Kezdőoldal » Egészség » Egészségügyi ellátások » Egy közeli hozzátartozóm...

Egy közeli hozzátartozóm Covid miatt lélegeztetőgépre került egy rossz hírű kórházban. Hogyan tudnék segíteni?

Figyelt kérdés
Minden megoldás érdekel. Pénz nem számít.
2021. márc. 10. 21:28
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
85%

9-nek: lehet, hogy az eszközök világszínvonalúak, de az emberek között óriási a színvonalbeli különbség, sajnos. Hiába a klassz kütyü, ha az ember nem teszi oda mellé magát észben és lélekben...

Kérdező, remélem, szerencsétek lesz, és azon az osztályon, ahova a szerettetek került, lelkiismeretes orvosok vannak.

2021. márc. 11. 12:25
 12/20 anonim ***** válasza:
67%

10-es: aha oké, de nagy az arcod. :) AKH-ban dolgozom, azt hiszem az elég világszínvonal. Az ito-n más nem is lehetne - legalább ne lennél ennyire tájékozatlan. Az ITO képzés külön rakepzes, meg a diplomás apoloknal is (ebben Z esetben van szigorlat, de jobb egy msc).

És hidd el tudom miről beszélek, engem Dr. Papai Tibor tanított, TUDOM miről beszélek. (Aki még ezt a nevet nem ismeri, annak fogalma sincs az egész szakmához)

Kevered a krónikus bel.ekkel, ahol Magyarországon cirka 120 emberre jut 2 majdnem nyugdíjas foorvos. De irogassad meg az ostobasagaidat, legalább tudom, hogy sok közöd nincs a szakmahoz (de legalább az ITO-s kollégákat ne mocskolnad).

2021. márc. 11. 12:39
 13/20 anonim ***** válasza:

9-es

Értem,köszönöm!

:)

2021. márc. 11. 13:42
 14/20 A kérdező kommentje:
Kicsit félreérthetően fogalmaztam. Nem a kórház milyenségét akartam hangsúlyozni. Elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy van-e bármilyen olyan technológia, lehetőség, bármi, amivel előrébb lehetne jutni, ami nem része az alapellátásnak, a kezelési rutinnak. Inkább erre értettem, hogy a pénz nem számít. Hogy melyik kórházban van lélegeztetőn, az talán majdnem mindegy.
2021. márc. 11. 19:06
 15/20 anonim ***** válasza:
91%
felesleges a pénz, külön ápoló figyeli percenként, jó esetben egy ápolóra 2 beteg jut. Plusz a központi monitoron mindent látnak. Mindent megtesznek, hidd el. Intenzívre csak az megy, aki bele van borulva a szakmájába.
2021. márc. 11. 19:09
 16/20 A kérdező kommentje:

Igen, épp ezért pontosítottam a kérdést. Érdekelne, hogy van

-e más lehetőség azon kívül, hogy ott van mellette az ápoló és nézik a monitort. Akár az alap kórházi ellátáson kívül.

2021. márc. 11. 19:15
 17/20 anonim ***** válasza:
89%
Agnosztikus vagyok, és én is voltam kritikus állapotban és hiszem, hogy az is segített, hogy sokan imádkoztak értem. Az orvos amikor meglátott, úgy volt vele, élve nem kerülök ki a kórházból már.
2021. márc. 14. 12:30
 18/20 anonim ***** válasza:
95%

Nem tudsz mit csinálni. Aki azt írta, hogy ECMO-ra kellene tenni a betegeket lélegeztetőgép helyett, az nem tudja, mit beszél. Az ECMO a lélegeztetőgép UTÁN jön, ha már az is csődöt mondd, nem helyette.

Én is orvos vagyok, nem intenzíven, hanem sürgősségin. Nem akarlak elkeseríteni, de sajnos a lélegeztetett betegek 80-85%-a meghal, és nem a hozzá nem értés miatt. Én egy elég kritikus ember vagyok, nem mondom, hogy mindenhol világszínvonalú az intenzíves ellátásunk, de szerintem a lehetőségekhez képest most igyekszik mindenki mindne tőle telhetőt megtenni. A COVID-ellátás nem is a nagyon nagy szaktudásról szól szerintem. Kidolgozott protokollok alapján dolgozunk, őszintén nem kell hozzá nagy ész, a szofisztikáltabb lélegzetetetés pedig intenzív osztályon nem okozhat gondot. A baj az, hogy ebben a betegségben mi csak támogatni tudjuk a szervezetet, nem gyógyítani. Ha nem elégséges a légzés, akkor azt támogatjuk, végső soron lélgezetetőgéppel/ECMO-val. Ha összeomlik a keringés, keringéstámohatást indítunk. A bakteriális felülfertőződésre antibiotkumot, ezen kívül van mér pár gyógyszer (vérhigító, szteorid, favipiravir stb.) amivel igyekszünk segíteni a szervezetet, megelőzni a szövődményeket. De ha ezek megvannak (és megvannak), akkor onanntól tényleg csak a szerencse, a sors, az ima stb. marad.

Mindezt azért írtam le, hogy ha (remélem nem így lesz) az illető meghal, ne az ellátásban keresd a hibát, ne is edd magatt amiatt, hogy nem tettél meg érte mindent. Ez sajnos egy nagyon durva kórkép, és ilyen előrehaladott állapotban nagyon nagy a halálozás :(

2021. márc. 14. 19:08
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
Az ECMO-ról még annyit, hogy az is nagyon megterhelő beavatkozés, úgyhogy nem jön szóba minden beteg esetén.
2021. márc. 14. 19:11
 20/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
2021. márc. 14. 21:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!