselekvőképest fabrikálni. És az ételt se fogja tudni beletuszkolni.

Az jobb lenne, ha belökné egy intézetbe..?

2023. máj. 16. 12:54
 13/24 anonim ***** válasza:
5%

"és követeli az unokázást, áskálódik, stb"

Ez nem orvosi probléma.

2023. máj. 16. 13:06
 14/24 anonim ***** válasza:
23%

Az illető jár pszichológushoz és vannak gyógyszerei is és itt a baj, mert a gyógyszerét nem szedi rendszeresen, rendesen...szerintem azért van a gondozója, hogy erre odafigyeljen. De lehet tévedek. Az biztos, hogy nem elég az, hogy megkérdezi telefonon tőle, hogy minden rendben van-e...mire azt kapja válasznak, hogy persze.. és akkor rendben is van. Tudom, hogy nem egy gondozottja van neki, nyilván nem tud mindenkinél helyt állni és ahogy mondod a képzése se megfelelő. Csak arra akartam rávilágítani, hogy a rendszer elég rossz és nem biztos, hogy az a megoldás, hogy gondnokság aláveszünk egy mentális beteget.

Igen, lehet jobb lenne, ha egy intézbe kezelnék, ahol napi szinten odafigyelnek rá. Bár ezt se gondolom megoldásnak. A megoldás az lenne, ha nem lenne ilyen szar a magyar egészségügy és lenne elég orvos, aki foglalkozik az emberekkel, de ez nyilván nem fog mostanában megoldódni.

2023. máj. 16. 13:06
 15/24 anonim ***** válasza:
23%
Senkit nem erdekel sajnos. Nálunk mániasan gyűjtöget, az egyik szobába már nem lehet bemenni a cuccoktól es a szeméttől (műanyag palack, befőttesüveg, akciós újságok). Konkrétan tűzveszélyes az egész, ráadásul dohanyoznak, plusz múltkor égve hagyta az egyik gázrózsát a tűzhelyen. Kivagyunk. De ő nem és nem hajlandó orvoshoz menni, illetve az orvosnál nyilván normálisan viselkedik. Kijönni senki nem fog ezt felmerni. Mi is csak a fejünket vakarjuk. A vége az lesz, hogy magukra fogják gyújtani a lakást, mi meg csak nézzük. Kétségbeejtő.
2023. máj. 16. 13:09
 16/24 anonim ***** válasza:
100%

16, sajnos igazad van, és nem bántásból írtam, amit írtam. Én is érintett vagyok az egyik családtagom okán. Szar ez az egész helyzet, úgy, ahogy van.

De az biztos, hogy a gondok hatásköre nagyon csekély. Ha nem szedi a beteg a gyógyszert, akkor nem tudja ő sem kényszeríteni.

2023. máj. 16. 13:15
 17/24 anonim ***** válasza:
75%
"Kijönni senki nem fog ezt felmérni." Hát magától biztos nem! De ha a gyámhivatalnál bejelentitek, mert közveszélyes, na akkor igen. És utána lásd 11-es válasz. A pszichiáteri szakvizsga nem arról szól, hogy ha 3 kérdésre válaszol a beteg, akkor már normális.
2023. máj. 16. 13:19
 18/24 anonim ***** válasza:
32%
17, nálunk anyám ugyan nem gyűjtögetett, de voltak neki is veszélyes dolgai. Nagy nehezen elcipeltem az orvoshoz, ahol is kieszközölte, hogy csak ő mehessen be. Itt előadhatta az "őt senki nem érti meg" és "mindenki más a hibás" variációt; szóval lényegi intézkedés nem történt.
2023. máj. 16. 13:24
 19/24 anonim ***** válasza:
55%

18 Nem vettem bántásnak és én se annak szántam egyik kommentem se.

A férfi mellett, akiről beszéltem anyám is mentális beteg, engem is érint a téma, elég közelről. Baromi nehéz, egyaránt a betegnek és hozzátartozónak és nem igazán tudunk mit csinálni. Néha úgy érzem lassan én is begolyózok. :(

2023. máj. 16. 13:53
 20/24 anonim ***** válasza:
Orvoshoz leginkább.
2023. máj. 16. 14:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!