Milyen vértisztító módszerek léteznek a dialízisen kívül? Elfelejtettem a kifejezést.
Figyelt kérdés
Több orvosi előadásban is hallottam már, ha ismét hallanáma kifejezést, lehet, hogy azonosítani tudnám, mit keresek. Egyszerűen kiment a fejemből, és laikus vagyok, nem egészségügyis.2022. dec. 16. 19:11
1/14 anonim válasza:
Böjt, és májtisztító kúra is tisztítja a vért.
2/14 anonim válasza:
Plazmafelezés.
Nemrég daráltam végig 8 évad houset.
3/14 anonim válasza:
ad #2: az nem plazmafelezés, hanem helyesen plazmaferezis, ami csak azt jelenti, hogy a vérplazma egy részét távolítják el (és pótolják a térfogatot fiziológiás sóoldattal), de azt a beavatkozást nem lehet igazán "vértisztításnak" nevezni, bár tagadhatatlan, hogy a plazmában levő egyes nemkívánatos alkotórészek a plazmával együtt kerülnek eltávolításra. Egyénként is "vértisztítás" fogalom mibenlétét pontosítani kellene.
4/14 A kérdező kommentje:
Egy teljességgel latin/görög kifejezést keresek. Asszem T betűs, de nem rémlik most... Valami "temerináz", vagy "toremnézis", vagy valami tök más, egyszerűen nem ugrik be a neve...
2022. dec. 16. 19:33
5/14 A kérdező kommentje:
Vagy valami "remezinisz" szerű hangzása lehet... Talán...
2022. dec. 16. 19:35
6/14 anonim válasza:
Fokhagyma, zöld tea, és pár napig semmi más
7/14 A kérdező kommentje:
Előző, nem ez volt a kérdés. Én is híve vagyok a temrészetes módszereknek, viszont szeretek tájékozódni széleskörűen, és elfelejtettem egy szakkifejezést. (Egyébként a csalánlevél is remek vértisztító.)
2022. dec. 16. 20:10
8/14 anonim válasza:
Létezik hemodialízis, hemofiltráció (bár ez inkább csak a fölös folyadék eltávolításáról és nem a “tisztításról” szól), hemodiafiltráció. Van még hemoperfúzió, amit egyes mérgezéseknél alkalmaznak. Van még peritoneális dialízis is, de ott nem folyik a vér.
9/14 A kérdező kommentje:
Igen, de nem közvetlenül a dialízissel kapcsolatos a szó, amit keresek, hanem csak olyasmi jellegű, mint a dialízis. De azért köszi neked is.
2022. dec. 16. 20:45
10/14 anonim válasza:
Jajjistenem... tisztítás meg fokhagyma.... OMG! A sötét középkorban is okosabbak voltak... :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!