Szerintetek egy iskolaorvos felülbírálhat egy szakorvosi
véleményt?
Figyelt kérdés
Testnevelés alóli felmentést rendelt el egy ortopéd szakorvos a gyereknek. Az iskolaorvos a lelet alapján azt mondja, hogy szerinte nem indokolt a felmentés ennél a betegségnél, és normál testnevelést írt elő.
Joga van ehhez?
Ráadásul a szülő ebbe nincs bevonva, csak a gyerekkel közölte, hogy ezután az lesz, amit ő rendel el.
Állandó, egész tanévre szóló felmentésről van szó, nem időszakos.
Nem vagyok annyira biztos abban, hogy nem bírálhatja felül, ezt inkább az igazgatótól kellene megkérdezni, illetve még azt tudnám elképzelni, hogy írásban kérvényezni ennek megváltoztatását mivel jár gyógytesire, úszni, stb...
2022. okt. 14. 15:32
12/22 anonim válasza:
10, orvosszakértőként is csak akkor, ha szakértői minőségben teszi. Iskolaorvosi munkakörében nem teheti, még akkor sem, ha esetleg neki magának is van ortopéd szakvizsgája.
2022. okt. 14. 15:34
13/22 anonim válasza:
11, nem teheti meg. Nem véletlenül előírás, hogy bármi eltérést talál, szakorvoshoz kell küldenie a gyereket, lúdtalp, gerincferdülés, stb. Azért küldi, mert az ő szaktudása egészen más.
2022. okt. 14. 15:35
14/22 Ypszilon1980 válasza:
#13: Igen, ez igaz. Bár nem tudom mik a kompetenciák és azt sem, hogy ezt te konkrétan tudod-e, hogy így van, vagy csak logikailag így gondolod, viszont szakorvostól visz egy leletet, azon rajta van a diagnózis, egy javaslat, terápia, stb. Ez nem utasítja az iskolaorvost, hogy mindenképpen így kell döntenie, az ambuláns ellátás alapján dönthet máshogy. Emiatt javaslom azt, hogy ezt inkább intézményi vezetői szinten kellene megoldani, kérvényezni a testnevelés alóli felmentést a szakorvosi vélemény alapján. Valójában azt sem értem hogy jön a képbe az iskolaorvos ezen véleménye, mire hivatkozva másítja meg, ez inkább az érdekes számomra.
2022. okt. 14. 15:49
15/22 anonim válasza:
14, a szakorvosi előírást, javaslat nem egy sajtcetli. Nyugodj bele, hogy annak betartása és betartatása kötelező az iskolaorvos számára.
2022. okt. 14. 15:53
16/22 anonim válasza:
Valójában azt sem értem hogy jön a képbe az iskolaorvos ezen véleménye,
Ebből látszik, mennyire vagy képben te, meg mennyire én. Az iskolaorvos feladata a testnevelési csoportok beosztása.
2022. okt. 14. 15:54
17/22 Ypszilon1980 válasza:
Az egész mondat így hangzik:
"Valójában azt sem értem hogy jön a képbe az iskolaorvos ezen véleménye, mire hivatkozva másítja meg, ez inkább az érdekes számomra."
Tehát a kérdés az, hogy mire hivatkozva nem fogadja el a szakorvosi véleményt, ezt mi nem ismerjük egyáltalán. Ha meg a csoport beosztás az iskolaorvos feladata, akkor dönthet így.
2022. okt. 14. 16:01
18/22 anonim válasza:
14: de képbe sem kellene/szabadna kerülnie az iskolaorvosnak
A gyerek viszi a szakorvosi leletet a szaktanárnak, aki az azon lévő szakvélemény alapján jár el és megadja az ott javasolt felmentést/könnyítést/gyógytestnevelésre irányítást. Ennyi.
2022. okt. 14. 16:10
19/22 anonim válasza:
18, a testnevelési csoportbeosztás ifjúságeü orvos feladata. Nem a tornatanár dönt
Viszi a szakorvosi véleményt, az alapján normál, könnyített, gyógy vagy teljes felmentés.
Hozhatok jogszabályt, mert látom, a durcás laikusok pirospacsiznak, mert nem viselik el, hogy nincs igazuk.
2022. okt. 14. 16:20
20/22 anonim válasza:
Tehát szakorvosi vélemény alapján készíti, vagyis nem ő dönt.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!