Miért van ekkora orvos központúság, miért nem lehet kiterjesztett hatáskörű ápolóknak több hatáskört adni mint pl. Angliában?
Figyelt kérdés
Egyre kevesebb az orvos, Angliában csak akkor találkozol orvossal ha nagyobb baj van. Ott nurse vannak akik alapfokú ellátásokat végezhetnek, alap gyógyszereket felírhatnak stb.. mint egy háziorvos...2022. jan. 13. 12:47
1/5 anonim 

válasza:

Most, hogy fizetésért dolgozhat csak mindenki, szerintem kisebb érdek fűződik a beteggel való találkozáshoz, így lehet, hogy pár év múlva lesz valami mozgás efelé amit írsz. Nehéz út, mert a közbizalom nincs meg szerintem ehhez.
2/5 anonim 

válasza:

Azért, amiért a sok ostobának az agya ott tart, hogy az ápolók csak ágyaznak és pelenkáznak. Pár éve mekkora felháborodás volt, amikor kitalálták, hogy a védőnők és szülésznők kompetenciájába beteszik a nőgyógyászati szűrővizsgálatok egyik fontos részét, a kenetvételt. Azt a cirkuszt amit a sok ostoba lecsapott. Ugyan ez van a gyógyszerelésnél. A patikába boldog boldogtalan megveszi a sok vénynélkül kapható csodaszert és szedik agy nélkül, de az ápolókra meg köpködnek, hogy mi az, hogy esetleg orvos nélkül bead egy fájdalomcsillapítót. Pedig a sok okost felvilágosíthatná már valaki, hogy egy intenzíves ápoló vagy pl. egy mentőtiszt sokkal többet tud sokszor, mint pl. egy sima mezei orvos.
3/5 Ypszilon1980 

válasza:

Egyre több feladatot végeznek az ápolók, ami nem az ő kompetenciájukba tartozik, különben sosem lenne megfelelő ellátás, még ilyen sem. A gyógyszer felírás teljesen más tészta, ez egy külön fejezet az orvosoknál is, ez jelenleg nálunk az ápolóknál nincs benne. Ezt kell elfogadni, nálunk így van, nem külföldön vagyunk.
4/5 anonim 

válasza:

Minden tisztelettel, de a legtöbb nővér eü szakközepet végzett, az orvos pedig 6+ évnyi egyetemet. Nem kis különbség, így a felelősség az orvosé.
5/5 anonim 

válasza:

Diplomás ápolók is vannak bőven. Ok, nem emeltem ki külön, de a védőnő és a mentőtiszt mellett szerintem egyértelmű, hogy nem a szakközepesekre értem, bár azért az eü. szakközép sulikat sem kell lenézni. Mentőtiszti, védőnő főiskola, ha nem mindenki tudná.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!