Nagy az esély rá? Lehet valami nagy gond?
Fájt a torkom ezért fül orr gégészhez mentem.
Vírusos torokgyulladás (pharyngitis) miatt gyulladáscsökkentöt javasolt a fül orr gégész.
Azt mondta, a vény nélkül kaphatóak közül válasszak és szedjek 3 napon át napi 3 szemet.
Néztem neten sokféle gyulladáscsökkentöt, de megdöbbentem a melléktájékoztatókon.
Például az Ibuprofen Polfa 200 mg betegtájékoztatójára ez van írva
"Az Ibuprofen Polfa bevont tablettahoz hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívroham ("miokardiális infarktus") vagy a szélütés (sztrók) kialakulásának kockázata különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történö alkalmazása esetén"
A Cataflam Dolo 25 mg betegtájékoztatójára pedig ezek vannak írva
"egyes gyógyszerek, így a diklofenák is kis mértékben fokozhatják a szívroham (szívinfarktus) és az agyi vérkeringési zavar kockázatát
A kockázat fokozódása sokkal valószínübb, ha a kezelés sokáig tart és a gyógyszer adagja nagyobb"
"A Cataflam Dolo 25 mg bevont tablettához hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus („miokardiális infarktus”) vagy az agyér görcs („sztrók”) kialakulásának kockázata
A kockázat fokozódhat magasabb dózisú és hosszabb távú alkalmazás során"
Az összes általam megnézett, vény nélküli gyulladáscsökkentö megnöveli a szívinfarktus és a sztrók kockázatát.
30 éves vagyok. Szerencsére még nem volt szívinfarktusom vagy sztrókom, de azért ez aggasztó.
Kérdéseim
1 Szerintetek ha csak 3 napig szednék napi 3 szemet valamelyik vény nélküli gyulladáscsökkentőből, akkor valószínüleg mennyivel növekedne a szívinfarktus és a sztrók kockázata számomra?
2 Egy rövid idötartam (3 napon át napi 3 szem) csak kis mértékben növelné a kockázatot, mint ahogy írják?
Vagy valószínüleg nagyon nagy mértékü is lehet a kockázatnövekedés?
3 Létezik olyan gyulladáscsökkentö, ami nem növeli a szívinfarktus és a sztrók kockázatát?
Jó lenne, ha meg tudnék nyugodni, hogy ettöl a 3 napon át napi 3 szemtöl valószínüleg nem lesz súlyos bajom.
Ha tudtok, kérlek válaszoljatok mindegyik kérdésemre.
Köszönöm

Nem valószínű, hogy bajod lesz. A gyógyszereket ugye rengeteg ideig, rengeteg emberen tesztelik. Ha 1 millió emberből egynél kijön ez a mellékhatás, akkor már bele kell írniuk a betegtájékoztatóba.
Amúgy olvastad már a sima Aszpirin betegtájékoztatóját? Vagy még jobbat mondok: a tamponét? Na attól 12 évesen nagyon megijedtem.

Én a gyógynövény boltban keresgélnék! Egy gyógyszerésszel beszélgettem, aki azt mondta, nem a betegségükbe halnak meg az emberek, hanem a gyógyszerek mellékhatásába.
Tudod-e miért van betegség?

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!