Melyik szakterület orvosai a legképzettebbek?
Nyilván minden orvos a saját területének szakértője, de mégis mondjuk egy kardiológusnak nagyobb tudása van összességébe mint egy bőrgyógyászank, egy immunológus jobban tudja a medicinát mint egy fül-orr-gégész?
Nekem egyszer azt mondták, hogy minden orvos közül az aneszt-intenzívesek tudják legjobban az orvostudományt, ez igaz lehet?
Az általad említett érv mellett még szerintem az is ott van, hogy mindegyik totál más területes dolgozik.
Egy bőrgyógyászt nehéz hasonlítani egy ortopéd-traumatológussal vagy épp kardiológussal. Lehet azt mondod hogy traumás tuti többet tud, mert nagyon látványos esetei lehetnek, de mindenki épp azt a részt tudja, ami az ő kis szelete az orvostudomány nagy tortájából.
Szerintem a tudás nem feltétlen szakosodástól fog függni, hanem személytől. Lehet lesz kardiológus, aki egyszer megtanult valamit, a kötelező képzésen hallottakat el se akarja fogadni és marad a megszokott kezelésnél, ami lehet már kicsit időt múlt. Ehhez képest lehet lesz egy fül-orr-gégész, aki tartja a ritmust az újabb és újabb kutatásokkal és lehet gyorsabban, “jobb” kezelést kapsz, mintha a 25 évvel ezelőtti technikát alkalmazta volna. És neki lehet, hogy pont emiatt lesz nagyobb a tudása.
Értem, többen is mondták már hogy nincs értelme az ilyen összehasonlításnak, csak engem mégis érdekel, főleg mióta mondták nekem két egymástól független ember is hogy az aneszt-intenízvesek.
De értem az érvet a belgyógyász mellett is egyértelműen.
„Magasan képzett, jó műszerezettséggel rendelkező fogorvosról tudnám mindezt elmondani.”
Ha magasan képzett: szájsebész, nem sima fogorvos.
A fogorvos miért?
És akkor az a "legenda" amit én hallottam, hogy az aneszt-intezívesek, az mennyire igaz?
Mert az első válaszolónak benne volt a top 2.be, de más nem is említette.
Szerintem egy oxiológusnak van a legszerteágazóbb tudása.
Üdv: egy másik ápoló
„amit én hallottam, hogy az aneszt-intezívesek, az mennyire igaz?”
Mert altatni mindenki tud, felébreszteni csak kevesen. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!