Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Valaki vett már fel Szputnyik...

Attilav kérdése:

Valaki vett már fel Szputnyik után nyugati vakcinát ?

Figyelt kérdés
Ugyebár ausztria és jónéhány nyugati ország a szputnyikot nem fogadja el, ez azt jelenti hogy akit ezzel oltottak azt továbbra is tesztkötelezettséggel számolhat egyes országokban. Valaki próbálkozott már azzal, a kilátástalan szputnyik utazási helyzetet látva, hogy 2 adag szputnyik után egy nyugati vakcinát is felvett ? Melyik ajánlott ilyenkor ? Janssen ? Pfizer, Moderna ? Milyen mellékhatásokkal kell számolni ilyen dupla oltakozásnál ? Azért érdekel a dolog mert bár én ugyan astrát kaptam de a nagybátyámék szputnyikot ezért nem tudnak ausztriába kivinni, mivel autista vagyok a tájékozódás idegen helyen, különösen idegen országban, nehezemre esik. Nagy szeretném megnézni a Fertő tavat, a magyar részen csak egy pocsolya van belőle, a nagyja az osztrákokhoz került sajna :(( Szóval ha nagybátyámék esetleg felvesznek a szputnyik mellé még egy nyugati vakcinát akkor kell e komoly mellékhatásokkal számolniuk ? Csak protekcióval lehet elintézni a második vakcinát, vagy megy normál módon is(megkérni a háziorvost) ?

2021. jún. 18. 19:08
A kérdező szavazást indított:
Igen
Nem
11 szavazat
 1/10 anonim ***** válasza:
41%
Annak,idején volt egy Szputnyik-versenybiciklim,utána vettem Astra-kerékpárt ilyen kötödésem van .
2021. jún. 18. 19:16
 2/10 anonim ***** válasza:
35%
Leesett a padlóra?
2021. jún. 18. 19:36
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Nincs rá orvosi protokoll, senkit nem fognak random oltani így. De pl nekem nem sok hatása volt a sputnyiknak, alig van antitestem, még nem tudni mikor és mit kaphatok, ha kaphatok egyáltalán valami mást
2021. jún. 18. 20:37
 4/10 A kérdező kommentje:

Egy érdekes cikk a témában:

[link]

"Franciaországban az 55 év alattiak másfajta vakcinát kapnak a koronavírus ellen második adagként, ha először az AstraZeneca gyógyszercég vakcináját kapták meg - jelentették be pénteken a francia egészségügyi hatóságok Párizsban.

A bejelentést előre sejtette egy reggeli rádióinterjújában Olivier Véran egészségügyi miniszter.

A szóban forgó beoltottak - 533 ezren vannak ilyenek az országban - másodjára mRNS típusú vakcinát fognak kapni, vagyis a Pfizer/BioNTech vagy a Moderna cégekét."

Az astra is vektor vírus alapú akárcsak a szputnyik, ha a franciák meg merték tenni hogy kombinálják az mRNS-es oltásokkal, akkor ez feltehetően a szputnyik esetén is működik. Tehát tapasztalat van a dologgal kapcsolatban amit a kormány hasznosíthatna, a szputnyikosoknak felajánlhatnák pl az egyadagos Janssen-t, hogy azért mégse kelljen a szputnyik két adagja után még kettő nyugatit is felvenni, hanem elég legyen plusz egy szuri :))

2021. jún. 18. 21:44
 5/10 A kérdező kommentje:

Hmm... A janssen is vektorvakcina, hát akkor a lehető legjobb választás a szputnyik után elméletileg.

[link] Felajánlhatnák azoknak a szputnyikosoknak akik nyugat európába akarnak utazni.

2021. jún. 18. 21:58
 6/10 anonim ***** válasza:
40%
próbálj meg kimenni, de hagyd hátra a magyar oltási könyved. most még van esélyed, de készül az európai szintű átfogó rendszer, akkor már nem működik, hogy letagadod és kész. most még nem mutatod be és akkor nem tudják kideríteni. (vegyél egy új, a többi oltásodtól szeparált oltási könyvet, azt a kis sárga szrt, amazonon is van, simán rendelhetsz.) (ja meg már a janssen se jó, mondjuk abban a kompániában én eleve nem bíztam, de ha ez a preferenciád, most cselekedj, amíg még van belőle)
2021. jún. 18. 23:43
 7/10 A kérdező kommentje:
6-os, nem nekem van problémám a szputnyikkal hanem nagybátyáméknak, én astra-t kaptam. Ha elvinnének az pamhageni határra szerintem eltalálnék kerékpárral az Illmitzi strandra, megnéztem már google térképen, sygicben, mapsforge térképen (oruxmaps app-ban) a főút mellett van kerékpárút a városokban meg kis utcákban vezetik el a kerékpárosokat, az offline mapsforge térképen rajta vannak az osztrák kerékpárutak. Csak autistaként nem nagyon akarok egy idegen országban bóklászni, mégha nem is távolodnék el olyan nagyon a határtól(Illmitz nincs messze a határtól), bármi történhet. Most azon problémáznak nagybátyámék hogy a szputnyik oltásukkal nem engedik be őket ausztriába, ezért nem akarnak odavinni a pamhageni határra. Mondtam nekik ha más megoldás nincs egyedül eltekerek az Illmitzi strandra ha nagyon muszáj, de egyelőre nem akarnak elvinni. Vonattal meg legalább 3 átszállás (3 szor kerékpár fel/le) valószínűleg meg sem találnám a csatlakozást, soha nem vonatoztam még egyedül. Nagybátyám felesége tud kicsit németül, olvasta az osztrák szabályozást beengedik őket persze, de 24 órán belül tesztelni kell (igaz ingyen van), és állítólag ha pozitív a teszt akkor ki sem engedik őket az országból és le kell ülni a karantént, ha valóban így van akkor az elég nagy kockázat. Jó lenne ha idekommentelne valaki aki az osztrák szabályozásban jártas, van tapasztalata mi a helyzet ha oltás nélkül v szputnyikkal megy ki valaki.
2021. jún. 19. 20:09
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

Butaságot csinálna az, aki csak azért, hogy szabadabban mozoghasson, felvenne egy újabb oltást!

Ez pontosan annyit jelentene, hogy a szórakozását előbbre valónak tartja az egészségénél.

2021. jún. 23. 06:57
 9/10 A kérdező kommentje:

Na akkor elmondom a tapasztalatokat. Megvolt a Fertő tavi út.

Utazás előtt kitöltöttem és lepecsételtettem aláírattam a háziorvossal ezt az űrlapot hogy oltva vagyok: [link]

Az osztrák határőr elfogadta a kitöltött osztrák oltás igazoló űrlapot, nagybátyám csak a védettségi igazolványát adta oda, az is megfelelt a határőrnek, átengedtek minket. Városnézés Kismarton, Ruszt, majd mentünk a Podersdorfi strandra, itt jött egy kis bonyodalom az én oltásigazoló papíromat elfogadta a pénztáros, a nagybátyám védettségi igazolványát azonban nem, így csak én mehettem be a strandra. Szóval akinek szputnyikja van az is átcsusszanhat a védettségivel a határon, csak a strandokra nem engedik be :)) Strandokra jó a 48 óránál nem régebbi antigén teszt is, így akinek nincs vagy nem megfelelő az oltása az csináltasson utazás előtt antigén tesztet. Érdekes hogy bár hivatalosan ausztria nem fogadja el a védettségit, mégis van esély átcsusszanni vele, a Magyarország kormánya fb oldalon a schengeni határnyitás poszt alatt kommenteltek páran hogy nekik szintén elfogadták a védettségit az osztrákok. Szerintem egy napos kirándulásra, ha nem kell szállás, meg lehet próbálni védettségivel átjutni ausztriába. De strandokon fogják kérni a megfelelő(nyugati oltás igazolását, vagy tesztet), így aki nem rendelkezik megfelelő oltással és strandolni akar az mindenképp csináltasson antigén tesztet!

2021. jún. 28. 20:02
 10/10 anonim ***** válasza:

". A janssen is vektorvakcina, hát akkor a lehető legjobb választás a szputnyik után elméletileg."

Ezt nem tudom, minek alapján gondolod, nem tudok róla, hogy készült arról tanulmány, hogy különböző vektorvakcinákat kevertek. Ne kísérletezzünk már még jobban az emberekkel! Másrészt az Astra és a Janssen, mindkettő trombocitopéniával járó vérrögöt okozhat, amire kicsi az esély, de nagyon durva, és főleg fiatalabb nőknél jelentkezik. Nem véletlenül függesztették fel a Janssent az Usában egy időre.

A Szputnyiknál nincs ilyenről hír (persze az is lehet, hogy csak nem jelentik az ilyen eseteket).

2021. júl. 13. 12:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!