Béta-blokkoló monoterápiával elérhető sikeres vérnyomáscsökkentés?
Felszökő vérnyomás nem reflexbradycardiát okoz?:) A tachycardyát értágulat okozza.
Na de amikor együtt van a kettő, az borzalmas. Az erek összeszűkülnek, hogy nem is látszanak, a szív meg rettentően gyorsan ver.
A béta-blokkoló, a szívfrekvenciát (nevezzük pulzusnak) hivatott kordában tartani.
Amennyiben ez emeli meg a vérnyomást, akkor elégséges. Ha kevésnek bizonyul, kell mellé egy ACE-gátló is.
Én első körben béta-blokkolót kaptam, pár év múlva kellett mellé az ACE-gátló is.
Más gyógyszert nem szedsz?
Engem négyszer vitt be a mentő ez miatt, kétszer az ügyeletes orvos kérte a mentőt, egyszer munkába menet lettem rosszul, egyszer pedig a munkahelyemen.
Mint utólag kiderült, az akkori háziorvosom nemes egyszerűséggel félregyógyszerezett.
Változtattunk a gyógyszerezésen (és azóta a háziorvoson is), mintha elvágták volna a panaszokat.
Nem szedek mást.
Neked miről váltottak mire?
Nálunk elsősorban kálcium csatorna blokkolóval egészítik ki, majd ACEI, alfa receptor blokkoló, majd rilmenidin stb.
Szóval nem feltétlen váltani kell, hanem pl. kiegészíteni a kezelést.
Következtetések és relevancia: A fiatalabb/középkorúak primer/esszenciális hipertóniáját a magas szimpatikus idegi aktivitás támasztja alá. Ebben a korcsoportban a magas nyugalmi pulzusszám és a magas plazma noradrenalinszint (a vérnyomástól függetlenül) korai kardiovaszkuláris eseményekhez és halálhoz köthető. Így a szimpatikus idegek aktivitását fokozó vérnyomáscsökkentő szerek, azaz a diuretikumok, a dihidropiridin kalciumblokkolók és az ARB-k NEM MEGFELELŐ első vonalbeli választás ebben a fiatalabb korcsoportban. A béta-blokkolók jól teljesítenek a randomizált placebóval és más vérnyomáscsökkentő szerekkel szemben a halál/szélütés/szívinfarktus kockázatának csökkentését illetően fiatalabb (60 év ALATTI) hipertóniás betegeknél, és ésszerű első vonalbeli terápiaválasztást jelentenek (mindenképpen FÉRFIAKNÁL). Ezeknek a tényeknek tükröződniük kell az irányadó bizottságok ajánlásaiban szerte a világon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!