Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Meddig terjed ki egy mentőápol...

Meddig terjed ki egy mentőápoló hatásköre, illetve tevékenysége? Konkrétabban lentebb!

Figyelt kérdés

Szóval arra lennék kíváncsi, hogy egy olyan mentőautóban,(azt hiszem ambuláns mentő a megnevezése), amiben két mentős van az egyik a sofőr a másik azt hiszem mentőápoló,ott meddig terjed ki az ápoló feladata:

Ki az a beteg, akihez még öt küldik, vagy milyen betegekhez küldik?

Ő neki mennyit kell tudni az egyes betegségekről?

Előre is köszönöm a válaszokat!

2021. máj. 24. 17:35
1 2 3 4
 31/38 anonim ***** válasza:

#30: "Csak annyit mondott szerencsére teljes egyezség van! (Még 30 se vagyok, nyilván eltudom mondani mi a baj)!"

Kivétel például, ha stroke-od van. Ha nem ugyanúgy emlékeztek, az tünet is lehet agyi eseményre vonatkozóan. De én csak laikusként gondolom, hogy ezért kérdezik meg.

2021. máj. 28. 22:36
 32/38 anonim ***** válasza:

Ha idő engedi és lehetőség van rá, meg szoktuk kérdezni a hozzátartozókat/szemtanúkat, mi történt. Több szem többet lát, más leírásából is lehet következtetést levonni. :) Nem arról van szó, hogy nem hiszünk a betegnek.

Ha pedig eszméletlen beteghez megyünk, ott evidens, miért kérdezünk, mert ott sok történés kimarad a beteg emlékezetéből gyakran. Balesetkor is, stroke esetében, vagy ha a beteg fullad, akkor is, mert nem szoktuk olyankor beszéltetni a beteget, csak ha nagyon nincs más opció.

2021. máj. 28. 23:59
 33/38 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm az értékes és érdekes válaszokat, sokat megtudtam most!

Ugye ezt a beszakadt lábujjköröm remélem csak erős túlzásnak írta valaki??? Legalábbis nagyon remélem!! Bocsánat, de van olyan hülye ki ezért mentőt hív??

Én nekem pedig még azért is lelkiismeret fuggdalásom volt, hogy kihivták a mentőt, mikor nem voltam eszméletlen! A mentős azt mondta nekem a mentőben nagyon jól tették, hogy hívták, mert a tűneteim sok mindenre utalnak és lehetett volna, akár agyvérzés is! Szerencsére azt szinte kizárta, mivel az egyezőség megvolt!

Megjegyzés, ha otthon történt volna biztos, hogy egyik családtagom vitt volna kórházba kocsival!

Tud valaki mondani olyan példát, kis történetet, akár általánosságban, amikor kicsit "vicces"? (Remélem érthető mire gondolok)!

Mindenkinek köszönöm!

2021. máj. 29. 21:27
 34/38 A kérdező kommentje:

Bocsánat kissé felreérhető pontosítani szeretnék természetesen egyáltalán nem vicces mert addig mehetne máshoz akár, olyanhoz aki legalább tényleg rosszul van!

Itt a kommentem végén ezzel a kérdéssel csak az emberi hülyeség/butaság lennék kíváncsi, hogy mekkora ennek a foka??

Elnézést kérek, ha előzőleg félreérthető voltam.

Köszönöm!

2021. máj. 29. 21:42
 35/38 anonim ***** válasza:

Sajnos nem túlzás a beszakadt lábujjköröm, de ajánlom figyelmedbe YouTube-on a 112 hívásokat, rá tudsz keresni, érdekes dolgok miatt jut eszébe néhány embernek a segélyhívót tárcsázni. :)

Mentünk ki már ilyenekért, hogy lázas volt a kisgyerek, de már x napja, és nem is volt durva, csak szimplán nem mentek el a háziorvoshoz, meg nem akartak neki lázcsillapítót adni, de már nem bírták elviselni, hogy ordít a gyerek...

Volt olyan esetünk is, hogy "jaj, nagyon rosszul vagyok, semmit nem tudok csinálni", aztán odaérve ajtót nyitott, és jobban nézett ki bármelyikünknél. :D Csak a feje fájt, de kb. annyira, mintha front lett volna, így saját elmondása alapján is. Nagyon szeretik páran kiszínezni a történeket.

Aranyérre is ki kellett mennünk egyszer (de nem vérzett nagyon, vagy ilyesmi).

Amúgy Budapesten gyakoribbnak számítanak az ilyen fals hívások valamiért.. most hirtelen nem is jut eszembe más, de tényleg gyakran fogjuk a fejünket. Megyek nemsokára megint mentőzni, ha lesz valami érdekes, szívesen leírom még. :D Lehet, hogy nem pont ugyanúgy, ahogy történt, meg nem a legkirívóbb eseteket, mert titoktartás is van, aztán egy-egy különleges sztoriból simán rájön az olvasó, kiről van szó, azt pedig nem szeretném.

2021. máj. 29. 21:44
 36/38 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a választ! Véleményem szerint ez egy nagyon szomorú dolog, főleg ha jobban belegondol az ember! Azt még megértem, ha egy idős egyedül élő elesik és nem tud felkellni, vagy kicsit rosszul van is nem tudja mitévő legyen, hogy hívja, vagy ha valaki az otthonától távol például mubkahelyen, iskolában stb. rosszul lesz és nem múlik, vagy olyan tüneteket mutat, hogy hívják a mentőt, minthogy nagyon baj legyen!

Ilyen esetekben, mit tudtok tenni? Hogy álltok hozzá? Azért finoman tudtára adjátok hogy ezt nem kellett volna? Stb.

Körülbelül kik ezek az emberek? Például erősen mentális betegek, alkolos befolyás alatt állok, vagy ennyire unatkoznak, esetleg ilyen szinten tudatlanok, vagy csak "hú de vicces" kihivni a mentőt?

Én BP-i vagyok, amikor volt azaz a ominózus nap mások utólagos elmondása szerint majdnem 23 perc alatt ért ki a mentő... addig volt ami volt... nem részletezem elég volt akkor ott!

Ezeket gondolom nem szállítják el? Gondolom szállítani csak akkor szállítanak, ha látják indokolt

Köszönöm szépen!

2021. máj. 30. 16:03
 37/38 anonim ***** válasza:

Ha direkt "viccből" hívja a mentőt valaki, akkor azt megbírságolják. Pl. itt biztos megtörtént:

[link]

Egyébként mint írtuk már korábban, nem mindenki tudja, mikor kellene mentőt hívni, és valaki minden apróságra képes tárcsázni a 112-t, míg valaki a legnagyobb életveszélyben is úgy gondolja, hogy felesleges. Van egy nagyon éles kontraszt.

Én eddig csak olyan (remélhetőleg) leendő kollégával voltam együtt mentőn, aki tudta kezelni ezeket a helyzeteket, tehát én még nem láttam mentőst, aki leüvöltött volna valakit, mert hülyeség volt mentőt hívni, de persze, el szokták mondani, hogy legközelebb ilyenre azért ne. Aztán amit linkeltem, ott biztosan nagyon dühösek voltak, de az már egészen elképesztő dolog és hazugság is ráadásul.

A szállítás pedig... szintén attól függ, ki az egységvezető. Egy mentőtiszt, ha úgy látja, hogy a beteget nem szükséges kórházba vinni, akkor ott fogja hagyni, de azért ő jóval többet tanult a főiskolán, mint a mentőápolók. (Soha nem néztem le, és nem is fogom a mentőápolókat, ez csupán tény.) Elvileg így el tudja dönteni, kinek van szüksége kórházi ellátásra (megjegyzem, a kezdő tisztek azért nem annyira szeretik otthagyni a beteget, csak ha egészen egyértelmű, hogy nincs probléma, szerintem én sem merném őket feltétlenül otthagyni az elején, tapasztalatot meg idővel szerez csak az ember). Szerintem mentőápoló is hagyhat helyszínen beteget, de nem akarok hülyeséget mondani, de abban szinte biztos vagyok, hogy aki csak nemrég kezdte és a legalapabb szinten áll, ő nem hagyhat ott senkit, akkor sem, ha egyértelmű.

Illetve akit senki sem hagyhat ott, azok az ön- és/vagy közveszélyes emberek, tehát pszichiátriai esetek. De lehet, hogy itt is van kivétel, ennyire még nem vagyok tapasztalt. :)

2021. máj. 30. 19:25
 38/38 A kérdező kommentje:

Köszönöm a korrekt választ, nagyon sokat jelent nekem, hogy olyan is válaszolt, aki hozzáértő! Hát ez a cikk az én lelkemnek már nagyon durva...!

Aki engem vitt ő mondta, hogy ő ápoló, de olyan elofordulhat, hogy két fős szemelyzetű mentőben nem ápoló van, hanem tiszt főleg itt a pandémiás időszakban, vagy ez semmiképpen nem?

Az a mentőápoló, aki sofőrrel van, azt lehet, hogy akár esetkocsira is átrakhatják csak azért nem teszik mert több a sima mentőkocsi? Szóval lehet, hogy azt akt ma kis mentőkocsira osztottak be, következő műszakban már esetkocsira osszák be?

Köszönöm szépen!

2021. máj. 30. 22:01
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!