Ha a kórházból kikérem az összes orvosi iratomat, zárójelentést annak díja van?
Igen,utólag már térités köteles vagy .
Ahány zárójelentés,annyi elszámolás .
Én inkább hagytam.
A háziorvosodnál sincs meg? Ott elvileg feljegyeznek mindent, azt is, ami máshol történt veled.
A leletek miért kellenek?
Egy kórtörténet elég, hogy melyik évben, milyen műtét/beavatkozás volt.
A többi már úgyis teljesen elévült. Mostani, friss vizsgálatok kellenek.
Értem, és mennyi a díja kb. ennek?
"A leletek miért kellenek?"
Igazságügyi orvosszakértőnek akarom átadni átnézésre.
A dokumentációból mennyit kell ingyen kiadnia az egészségügyi szolgáltatónak, és miért kérhet pénzt?
Az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (GDPR) értelmében az első alkalommal minden dokumentumról ingyenesen kell másolatot adni a betegnek, csak a további másolatokért kérhető díj. Ez utóbbi összegének is ésszerű mértékűnek kell lennie, és az adminisztratív költségekhez kell igazodnia. Aki elektronikus úton (emailben) kérte ki a dokumentumokat, annak széles körben használt formátumban kell kiadni az adatokat. Mindez az állami és a magánellátásban egyaránt igaz!
Sajnos az egészségügyben elterjedt gyakorlat, hogy már az adatok első kiadásakor pénzt kérnek a betegtől, vagy hogy a másolatoknak irreálisan magas árat szabnak. Ebben az esetben hivatkozhatunk a GDPR-ra (15. cikk (3) bekezdés) és az egészségügyi adatkezelési törvényre (7. § (3)) is. Érdemes tudni, hogy a jogsértő eljárást a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szankcionálhatja.
A dokumentumok első példányát mindazok is ingyen kérhetik, akik egyébként jogosultak kikérni őket. A későbbiekben írunk arról, hogy kik és milyen felté
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!