Hogy van ez a kórházakban?
10-es
Már írtam, mi az akadálya annak, hogy minden 1-2 órával eltolva kezdődjön? (Nem mintha én sok szakrendelésen jártam volna életemben, de eszemben sem volt soha odaállítani kezdésre, hogy 50 emberrel várjak úgy, hogy még el sem kezdődött). Azt meg most talán ne is feszegessük, hogy soha nem kezdik időben így se. Abban sem lennék biztos, hogy az osztály összes olyan orvosa vizitel, akinek utána szakrendelése is van illetve megfordítva sem.
Dehát ugye keressük csak a hagyományos magyar hogyan-nem-lehet elvek mentén a megoldást.
Ha pl. 2 órával később kezdődne a rendelés, akkor vagy 2 órával tovább tartana a nap vagy 25%-kal kevesebb beteget kellene előjegyezni (ebben az esetben az előjegyzés még jobban megnyúlna). Ez utóbbi nem járható út.
Ha 2 óraval tolódik a kezdés, akkor viszont az éjjeleseknek 2 órával tovább kellene bent lenni, akkor nekik is előző nap 2 órával később kellene kezdeni. Igen ám, de akkor a labort és képalkotó diagnosztikát is át kellene szervezni, mert akkor más időpontban lenne a csúcsterhelés. A műtős szakmákban is tolni kellene a kezdést, de akkor az aneszteziológiát is át kell szervezni és a végén már eljutunk oda, hogy a kórházi mosodának is más működési rend kell. Aztán indul a háborgás, hogy hiába kell 10-től kezdeni sok helyen, ha a gyereket 8-ra kell vinni iskolába, aztán ki fog 4re menni az oviba, ha 6ig tart a munkaidő és így tovább...
Van orvos a legtöbb osztályon, akinek nincs más dolga, jellemzően rezidens vagy szakorvos-jelölt, de az nem vizitelhet önállóan. Van olyan is, hogy aznap épp nem szakrendel az adott orvos, de az káoszhoz vezetne, hogy egyik hónapban hétfőn és csütörtökön, másik hónapban kedden és pénteken 10-től vizit, a többi nap fél8-tól. És ne feledd, hogy akkor az éjszakás beosztást is így kellene alakítani. Aztán ott vannak a sebészeti osztályok, ahol vizit után szinte mindenki megy a műtőbe/ambulanciára, ott alapból csak a fentebb leírt gyökeres átszervezéssel lehetne megoldani a dolgokat, de aztán az nem biztos, hogy működne.
Az egész egy bonyolult, komplex rendszer, amiben nem lehet az egyes fogaskerekeket külön-külön birizgálni. Akkor sem, ha te az egész gépezetből csak 2 fogaskereket látsz és azt hiszed, hogy mindenki más h.lye csak te vagy helikopter...
Már az alaptézised is téves: szerinted az orvos olyan h.lye, hogy reggel fél 8kor már kezdi a munkát, amikor ráérne délben is bemenni? És a nővérek is biztos azért kezdik reggel 6-kor levenni a vérmintákat, mert unatkoznak és nem jutott eszükbe, hogy ráérnek 8kor is...
Szegény 12-es egy egész litániát írt, erre a 13-as egy mondattal nullázza. :) Ugye, hogy mégis lehet birizgálni a fogaskerekeket?
És ugye, hogy nem tudnád megmondani, hogy pl üzemorvosnál is mi a francért hajnali 6-tól van labor, meg vérvétel. Én direkt nem mentem oda előbb soha, mint f8.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!