Meddig tartható fent a mai egészségügy, amikor a ChatGPT sokkal jobb mint a magyar orvosok?
Ha megnézzük, hogy egy magyar háziorvos mit tud megcsinálni, akkor arra jutunk hogy ehhez 8 általános is elég, nagyjából felír fájdalomcsillapítót, megméri a lázadat, megméri a vérnyomásodat és beutal szakorvoshoz. Utána a szakorvosra várva 6 hónapot, kapsz egy 5-10 perces beszélgetést utána leráznak valamivel. Ezért minek fizessünk?
Igaz, hogy Amerikában fizetni kell külön az egészségügyért (itt is fizetni kell csak itt kötelezően adóból), de viszont Amerikában ha nem tudnak rájönni mi bajod van, vagy tévesen diagnosztizálnak, akkor te annak az orvosnak a gatyáját is leperelheted. Ha én annyi orvost ki tudtam volna eddig fosztani a vagyonából aki nem tudott kezelni vagy rosszul kezelt, már Mészáros Lőrinc vagyonával versenyeznék.
Nekem most pl. volt egy speciális tünetem amire kb. 5 év alatt nem tudtak rájönni az orvosok hogy mitől lehet, egyszerűen mert sarlatán magyar orvosok voltak, akik nem értettek semmihez. Aztán megkérdeztem a ChatGPT-t hogy ez mitől lehet és tudta a választ, amire a magyar orvosok 5 év alatt képtelenek voltak rájönni.
Akkor mégiscsak a mi rendszerünk a szar? Nekünk is fizetőssé kéne tenni az egészségügyet, hogy megversenyeztessük az orvosokat? Mert jelenleg lópikula elvárás sincs tőlük, és amíg nem is lesz, addig nem fog változni semmi. Egy olyan piacon ahol nincs verseny ott soha nem is lesz fejlődés, ez gazdasági törvény. Senki nem fog igyekezni a semmiért. Amerikában is csak akkor gazdag egy orvos ha jó, itt meg kötelező tömni a zsebüket.
"Igaz, hogy Amerikában fizetni kell külön az egészségügyért (itt is fizetni kell csak itt kötelezően adóból)"
A világon az USA-ban fizetik be a legtöbb adót az egészségügybe az állampolgárok lakosságarányosan, csak mellé lóf@szt se kapnak, csak ha fizetnek (és sok sikert mondjuk egy daganatos megbetegedéssel vagy cukorbetegséggel a hátad mögött normális, megfizethető biztosítást találni).
"Akkor mégiscsak a mi rendszerünk a szar? Nekünk is fizetőssé kéne tenni az egészségügyet, hogy megversenyeztessük az orvosokat?"
Az orvosok az USA-ban sincsenek versenyeztetve, ez egyáltalán nem így működik. Oda mész orvoshoz, ahol a biztosító mondja, hogy menjél. Ha egy "out of network" orvoshoz mész, akkor a biztosító nem fizet.
Nem a verseny hiánya itt a baj (különben ugyanezekkel a problémákkal küzdene mondjuk a svéd egészségügy is), hanem az, hogy a magyar egészségügyet évtizedek óta rendszerszinten lebontották a politikusaink, mert ott nem lehet mutyizni, nem lehet Tiborczoknak meg Mészárosoknak kijátszani az egész szektort (még...) a NERlovagoknak.
Szerintem van igazság abban amit írsz, de kategórikusan kijelenteni így, hogy a chat-GP jobb mint az orvosok az messzemenőkig túlzás.
Én hiszek a technológiába, szeretem a fejlődést, de még jó hosszú ideig nem fog tudni egy orvost helyettesíteni egy gép.
A cinikus írásmódodból remélem, hogy valami mentális bajt állapított meg nálad az általad leírt chatgpt.
Ha nem, akkor érdemes egy pszichiátriai kivizsgálás is. Csókollakh
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!