Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Hogy juthatok hamarabb az mri...

Hogy juthatok hamarabb az mri vizsgalathoz?

Figyelt kérdés
Zsibbadok. Eddig elenyeszo volt. De tegnap egésznap zsibbadt a lábam es a kezem. Ma pedig az arcom, nyelven, torkom, lábam, kezem. Voltam surgossegin ott azt mondták nem igényel sürgős ellatast, menjek neurologiara. Okes.. De októberre adtak időpontot az sztk-ba, plusz mire meg onnét tovabb küld mri-re... Bejelentkeztem maganba is neurologiara, de onnét gondolom nem fog tudni tovább küldeni a kórházba. Terhes vagyok. A terhesség előtt is zsibbadtam. Mit tegyek? Most komolyan egy évig még így kell lennem, es lehet, hogy komoly baj van?

2023. ápr. 10. 17:59
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

„A teljes test MR csak átfogó képet ad és abban nincs benne a végtag, emlők, plusz 1-1,5 óra,plusz terhesen meg sem csinálják az tuti.”

Ha kérdezőnek az a meggyőződése, hogy neki szüksége van MR-vizsgálatra, akkor már ilyet csináltasson. (Hol tart a terhessége?)

2023. ápr. 11. 14:14
 12/14 Ypszilon1980 ***** válasza:
Azt írta első trimeszter.
2023. ápr. 11. 14:16
 13/14 anonim ***** válasza:

3-as vagyok. Első trimeszterben, nagyon-nagyon valószínűtlen, hogy ennyi tünetre megcsinálnák az MR-t bárhol. Ha SM merült fel elsősorban, akkor koponya+nyaki gerinc+háti gerinc merül fel, hogy ezek közül mind kell-e azt a neurológus tudja megmondani. Meg hogy egyáltalán komolyan felmerül-e vagy van más ésszerűbb magyarázat azt is.

Ha magánneurológushoz mész, valszeg érdemes lenne olyanhoz menni aki SM-foglalkozik elsősorban, mert ő jobban megtudja mondani, hogy mennyire gyanús tényleg SM-re, jobban meg tudja mondani, hogy mely régió(k)ra kéne koncentrálnia az MR-nek, plusz az esetleges kezelési lehetőségeket is áttudnátok beszélni (van terhesség alatt is szedhető SM gyógyszer, de nem tudom hogy az milyen mellékhatásokkal/kockázatokkal jár, sem azt hogy mennyire hatékony). Illetve abban is tudna segíteni, hogy mennyire sürgős az MR, mikre figyelj.

Ha a terhesség alatt kell MR, akkor ott jó lenne, ha vagy minél kevesebb régió kellene (szóval nem a teljes koponya, nyaki és háti gerinc), hanem mondjuk, csak koponya vagy ilyesmi. Ha mindhárom kell, akkor meg mindenképpen olyan helyre kéne menni, ahol sok SM-es beteg MR-je készül (pl.Sote). Kontrasztanyag is jó lenne a vizsgálathoz, de jó eséllyel megúszható a terhesség miatt. Az esetleges SM-re utaló jeleket majdnem 100%-hogy látjuk nélküle is, differenciáldiagnosztika miatt kéne (hogy el lehessen dönteni, hogy amit lát elváltozást az MR az micsoda), meg a betegség aktivitását anélkül nehéz megmondani. Minél magasabb térerő kéne (szóval nyitott gépek biztosan kiesnek, 1,5 Tesla minimum, de inkább 3 Tesla), mert úgy a vizsgálat is gyorsabb.

Magánban, ha mindhárom régió kellene az olyan 120.000-140.000 ft kontraszt nélkül legalább.

(A teljes test MR az biztos felejtős, ennél a kérdésnél biztos nem segít, úgyhogy ha valahol olcsóbbra jönne is ki mint a kop+nyak+hát. akkor se olyat csináltass)

2023. ápr. 11. 16:04
 14/14 anonim ***** válasza:
Mi a helyzet azóta kedves kérdező? Javult a zsibbadás? Nem lehet, hogy egyszerű magnéziumhiányod van/volt?
2023. szept. 6. 16:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!